Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ārpusnieku un Ivara Selecka skats uz mūsdienu Rīgu

Septiņu Eiropā pazīstamu dokumentālā kino režisoru īsfilmas par Rīgu kā bize sapītas vienā pilnmetrāžas darbā Pāri ceļiem un upei. Šīs idejas autoru iedvesmas avots ir bijusi režisora Ivara Krauklīša filma Baltie zvani (1961, scenārijs - Hercs Franks, operators Uldis Brauns), kas ielikusi pamatus Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolai un iekļauta Latvijas kultūras kanonā. Projekta tapšanā režisori sadarbojušies ar vairākiem antropologiem, kuri palīdzējuši iekļūt dziļāk pilsētas tekstūrā un kļuvuši par īsfilmu līdzautoriem.

Dokumentālajā darbā iesaistījies Sergejs Lozņica no Ukrainas, Audrus Stonis no Lietuvas, Jāks Kilmi no Igaunijas, Rainers Komerss no Vācijas, Betina Henkele no Austrijas un Jons Bans Karlsens no Dānijas. Latviju šajā starptautiskajā kompānijā pārstāv Ivars Seleckis, kurš 22. septembrī svinēs 80 gadu jubileju. Viņš ir vienīgais latviešu režisors, kas jelkad saņēmis Eiropas Kinoakadēmijas balvu - ar to tikusi novērtēta viņa dokumentālā filma Šķērsiela (1988) par dzīvi Pārdaugavā.

Šajā projektā I. Seleckis kopā ar antropoloģi Daci Dzenovsku devās pētīt Ķīpsalu. "Tuvāk centram - parocīgāka nokļūšana," režisors piebilst par vietas izvēli, kuru izdarījis drīzāk nejauši nekā nopietnu pārdomu rezultātā. "Bet tad, kad ar Dacīti iedziļinājāmies, mēs sapratām, ka raustām kaķi aiz ūsām, jo šajā salā ir tāds lādiņš!" viņš atceras. Tā kā nav bijis iespējams aptvert visu, izšķīrušies neiet tālāk kā 100 metru no krasta, jo citādi nespētu iekļauties spēles noteikumos. "Impresijas," par rezultātu saka režisors.

Dokumentālās filmas producente Antra Gaile norāda, ka katram no septiņiem autoriem savā piecpadsmit divdesmit minūšu īsfilmā ir izdevies saglabāt sev raksturīgo kino valodu. Vienu no neparastākajiem skatījumiem uz Rīgu piedāvā J. B. Karlsens - caur kaķa acīm, jo esot "mazliet noguris no cilvēkiem". Šī ierosme nākusi no ziemeļīru antropologa Gareta Hamiltona, kurš strādā Latvijas Universitātē kā vieslektors. "Viņam bija radies iespaids, ka Rīga ir pilna ar kaķiem," piebilst producente.

"Es pirmo reizi kaut ko tādu darīju," atklāj Ieva Raubiško, kura antropoloģijas maģistra un doktora grādu ieguvusi Oksfordas Universitātē Lielbritānijā. Viņa šajā projektā strādājusi kopā ar R. Komersu, kura veikumu raksturo kā ļoti uzrunājošu. Šo sadarbību antropoloģe uzskata par labu pieredzi, jo izgājusi cauri dažādām saprašanās fāzēm un laika gaitā atradusi kopējus saskarsmes punktus. Zini, mums kino ir tāda ļoti laba pieeja kā līdzdalīgais novērojums, - viņas vācu kompanjons teicis par metodi, ko antropologi uzskata par viņu firmas zīmi.

Ukrainas režisors savu īsfilmu ir veltījis Rīgas ebreju piemiņai, lietuvietis pētījis zvejniekus Mangaļsalā, igaunis vairāk nekā gadu vērojis cilvēkus un notikumus Lucavsalā, savukārt austriete vēsta personisku stāstu par baltvācu ģimenes vēsturi viņas vecvecvecmāmiņas mājā Vecrīgā, par ko uzzinājusi nejauši, viesojoties Latvijā. B. Henkele satiekas ar vairākiem cilvēkiem, mēģinot rast atbildes uz pagātnes jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja