Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Atdzimšanas īsais mirklis

Festivāls Baltijas pērle kļuvis koncentrētāks gan laikā, gan piedāvājumā

Pagājušajā gadā tika paziņots par kinofestivāla Baltijas pērle beigām. "Festivāls, kas aizsākās 1993. gadā, noslēgsies 2014. gada 21. septembrī," tika sacīts rīkotāju izplatītājā paziņojumā, taču šogad forums ir atgriezies jaunā, kompaktākā formātā – tas norisināsies piecas dienas, no 17. līdz 21. septembrim, kuru laikā varēs noskatīties aptuveni divdesmit filmu. Tās tiks servētas vairākās sadaļās: Festivālu eksotika, Kino ar gaumi, Mīlestība, Debates u. c.

Savukārt no 15. līdz 25. oktobrim notiks Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF), kurš skatītājiem piedāvās nākamo kino vitamīnu devu un kura programma tiks izziņota tuvākajā laikā. Pērn tas debitēja īsi pirms Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijas decembrī, taču šogad ir pārcēlies uz rudeni un būs sarūpējis plašu programmu dažāda vecuma auditorijai. Sekojiet līdzi informācijai interneta vietnē www.rigaiff.lv.

Kannu šoka atskaņas

Baltijas pērlē varēs noskatīties režisora Žaka Odiāra filmu Dīpans, kura ir ieguvusi šī gada Kannu kinofestivāla galveno balvu Zelta palmas zars. Festivāla direktore Marina Ļipčenko akcentē, ka šis darbs kļuvis īpaši aktuāls pēdējo notikumu kontekstā: tas ir stāts par cilvēku, kuram ilgstošā pilsoņu kara plosīšanās Šrilankā ir atņēmusi visu. Viņš nolemj doties bēgļu gaitās, lai mēģinātu sākt jaunu dzīvi Eiropā.

"Asu kinematogrāfisko izjūtu cienītājiem" Baltijas pērlē tiks piedāvāta režisora Gaspara Noē 3D formātā uzņemtā filma jeb erotiskā elēģija ar nosaukumu Mīlestība, kuras atklātās seksa ainas Kannu kinofestivāla skatītājiem izraisījušas šoku. "Mežonīgs un netikls Larsa fon Trīra Nimfomānes un Abdellatīfa Kešiša Adeles dzīves kūlums," savulaik rakstījis ietekmīgais amerikāņu izdevums Variety. Šī filma tiks demonstrēta kinoteātrī Kino Citadele.

Berlīnes lāča ķepās

Baltijas pērlē būs skatāma režisora Džafara Panahi filma Taksometrs, kura ir saņēmusi 65. Berlīnes starptautiskā kinofestivāla galveno balvu Zelta lācis. Tas ir ceļojums pa Irānas galvaspilsētas Teherānas ielām automašīnā, ko stūrē pats valdošā režīma nežēlastībā kritušais autors. Rīgā tiks izrādīta arī režisora Endrū Heja kinolente 45 gadi. Galveno lomu atveidotājiem Šarlotei Remplingai un Tomam Kortnijam Berlinālē tika pasniegti Sudraba lāči kā labākajiem aktieriem.

Kā jau ziņots iepriekš, šī gada Baltijas pērle tiks atklāta ar režisora Pītera Grīneveja filmu Eizenšteins Gvanahvato, kas vēsta par Rīgā dzimušā mākslinieka Sergeja Eizenšteina piedzīvojumiem Meksikā un skatītājiem liek saķert galvas. "Pašmērķīgu fizioloģisku detaļu pārpildīts, vulgārs darbs, kas viņu portretē kā apmulsušu, es atvainojos, jampampiņu, klaunu, kurš Meksikā iesaistās homoerotiskās attiecībās ar savu gidu," savos pirmajos iespaidos dalījās kinokritiķe Dita Rietuma.

Festivālā tiks demonstrēta režisora Alekseja Germana jaunākā filma Zem elektriskajiem mākoņiem, kas 65. Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā ir apbalvota par izciliem mākslinieciskajiem sasniegumiem. Šis darbs ļauj ielūkoties pāris gadu tālā Krievijas nākotnē. "Gluži tāpat, kā gaiss pirms zibens spēriena ir uzlādēts ar elektrību, visapkārt jaušama spriedze kādu tuvojošos notikumu gaidās," tiek pieteikta kinolente, kurā vienu no lomām spēlē Čulpana Hamatova.

Veltījums ģēnijiem

Ar īpašiem seansiem tiks atzīmētas trīs apaļas jubilejas – diženās kinematogrāfijas 120 gadu tiks svinēti ar režisora Pītera Bogdanoviča filmu Sapņu fabrika (1976). "Tā ir visaizkustinošākā atzīšanās mīlestībā šim mākslas veidam," uzsver Marina Ļipčenko. Izcilā zviedru aktrise un Holivudas leģenda Ingrīda Bergmane simt gadu dzimšanas dienā tiks sumināta ar režisora Maikla Kertica darbu Kasablanka (1942), kurā viņa mirdz kopā ar savu filmas partneri Hamfriju Bogartu. Par godu amerikāņu režisora Vudija Allena astoņdesmit gadu jubilejai tiks rādīta kinolente Holivudas gals (2002), kuru viņš ir uzņēmis īsu brīdi pirms došanās radošajā Eiropas ceļojumā.

Ar īpašu programmu tiks pieminēts kino un teātra kritiķis Normunds Naumanis. Viena no tajā iekļautajām filmām ir aktiera Ala Pačīno darbs Salome (2013), kas veidots pēc Oskara Vailda lugas motīviem. Galvenajā lomā – Džesika Čestina.

*** 

Festivāls

Baltijas pērle

Biļetes Biļešu servisa tīklā un kinoteātru kasēs

www.balticpearl.lv 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja