Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

RigaIFF izrādīs restaurēto Aivara Freimaņa filmu Puika

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (_Riga IFF) Baltijas kino programma Home Made 19. oktobrī, Splendid Palace, plkst. 20: 30 tiks atklāta ar režisora un rakstnieka Aivara Freimaņa 1977. gada spēlfilmas Puika restaurēto versiju, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filma veidota pēc rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa stāstu krājuma Baltā grāmata, scenārija līdzautors ir dzejnieks Imants Ziedonis. Darbība notiek 19. gadsimta beigās Latvijā, kur mazais kalpa dēlēns Jancis dzīvo kopā ar māti, vectēvu un vecomāti, un viņa pasaule nesniedzas tālāk par apvārsni. Dzīve rit saskaņā ar dabas cikliem – no ziemas caur pavasari, vasaru un rudeni līdz jauniem Jurģiem. 

Filmas restaurācija šogad veikta studijā Lokomotīve, Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta Kultūras mantojuma satura digitalizācija (1. kārta) ietvaros, digitalizējot un restaurējot Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva kinodokumentu kolekcijas. Restaurējamo filmu programma atlasīta sadarbībā ar Nacionālo Kino centru un filmu nozares ekspertiem.

Šogad mūžībā aizgājušais režisors Aivars Freimanis (8.02.1936. - 24.01.2018.) bija Latvijas poētiskā kino klasiķis un vairāku nacionālajai kinovēsturei būtisku filmu autors. Režisors ir arī viens no varoņiem dokumentālajā filmā Laika tilti, kas tapusi Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei un tiks demonstrēta Riga IFF programmā Home Made 20. oktobrī.

2012. gadā Aivars Freimanis saņēma Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps balvu par mūža ieguldījumu kinomākslā, savukārt viņa spēlfilma Ābols upē (1974) iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Filma Puika ir pirmais darbs Latvijas kinovēsturē, kam tika piešķirta Latvijas Kinematogrāfistu savienības jaundibinātā balva Lielais Kristaps kā gada labākajai filmai. 

Kā uzsvērusi portāla Kino Raksti galvenā redaktore Kristīne Matīsa: "Dokumentālista Aivara Freimaņa pirmā spēlfilma Puika ir atgādinājums par to, ka īstajā dzīvē viss notiek daudz pamatīgāk un nesteidzīgāk, nekā mūsu šodienas klipu stilistikā. Jāpriecājas, ka restaurāciju piedzīvojusi arī šī filma, kas pati pirmā saņēma Latvijas Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps, – lielais ekrāns un 21. gadsimta kvalitāte atkal ļaus adekvāti novērtēt operatora Dāvja Sīmaņa jutīgo darbu, kas savulaik ļāva filmai nopelnīt balvu par gleznieciskumu."

Biļetes uz seansu pieejamas festivāla mājaslapā: https://rigaiff.lv/2018/lv/puika/

Riga IFF programma Home Made, kas šoruden izceļ tieši Latvijas filmas, ik gadu izrāda Baltijas kino ainavu raksturojošus darbus – filmas, kas tiecas uzrunāt skatītāju, pārvarot valsts un valodas robežas, tomēr apzinās savu izcelsmi un lepojas ar to.  

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros Splendid Palace, K.Suns, Kino Bize, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes Kultūras centrā. Festivāla ietvaros tiks izrādītas vairāk nekā 180 filmas 12 programmās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja