Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lokarno kinofestivalā notiks Lailas Pakalniņas filmas Zirdziņ, hallo! pasaules pirmizrāde

Lokarno starptautiskajā kino festvālā, kas norisināsies no 2. līdz 12. augustam, oficiālajā programmā iekļauta Lailas Pakalniņas nupat pabeigtā dokumentālā filma Zirdziņ, hallo! Filmas pasaules pirmizrāde plānota 10. augustā, informēja Nacionālā Kino centra pārtstāve Kristīne Matīsa.

24 minūtes garā filma Zirdziņ, hallo! veidota ar īpatnēju darba metodi – minimāla uzņemšanas grupa (režisore, operators un skaņu režisors) apmēram reizi divos mēnešos divu gadu garumā devās prom no Rīgas, braucot Latvijas un Eiropas Savienības austrumu robežas virzienā, un tur, aiz Krāslavas, kādā septiņus kilometrus garā ceļa posmā filmēja to, kā viss mainās, paliekot tāds pats – vienas un tās pašas kadru kompozīcijas dažādos gadalaikos un diennakts laikos, noskaņās un krāsās.

Visi trīs filmēšanas grupas dalībnieki uzskatāmi par pilnvērtīgiem autoriem, jo režisores Lailas Pakalniņas filmās ārkārtīgi būtiska nozīme ir gan attēla gan skaņas kvalitātei. Operatoram Ivaram Burtniekam, kurš kinoizglītību ieguvis Dublinā (Īrijā) un atgriezies strādāt Latvijā, šī ir praktiski pirmā patstāvīgā filma, savukārt Anrijs Krenbergs ir Latvijā titulētākais un pieredzējušākais skaņu režisors, kurš veidojis skaņu gandrīz visām Lailas Pakalniņas filmām kopš 1994. gada.

Filma finansiāli atbalstīta Nacionālā Kino centra filmu ražošanas konkursā. Latvijā filma Zirdziņ, hallo! pirmizrādi piedzīvos rudens sākumā, Rīgas starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) īsfilmu konkursā Short Riga, un noteikti būs nākamgad iekļauta arī Nacionālā Kino centra 4. maija Latvijas filmu maratonā, kur Lailas Pakalniņas filmu klātbūtne jau ir stabila tradīcija.

Lokarno kontekstā šī ir jau piektā Lailas Pakalniņas filma, kas iekļauta starptautiskā kinofestivāla programmā – te dažādās skatēs savulaik startējusi viņas pilnmetrāžas spēlfilma Ķīlnieks (2006), dokumentālā filma Par dzimtenīti (2008) un spēles īsfilmas Uguns (2007) un Akmeņi (2008).

Lokarno festivāls ir viens no Eiropā vecākajiem, tā pirmais seanss notika 1946. gada 23. augustā un šāgada festivāls ir septiņdesmitais pēc kārtas. Festivāla programmā tiek uzsvērta kvalitāte un daudzveidība, iespēja “izpētīt kino no jebkuras perspektīves” – šogad kinofestivāla saturu veido 12 atšķirīgas programmas, trīs konkursa skates un sacensība par 25 balvām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja