Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Oskari mēnessgaismā

Režisora Berija Dženkinsa drāma neļauj izsapņot Kalifornijas sapņus.

Pagājušajā svētdienā noslēdzās ne tikai Latvijas Televīzijas raidījums Supernova 2017, kurā ceļazīmi uz Eirovīzijas dziesmu konkursu Kijevā ieguva grupas Triana Park kompozīcija Line, bet arī norisinājās 89. Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonija, kurā par labāko filmu tika nosaukts režisora Berija Dženkinsa darbs Mēnessgaisma/Moonlight. Iepriekš tas bija izpelnījies Holivudas Ārvalstu preses asociācijas balvu Zelta globuss kā labākā drāma. 

26. februāra vakarā šī filma savu apbalvojumu kolekciju papildināja ar trim Oskariem. Tajā skaitā – par labāko otrā plāna aktieri un labāko adaptēto scenāriju. Mēnessgaismas pamatā ir dramaturga Terela Alvina Makreinija luga, kura ir balstīta uz patiesiem notikumiem. Tas ir stāsts par afroamerikāņu puikas pieaugšanas ceļu. Savā pateicības runā Berijs Dženkins sacīja, ka šo uzvaru viņi velta "visiem tiem, kuriem ir sajūta, ka viņiem nav spoguļa, kas atspoguļotu viņu dzīvi".

Viena no šī gada lielākajām intrigām bija saistīto ar to, pie cik Oskariem izdosies tikt trīsdesmit divus gadus vecā režisora Demjena Šazela muzikālajai filmai La La Land (Latvijā filma tiek rādīta ar nosaukumu La La Land. Kalifornijas sapņi – red.). Tā bija saņēmusi četrpadsmit nomināciju, atkārtojot tādu leģendāru kinodarbu kā Viss par Ievu/All About Eve (1950) un Titāniks/Titanic (1997) sasniegto rekordu. Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas vēsturē tā sevi ir ierakstījusi ar sešām statuetēm. Vienu no Oskariem ieguva režisors.

Par labāko aktrisi tika atzīta amerikāņu saldumiņš Emma Stouna filmā La La Land, pārspējot franču ikonu Izabellu Ipēru ar lomu Pola Verhovena darbā Viņa/Elle. Pirms pāris dienām franču aktrise saņēma savu otro Cēzaru kā labākā aktrise. "Es esmu laba katru gadu, bet šogad jūs beidzot to pamanījāt!" pajokoja Izabella Ipēra, kura Francijas augstākajam kino apbalvojumam ir tikusi nominēta sešpadsmit reižu savas iespaidīgās kino karjeras laikā.

Par labāko aktieri tika nosaukts Keisijs Afleks par savu lomu Keneta Lonergana drāmā Mančestra pie jūras/Manchester by the Sea, atstājot bešā Emmas Stounas kolēģi Raienu Goslingu filmā La La Land, taču diez vai to var uzskatīt par vienu no 89. Amerikas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijas pārsteigumiem. Bena Afleka jaunākais brālis Keisijs ir ļoti pārliecinošs Lī Čandlera lomā, kuras dramatisms ir ļāvis nodemonstrēt viņa aktiermeistarbu.

Kinodarbs La La Land ieguva vēl četras balvas. Tā uzvarēja arī kategorijās Labākais operatora darbs, Labākais oriģinālais skaņu celiņš, Labākā oriģinālā dziesma un Labākais inscenējums. Par labāko animācijas filmu tika nodēvēta Bairona Hauarda un Riča Mūra kinodarbs Zootropole/Zootopia, kas vēsta par policisti zaķeni Džūdiju un viņas jauno pārinieku lapsu Niku, kuri cenšas atrisināt šajā vietā izdarītos noziegumus.

Labākās ārzemju filmas kategorijā triumfēja irāņu režisora Asgara Farhadi filma Komivojažieris/Salesman, kura kļuva jau par otro viņa oskaroto kinodarbu. Aiz sevis tā atstāja favorīti, vācu režisores Marenas Ādes traģikomēdiju Tonijs Erdmanis/Toni Edmann, kuras rimeika tiesības jau esot nopirkusi Holivudas filmu studija Paramount Pictures, lai radītu savu versiju par meitas un tēva sarežģītajām attiecībām ar aktieriem Kristenu Vigu un Džeku Nikolsonu galvenajās lomās.

Kopumā Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars tika pasniegtas 24 kategorijās. Ar visu uzvarētāju sarakstu var iepazīties oficiālajā interneta vietnē www.oscar.go.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja