Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sākusies Madaras Dišleres spēlfilmas Paradīze '89 uzņemšana

Piektdien, 1. jūlijā, Nacionālā Kino centra programmas _Latvijas filmas Latvijas simtgadei _ietvaros studija _Tasse Film _uzsākusi režisores un scenāristes Madaras Dišleres ģimenes filmas Paradīze '89 uzņemšanu, informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filma Paradīze '89 ir balstīta uz režisores Madaras Dišleres bērnības atmiņām, kas padara šos notikumus vēl spilgtākus un patiesākus. Tas ir laiks, kad Latvija kā neatkarīga valsts bija tikai vēl sapnis, un katrā no mums bija mazi sapņi par to, kāda būs atkal brīvā Latvija. Šajos vairāk nekā divdesmit gados ir izaugusi jauna paaudze, un ne tikai - arī mēs paši esam gājuši līdzi laikam, auguši un attīstījušies. 

Filma stāsta par māsiņu Paulas (9) un Lauras (7) vasaras brīvlaiku 1989. gada augustā, kad meitenes ierodas mazpilsētā ciemos pie māsīcām. Māsīcu mātes Ievas nav mājās, un meitenes izbauda "brīvību", iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām. Maija (11), idealizējot Ievu un iejūtoties mātes lomā, uzņemas meiteņu sadzīves vadīšanu. Paulai pēc telefona sarunas ar māti rodas sajūta, ka viņas vecāki šķiras. Paula ir apjukusi, spriedzi kāpina televīzijas ziņas par asiņainiem notikumiem, un meiteņu attiecības kļūst saspīlētas, mijoties bailēm par tuvojošos karu un nespējai emocionāli tikt galā ar pieaugušo dzīvi. 

Paulā aug kareivīgums, un viņa nolemj rīkoties, cerot – ja Latvija atgūs brīvību, jaunā situācija izvērsīsies par labu visiem. Māsīcu māte Ieva atgriezīsies pie savām meitām un viņai vairs nebūs dienām un naktīm jāraujas Tautas frontes darbos; nejaušam paziņam, lietuvietim Jonasam nebūs jāslēpjas no iesaukuma Padomju armijā, bet viņa ar Lauru tiks mājās un saglābs brūkošo ģimeni. Ar cerību Paula viena dodas uz Baltijas ceļu. Televīzija sludina ārkārtas stāvokli valstī, meitenes, atstātas likteņa varā, gatavojas karam. Mājās pārrodas Ieva. 

Filmas galveno lomu atveidotāji ir bērni, kuru meklējumi notika visā Latvijā, apskatot vairāk nekā 1000 pretendentu. Pēc atkārtotām aktieru foto un videoprovēm galvenajām lomām tika izvēlētas četras 7 – 12 gadus vecas meitenes - Magda Lote Auziņa, Līva Ločmele, Marta Ģertrūde Auzāne un Evelīna Ozola. Epizodiskās lomās filmā būs redzami vairāki Latvijā pazīstami aktieri - Guna Zariņa, Gatis Gāga, Nauris Puntulis, Inga Apine, Kaspars Gods un Ģirts Rāviņš.

"Ticība ideāliem ir filmas pamattēma, kura vijas cauri meiteņu attiecībām, viņu uztverei par lietu kārtību, dzīves vērtībām un autoritātēm. Taču ideāli izrādās ilūzijas, kas piedzīvo sakāvi, taču meitenes līdz ar to pieaug un rod savu, katrai pašai individuālu apjausmu par ceļu, kas tām ejams. Paula, savā prātā izejot cauri vairākiem šaubu un maldu posmiem, atsakoties no kārdinājuma, ko piedāvā pārtikusi dzīve un iluzora brīvība, izšķiras par labu ģimenei kā mūžīgai vērtībai, lai arī kas turpmāk sagaida," stāsta filmas režisore Madara Dišlere.

Režisores un scenāristes Madaras Dišleres dzīve jau kopš bērnības ir bijusi cieši saistīta ar kino - piecu gadu vecumā režisors Varis Brasla Madaru izvēlējās Idas lomai filmā Emīla nedarbi (1985), bet divus gadus vēlāk viņa nofilmējās epizodiskā lomā vēl vienā Vara Braslas filmā – Aija. Madara studējusi kinorežiju Latvijas Kultūras akadēmijā un strādājusi par otro režisori pie spēlfilmām Melānijas hronika (2016), Es esmu šeit (2016), Miglā (2012), Mona (2012), Nevajadzīgie cilvēki (2009), Rūgtais vīns (2007), Rīgas sargi (2007), u.c. Kā scenāriste, režisore, montāžas autore veidojusi īsfilmas Dārznieks (2015), Vējš pelēkās priedes nolauza (2012), Dzejolis (2011), G Punkts (2011), Andžiņš (2010).

Filmas radošā komanda ir režisore un scenāriste Madara Dišlere, operators Gints Bērziņš, mākslinieks Aivars Žukovskis, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, filmas producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze.

Filmēšanas vietas izvēlētas Rīgā un Cēsīs. 20. augustā Cēsīs filmēšanas ietvaros tiks restaurēts Baltijas ceļa fragments, un tajā varēs piedalīties jebkurš interesents. Kopā plānotas 40 filmēšanas dienas, ģimenes filmas Paradīze '89 pirmizrāde plānota 2018. gada februārī. 

Filma finansēta Nacionālā kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei, kas paredz tuvākajos divos gados līdz Latvijas valsts jubilejai uzņemt kopā 16 pilnmetrāžas filmas – sešas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un divas animācijas filmas.  

Studijas Tasse Film kodolu veido producentes Alise Ģelze un Aija Bērziņa, apvienojot pieredzi spēlfilmu, dokumentālo filmu un kā arī starptautisko reklāmas projektu ražošanā. Šā gada februārī uz kinoteātru ekrāniem nonāca Tasse Film producētā pilnmetrāžas spēlfilma Es esmu šeit (režisors Renārs Vimba), kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja prestižajā Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā un sadaļā Generation 14plus saņēma galveno balvu, Kristāla lāci, kā labākā spēlfilma. 2016. gada ziemā pabeigts filmēšanas periods studijas otrajai spēlfilmai – režisora Jāņa Norda Ar putām uz lūpām, kas pirmizrādi piedzīvos 2017. gadā. Spēlfilma Paradīze '89 ir studijas trešā pilnmetrāžas filma.

Filmas uzņemšanas procesam varēs sekot līdzi www.facebook.com/paradize89/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja