Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

RIGA IFF konkursa programmai šogad atlasītas astoņas pilnmetrāžas filmas

Šoruden no 15. līdz 25. oktobrim norisināsies septītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls. Viena no nozīmīgākajām festivāla sadaļām ir pilnmetrāžas filmu konkursa programma, kuri šogad atlasītas astoņas spilgtas, inovatīvas un mākslinieciski izaicinošas filmas no Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstīm. Konkursam varēja iesniegt darbus bez žanru ierobežojumiem, informēja festivāla rīkotāji.

Pilnmetrāžas konkursa programmu skatītājiem būs iespēja baudīt tikai klātienē. Konkursa atlasi izturējušas gan filmas par spilgtām kino vēstures personībām, piemēram, Andreja Tarkovska juniora filma Andrejs Tarkovskis. Kino lūgsna, gan spožas debijas kino režijas laukā, kā Jurģa Matulēviča filma Īzaks un Ēvas Marīes Rēdbro IDFA pirmizrādītā Mīlu, ilgojos un ceru tikties vēl pirms mirstu. Gaidāmas arī citas ievērojamos pasaules kinofestivālos startējušas filmas – Roterdamas kinofestivāla Bright Future konkursa filma Ķibeles ar dabu, Berlināles Forumā iekļautā Dziļā miegā un Ivana I. Tverdovska (Riga IFF skatītājam pazīstams ar filmu Zooloģija, 2016)  filma Konference, kas šajās dienās tiks pirmizrādīta Venēcijas kinofestivālā. Konkursantu vidū ar filmu Sveķi atgriezies arī Daniels Borgmans, kura darbs Mīlošā Pia sacentās šajā pašā konkursā 2017. gadā. 

Īpaši izceļams, ka nacionālo pirmizrādi konkursa ietvaros piedzīvos ilgi gaidītā Jevgēņija Paškēviča filma Ko zina Klusā Gerda. 

Pilnmetrāžas konkursā iekļautos darbus vērtēs starptautiska kinoprofesionāļu žūrija – Dmitrijs Gluščevskis (Dmitrij Gluscevskij, European Film Forum SCANORAMA), Sofija Mirūza (Sophie Mirouze, La Rochelle IFF), Marge Līske (Industry@Tallinn & Baltic Event / POFF), plašus panākumus guvusī režisore Laila Pakalniņa un Teo Caps (Theo Tsappos, Swedish Film Institute).

Konkursa uzvarētājs saņems RIGA IFF galveno balvu – bronzas gaiļa statueti, kas tapusi sadarbībā ar mākslinieku Ervinu Broku. Tā sastāv no astoņām daļām, kuras balvu saņēmušais režisors var piešķirt filmēšanas grupas pārstāvjiem. Konkursa uzvarētājs saņem arī naudas balvu 2000 eiro apmērā.

Festivāla radošā direktore Sonora Broka pauž, ka "kino kā spoguļmedijā, reflektīvākajā no mākslām, rodamas dažādas atbalsis no šobrīd pasauli viļņojošā. Šajā, astoņu filmu kopumā spoguļtēli ieguvuši vēl citu, izteiksmīgu jēgslāni, spilgtu autora redzējumu, kas, lai gan katrreiz citāds, nemainīgi apliecina nepieciešamību pēc kino, kas pārstāv brīvas domas un mākslinieciskās izpausmes telpu". 

Pilnmetrāžas konkursa filmas:

  • Ķibeles ar dabu / The Trouble With Nature,  rež. Illums Jakobi, 2020, Dānija
  • Dziļā miegā / Gorod usnul, rež. Marija Ignatenko, 2020, Krievija
  • Īzaks / Isaac, rež. Jurģis Matulēvičs, 2019, Lietuva
  • Sveķi / Harpiks, rež. Daniels Borgmans, 2019, Dānija
  • Konference / Konferentsiya, rež. Ivans I. Tverdovskis, 2020, Krievija, Igaunija, Lielbritānija, Itālija
  • Ko zina Klusā Gerda, rež. Jevgēņijs Paškēvičs, 2020, Latvija
  • Mīlu, ilgojos un ceru tikties vēl pirms mirstu / I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die, rež. Ēva Marīe Rēdbro, 2019, Dānija
  • Andrejs Tarkovskis. Kino lūgsna / Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer, rež. Andrejs A. Tarkovskis, 2019, Itālija, Krievija, Zviedrija

Šogad festivāls norisināsies 11 dienas, no 15. līdz 25. oktobrim, ar devīzi Apzinot nezināmo. Reaģējot uz pasaulē valdošo epidemioloģisko situāciju un tās radītajiem izaicinājumiem, šogad pieņemts lēmums festivālu novadīt gan klātienē, gan tiešsaistē.

Kopumā šī gada festivāla programmā iekļautas 129 filmas desmit tematiskajās sadaļās, kā arī Baltijas mūzikas video konkurss un virkne norišu, kas veltītas nozares jautājumu apspriešanai un jaunāko kino tehnoloģiju apzināšanai.  

Pilna RIGA IFF programma tiks paziņota un biļetes uz kino un tiešsaistes seansiem nonāks pārdošanā otrdien, 15. septembrī.

Plašāka informācija par festivāla programmu un norisi – festivāla mājaslapā rigaiff.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja