Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

RIGA IFF aicina uz diskusiju Direktors, diktators vai protektors? Redaktora loma mūsdienu medijos

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) un Latvijas Nacionālā bibliotēka šodien, 17. maijā plkst.17, bibliotēkas 11. stāvā aicina uz diskusiju par redaktora lomu mūsdienu medijos, lai pievērstos šim svarīgajam, bet bieži nenovērtētajam posmam mākslas kritikā, informēja pasākuma pārstāve Elīna Kanela.

Sarunā piedalīsies Ilmārs Šlāpins (portāla Satori galvenais redaktors), Edīte Tišheizere (teātra kritiķe, žurnāla Teātra vēstnesis galvenā redaktore), Kristīne Matīsa (kino kritiķe, portāla Kino Raksti galvenā redaktore), Dace Smildziņa (žurnāla IR izpildredaktore) un Rudīte Kalpiņa (žurnāla Domuzīme galvenā redaktore), Anita Bormane (izdevuma Latvijas Avīze galvenās redaktores vietniece). Sarunu vadīs kultūras žurnāliste, redaktore un teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.

Rakstītās recenzijas tekstu rada autors - kritiķis, un to saņem lasītājs - mākslas darba skatītājs, klausītājs, arī radītājs. Taču šajā ķēdītē ir vēl viens posms - redaktors, kura neredzamā, individuālā roka ietekmē galarezultātu. Autori no redaktora sagaida skaidru komunikāciju, norādot konkrētā medija stilistisko un saturisko ievirzi, valodas kļūdu labošanu, nezaudējot teksta domu un autora individuālo izteiksmes stilu. Savukārt lasītāji, arī tie, kuri varbūt pat neapzinās redaktora eksistenci, no viņa sagaida sekošanu aktuālās kultūras pulsam, gādājot par kvalitatīvu, augstvērtīgu kritiku savā medijā. Redaktors ir kā vidutājs starp lasītāju un rakstītāju, starp mākslas darbu, kritiku un tā uztvērēju. Taču redaktors nav balta lapa bez sava viedokļa un viņa personība var būt jūtama arī medija publicētajā tekstā.

Kādas ir attiecības starp gatavo darbu, mediju un kritiķi, kurš ir šī teksta autors? Kāda ir redaktora loma šodien, viltus ziņu laikmetā? Kāda ir redaktora atbildība lasītāja un rakstītāja priekšā? Vai mākslas kritikas mediju redaktors ir misijas lieta? Ja tā, kāda ir šīs profesijas nākotne? Un, galu galā, kā vērtēt redaktora personības ietekmi uz publicēto kritiku? Šie un līdzīgi jautājumi tiks uzdoti sarunas gaitā.

Diskusija tiek rīkota kā daļa no RIGA IFF Critics Meeting 2018, kas ir tikšanos un diskusiju platforma Latvijas kino kritiķiem, studentiem un entuziastiem.

2018. gadā Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros (18. – 31. oktobrī) Critics Meeting pievērsīsies jautājumam – ko nozīmē būt kritiskam?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja