Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Zemestrīces kontekstā

Dokumentālā filma un lekcija par Japānas arhitektūru no iekšpuses.

Arhitektūras nedēļas laikā šodien, 16. maijā, plkst. 19 kinoteātrī KSuns tiks demonstrēta dokumentālā filma Arhitektūras iekšpusē. Japānas sabiedrības izaicinājums (Inside Architecture: A Challenge to Japanese Society, 2015). Tas ir stāsts par Japānas arhitektūras attīstību no pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem līdz pat mūsdienām. 

"Šī filma ir tapusi pēc 2011. gadā notikušās zemestrīces, kas Japānā izraisīja šoku un lika visiem aizdomāties par resursiem, ievainojamību un būtisko," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 nacionālās žūrijas pārstāve arhitekte Ilze Paklone, kura četrus gadus ir studējusi un strādājusi Tokijā.

Viens no dokumentālās filmas varoņiem japāņu arhitekts Arata Isozaki uzskata, ka par arhitektūru ir jārunā kā par politisku būšanu, tas ir kaut kas tāds, kas ietekmē cilvēku domāšanu un viņu uzvedību. "Kad sabruka tik daudzu cilvēku dzīve, runāšana par arhitektūru kā par dizaina priekšmetu šķita pat absurda un tukša," piebilst Ilze Paklone. 

 

Metabolisma mutācijas

Dokumentālajā filmā Arhitektūras iekšpusē. Japānas sabiedrības izaicinājums, kas pirmo reizi tika izrādīta pirms trim gadiem Venēcijas arhitektūras biennālē, dod ieskatu Japānas arhitektūras vēsturē, kurā ir bijusi krasa lejupslīde un neprātīgs uzplaukums, un šajos posmos tā raksturota gan kā estētiska, gan funkcionāla, gan arī postmoderna. 

Šajā filmā ir iekļautas intervijas ar tādiem arhitektiem kā Tojo Ito, Tadao Ando, Rems Kolhāss, Pīters Eizenmans un Čārlzs Dženkss, kurš arhitektūrā ir ieviesis postmodernisma jēdzienu. Viens no viņa nozīmīgākajiem un pirmajiem rakstiem par šo tēmu ticis publicēts tieši Japānas arhitektūras žurnālā a+u (1986. gada janvāra numurā).

"Tas ir dzīvs stāstījums, kurā katram intervējamajam ir cits skats uz notiekošo," norāda Ilze Paklone, turklāt šī filma piedāvā ielūkoties tajā, kā Japānā radušās idejas aizceļojušas pāri valsts robežām un absorbējušās citās pasaules vietās. Viens no tādiem piemēriem ir pēckara arhitektūras virziens metabolisms, kuram ļoti piestāv mutācijas.

 

Spontāni un neparedzami

Pirms dokumentālās filmas demonstrēšanas notiks Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 starptautiskās žūrijas pārstāvja japāņu arhitekta Jošiharu Cukamoto lekcija ar nosaukumu Architectural Behaviorology, kuras tēmai viņš veltījis gandrīz desmit gadu un caur to uzsvēris, ka arhitektūrā ir daudz lietu, kuras notiek spontāni un neparedzami.

Pirms divdesmit pieciem gadiem Jošiharu Cukamoto kopā ar savu kolēģi Momojo Kaidzimu ir nodibinājis uzņēmumu Atelier Bow-Wow, kurš kļuvis par vienu no zināmākajiem Japānas arhitektu birojiem. Viņi ne tikai rada savus projektus, bet arī darbojas kā "urbānie detektīvi" un daudz laika velta neparastiem pētījumiem, galvenokārt Tokijā. 

"Tokija ir neizsmeļams iedvesmas avots, kurā uz novērojumu bāzes var izveidot dažādas teorētiskas konstrukcijas, it īpaši, ja ir tik stiprs abstraktas domāšanas pamats kā viņiem," akcentē Ilze Paklone. Arhitektu biroja Atelier Bow-Wow nozīmīgāko pētījumu vidū var izcelt tādus izdevumus kā Made in Tokyo (2001) un Pet Architecture (2002). 

 

Arhitektūras mīluļi

Pirmajā no šiem pētījumiem tiek apskatīta hibrīdarhitektūra, bet otrajā – miniarhitektūra. "Tokija ir blīva pilsēta, kurā zemes gabali mēdz būt mazi, dārgi, līdz ar to tiek izmantots katrs kvadrātcentimetrs un parādās ļoti nelieli objekti," stāsta Ilze Paklone. Viens no tiem bija restorāns Kadokko, kura izmēri – 4,8 x 0,9 x 6,2 metru.

Kā liecina izdevuma nosaukums Pet Architecture, Jošiharu Cukamoto šos nelielos objektus ir salīdzinājis ar mājdzīvniekiem. "Parasti tie ir mazi, smieklīgi un apburoši," raksturo japāņu arhitekts, kurš savos pētījumos pievērsies tādām norisēm un ēkām, kas it kā nemaz netiek uzskatīta par arhitektūru, – visādiem dīvainiem "radījumiem".

"Juničiro Koizumi ekonomiskās reformas un globalizētās naudas plūsmas šobrīd pilsētai atņem daudz cilvēciskā. Mēs esam sarežģītā situācijā, lai gan tuvojas 2020. gada Tokijas olimpiskās spēles. Grūti pateikt, kas tad notiks," rezumē Jošiharu Cukamoto (Ilzes Paklones interviju ar japāņu arhitektu var izlasīt portālā diena.lv). 

 

Kas notiek Latvijā?

Savukārt trešdien, 17. maijā, plkst. 15 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notiks diskusija Kas notiek Latvijas arhitektūrā?, kuras dalībnieki arhitektūras kritiķes Ievas Zībārtes vadībā pārrunās tēmas un jautājumus par jauno arhitektūru pilsētu un lauku vidē, arhitektūras mantojumu, jaunu rajonu un teritoriju attīstību, mājokļu arhitektūru, kā arī arhitektu pētnieciskajām un sociālajām iniciatīvām.

Piektdien, 19. maijā, Dzintaru koncertzālē plkst. 16.30 norisināsies dāņu arhitekta Jakoba Kureka, latviešu arhitekta Anda Sīļa un vairākkārtējā Prickera balvas nominanta japāņu arhitekta Kengo Kumas vieslekcijas. Arhitektūras nedēļas pasākumu sērija noslēgsies šīs pašas dienas vakarā ar svinīgo Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 pasniegšanas ceremoniju, kuras laikā tiks noskaidroti Zelta un Sudraba ananasu ieguvēji.
Vairāk informācijas ir pieejama interneta vietnē www.latarh.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja