Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

101. dzimšanas dienā Latvijas Nacionālā bibliotēka aicina īpašā velomaršrutā

Sestdien, 29. augustā, Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) atzīmēs savu 101. dzimšanas dienu. Svētku svinēšana apstākļos, kad pulcēšanās iespējas bibliotēkā ir ierobežotas, būs neikdienišķa, taču tā rosinājusi izmantot radošus risinājumus svaigā gaisā. Jau kopš šī brīža LNB aicina ikvienu doties Rīgas ielās izstaigāt un izbraukt ar velosipēdu vai skrejriteni kādu no piedāvātajiem Gaismas pils kontūras ceļiem vai radīt savu jebkurā citā vietā Latvijā vai pasaulē. Savukārt 29. augustā tiks rīkotas veloekskursijas īpaši izstrādātā maršrutā, apmeklējot 12 LNB senos namus un klausoties gida stāstījumu par to pagātni, šodienu un lomu Rīgas un Latvijas vēsturē.

Kopš 1919. gada LNB vēsture saistās ar dažādām ēkām 40 adresēs – 37 Rīgā un trijām ārpus tās. Visi šie nami glabā aizraujošus stāstus, laikmetu liecības, saiknes ar nozīmīgām personībām un notikumiem, un atspoguļo arhitektūras meistarību, taču tikai viens no tiem – Gaismas pils ēka Mūkusalas ielā 3 – būvēts speciāli bibliotēkas vajadzībām.

Anglikāņu ielā 5 savulaik atradusies Rīgas Tirgoņu biedrība un valsts tiesu iestādes, savukārt noliktavu ēkā Arsenāla ielā 5 bijusi cukura vārītava. 1918. gada 17. novembrī Krišjāņa Barona ielā 3 politiķi galēji vienojās, ka Latvijai jāpastāv kā neatkarīgai valstij, savukārt ēka pāri ielai – Krišjāņa Barona iela 14 –  dēvēta par Mazo Preses namu. Celtnē Jēkaba ielā 6/8 Otrā pasaules kara laikā izbūvēta patvertne gaisa uzlidojumu laikā, turpretī Miesnieku ielā 15 regulāri caur jumtu izlaupītas grāmatas. Tērbatas ielā 75 senāk mājojusi zivju konservu fabrika Kaija, taču Riharda Vāgnera ielā 4, kur atrodas Vāgnera koncertzāle, strādājis pats Rihards Vāgners un uzstājies Ferencs Lists.

Ekskursijas vadīs pilsētvides pētnieks un gids  Mārtiņš Eņģelis.

Lai stāstus par LNB ēkām varētu noklausīties pēc iespējas vairāk cilvēku, dodoties ekskursijās pa Rīgu arī individuāli, sākot no 29. augusta LNB Spotify kanālā Klausītava un SoundCloud profilā būs pieejams audio gids, ko ieskaņojuši LNB darbinieki.

Izbraucot kādu maršrutiem vai radot savu, aicinām ar foto dalīties sociālajos medijos un pievienot tēmturus #IzbraucGaismasPili un #LNB101.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja