Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Teātra mājā Zirgu pasts atklāta izstāde dokumentālā kino meistariem

Sagaidot Latvijas Kultūras akadēmijas 25 gadu dzimšanas dienu, teātra mājā _Zirgu pasts _atklāta izstāde Kino kalve 230, kura apskatāma līdz februāra beigām.

Tās nosaukumā ietvertais skaitlis ir trīs Latvijas dokumentālā kino meistaru jubileju kopsumma - Herca Franka, Kalvja Zalcmaņa un Jura Podnieka. Viņi visi ir kļuvuši par iedvesmotājiem un skolotājiem vairākām Latvijas filmdaru paaudzēm. "Viņi visi ir sadarbojušies savā starpā," akcentē režisore, producente, Jura Podnieka studijas vadītāja Antra Cilinska.

"Šis pasākums cementē laikus, nav nemaz tik daudz tādu notikumu, kas Latvijā savienotu kultūras periodus un telpas no padomju gadiem līdz mūsdienām," uzskata Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, režisors Pēteris Krilovs. Šīs ekspozīcijas veidošanā ir izmantoti materiāli no Rīgas Kino muzeja un Jura Podnieka studijas krājuma, Kalvja Zalcmaņa un viņa audzēkņu personiskajiem arhīviem. "No darba brīvā brīdī - Juris Podnieks ar vijoli, viņam blakus sēž Hercs Franks," vēsta paraksts pie vienas no daudzajām fotogrāfijām.

"Meistars spēj ne tikai izsmalcināti un skaisti darināt, bet arī dalīties savās zināšanās un prasmēs ar citiem," uzsver Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela. Viens no pasaulē zināmākajiem Latvijas dokumentālā kino veidotājiem Hercs Franks (1926-2013) savulaik ir bijis akadēmijas goda profesors, kura ievērojamāko darbu vidū ir pieminams Vecāks par 10 minūtēm (1978). "Mūsu apmācības metodikā viens no pirmajiem uzdevumiem studentiem ir viena kadra filma," atklāj Pēteris Krilovs.

"Viņš domā, jūt un līdzpārdzīvo, rokās viņam raupjš dzelžu gabals, bet dvēsele ir dzīva un atsaucīga," Hercs Franks ir teicis par operatoru Kalvi Zalcmani (1940), kurš uzņēmis vairāk nekā 50 dokumentālo filmu, kopā ar Ivaru Selecki - spēlfilmu Motociklu vasara (1975, režisors Uldis Brauns) par divu jauniešu romantikas pilno ceļojumu. Vairāk nekā 10 gadu nostrādājis Latvijas Kultūras akadēmijā, kur ir bijis Ekrāna un teātra mākslas katedras vadītājs, izveidojis TV un videooperatora mākslas apakšprogrammu.

Kopā ar Hercu Franku radījis režisora poētiskākās filmas - darbus Mūžs (1972), Esības prieks (1974) un Edgara Kauliņa pēdējie svētki (1980), kas noslēdza stāstu par kolhoza Lāčplēsis priekšsēdētāju. "Latvijas kino zelta klasikas filma, it īpaši operatora meistarības ziņā," par darbu Mūžs bilst Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras vadītāja Inga Pērkone. "Filmā ir redzams viens no izcilākajiem un iespaidīgākajiem Kalvja Zalcmaņa uzņemtajiem kadriem - un tā ir Kauliņtēva asara."

Hercs Franks ir scenārija autors darbiem Baltie zvani (1961), Gada reportāža (1965, kopā ar Imantu Ziedoni), 235 000 000 (1967), režisors filmām Aizliegtā zona (1975), Augstākā tiesa (1987), Reiz dzīvoja septiņi Simeoni (1989), Ebreju iela (1992), Flashback (2002), Mūžīgais mēģinājums (2008) un citām. Viņš ir sadarbojies ar operatoriem Uldi Braunu, Juri Podnieku, Sergeju Nikolajevu, Andri Selecki, Viktoru Gribermanu. Nākamā gada sākumā, 17. janvārī, meistars atzīmētu savu 90. dzimšanas dienu - par Herca Franka pēdējo filmu kļuva Baiļu robeža (2014), kas radīta kopā ar Mariju Kravčenko un kuras pabeigšanu viņš pats tā arī nepiedzīvoja.

Izstādes atklāšanā, 5. decembrī, Jurim Podniekam (1950-1992) būtu apritējuši 65 gadi. Viņš ir beidzis Vissavienības Valsts Kinematogrāfijas institūtu 1975. gadā kā operators, kura spilgtākais darbs šajā ampluā ir Herca Franka filmā Vecāks par 10 minūtēm. Savukārt Jura Podnieka režijas darbs Vai viegli būt jaunam? (1986), kura operators ir Kalvis Zalcmanis, kļuva par spilgtu zīmi revolucionārajai situācijai, kas pakāpeniski noveda pie padomju impērijas sabrukuma. Abas filmas iekļautas Latvijas kultūras kanonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja