Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Baltijas pērlē mirdz 50 filmu

Pēc divu gadu pārtraukuma Rīgā atgriežas starptautiskais kinofestivāls Baltijas pērle, kas tiks ieskandināts piektdien, 29. augustā, ar viesizrādi Otrā mūzika, kas tapusi pēc Margaritas Dirasas lugas, - uz Kongresu nama skatuves kāps franču aktieri Fanija Ardāna un Žerārs Depardjē.

Dienu pirms šī notikuma Fanija Ardāna prezentēs savu jaunāko režijas darbu Uzmācīgie ritmi, kuru varēs noskatīties festivālā. Savukārt Žerārs Depardjē būs redzams Baltijas pērles programmā iekļautajā Ābela Ferraras drāmā Laipni lūgti Ņujorkā - tās galvenā varoņa prototips ir bijušais Starptautiskā Valūtas fonda vadītājs Dominiks Stross-Kāns, kurš kļuva skandalozi slavens ar savām seksuālajām izpriecām.

Tikšanās ar Grīneveju

Festivāls Baltijas pērle notiks no 12. līdz 21. septembrim. Filmas tiks demonstrētas Rīgas Kongresu namā, kinoteātros Splendid Palace un Kino Citadele.

12. septembrī Kongresu namā notiks festivāla atklāšanas koncerts Kino mūzikas leģendas, kurā uzstāsies vokālais kvartets Le Divas (Itālija), maestro Raimonds Pauls un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Marčello Rotas (Itālija) vadībā. Tajā skanēs Ennio Morrikones, Nino Rotas, Mišela Legrāna, Henrija Mančīni, Fransisa Lē un citu komponistu mūzika. Raimonds Pauls atskaņos tēmas no filmām Teātris un Ilgais ceļš kāpās, kā arī svītu Veltījums Nino Rotam.

Tajā pašā dienā, 12. septembrī, tiks izrādīts režisora Ģerģa Pālfi darbs Galīgā montāža. Dāmas un kungi. Tas sastāv no dažādu filmu un seriālu fragmentiem, kas kopā veido klasisko stāstu - vīrietis satiek sievieti. "Kad Ungārijas kino subsīdiju sistēma sabruka un režisoram Pālfi vairs nebija naudas, lai uzņemtu savas filmas, viņš izlēma rīkoties citādi," tā šo kino mozaīku pieteica Roterdamas Starptautiskais kinofestivāls. 12. septembrī vienu minūti pirms pusnakts sāksies tradicionālais kino nakts maratons, kurā varēs noskatīties trīs filmas - Bernardo Bertoluči Pēdējais tango Parīzē, Pītera Grīneveja Golciuss un pelikāna kompānija un Jana Gonsalesa Tikšanās pēc pusnakts, kurā Ērzeļa lomā iejuties leģendārais franču futbolists, bijušais Manchester United spēlētājs Ēriks Kantonā.

"Uzmanību! Filmas ir ļoti atklātas un šokējošas, ja jūs tas mulsina - atturieties no skatīšanās," aicina Baltijas pērles organizatori. Tiem skatītājiem, kuri nenobīsies un ļausies "kārdinājuma tumšajiem spēkiem", jau pēc dažām dienām būs iespēja satikties ar vienu no filmu veidotājiem, lai padiskutētu par tēmu Kino un erotika: 15. un 16. septembrī Rīgā viesosies neatkarīgā britu kino zvaigzne Pīters Grīnevejs. Viņš klātesošos iepazīstinās ar savu jaunāko projektu Eisenstein in Guanajuato. Tajā režisors pievēršas Rīgā dzimušā kolēģa Sergeja Eizenšteina piedzīvojumiem Meksikā, uz kuru viņš devās tālajā 1931. gadā. "Laikā, kad kino mirst, ir īstais brīdis godināt tā izcilākos pārstāvjus," interneta vietne Variety.com citē Pīteru Grīneveju.

Kannu atskaņas

Festivālā Baltijas pērle tiks piedāvāti 2013. un 2014. gada izcilākie veikumi, kas saviļņojuši kinofestivālu publiku visā pasaulē. To vidū ir vairākas filmas, kuras tikušas iekļautas pagājušā Kannu kinofestivāla konkursa programmā un ieguvušas balvas: Deivida Kronenberga Karte uz zvaigznēm (labākās aktrises balva Džūlianai Mūrai), Andreja Zvjaginceva Leviatāns (balva par labāko scenāriju), Žana Lika Godāra Ardievas valodai (Žūrijas balva) un Nūri Biljes Džeilana Ziemas miegs (Kannu galvenā balva Zelta palmas zars).

Baltijas pērlē varēs noskatīties piecas dokumentālas filmas par slaveniem režisoriem un sešas spēlfilmas, kuru nosaukumā ir vārds ar sakni "mīl". Kopumā festivālā ir aptuveni 50 filmu. Klasiskās kinolentes uz Baltijas pērli atceļos ruļļos. Festivāla direktore Marina Ļipčenko aicina nepalaist garām Orsona Velsa Pilsoni Keinu un Džuzepes Tornatores Jauno kinoteātri Paradiso.

Aktrises Odrijas Hepbernas 85 gadu jubileja tiks atzīmēta ar viņai veltītu retrospekciju. Filmas Mīla pēcpusdienā, Jocīgā seja un Brokastis pie Tifanija iepriecinās arī modes fanus - tajās aktrise redzama Ibēra de Živanšī tērpos. Festivālā uz ekrāna mirdzēs arī Marlēne Dītriha (Maroka), Grēta Garbo (Karaliene Kristīne), Laiza Minelli (Ņujorka, Ņujorka), Greisa Kellija (Augstākā sabiedrība) un citas kinodīvas.

Vēl viens Baltijas pērles akcents būs režisora Vudija Allena daiļrade. "Mēs parādīsim vienu no viņa skaistākajām filmām," par 1979. gada kinolenti Manhetena saka Marina Ļipčenko. Festivālā būs skatāma arī Vudija Allena jaunākā filma Mēness gaismas maģija, kurā galveno lomu atveido Kolins Fērts.

Baltijas pērles afišā iekļautas arī tādas filmas kā Terija Giliama Nulles teorēma, brāļu Dardēnu Divas dienas, viena nakts, Aleksa van Varmerdama Borgmans un Alēna Renē Mīlēt, dzert un dziedāt.

Festivāla programma un seansu saraksts: www.balticpearl.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja