Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Grāmatas Jānis Stradiņš. Ceļš cauri laikiem atvēršana

Svinot profesora Paula Stradiņa dzimšanas dienu, aizgājušās nedēļas nogalē, 17. janvārī, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā tika paziņots Stradiņa balvas laureāts. Šogad Stradiņa balva, kas dibināta par godu izcilajam ķirurgam, onkologam, slimnīcas, muzeja un medicīnas māsu skolas dibinātājam, Medicīnas fakultātes docētājam profesoram Paulam Stradiņam, piešķirta profesoram Romānam Lācim par izcilu kardioloģijas attīstību Latvijā.

Bet lielākā pasākuma daļa bija veltīta Medicīnas muzeja patrona, profesora - ķīmiķa un zinātņu vēsturnieka - Jāņa Stradiņa 80 gadu jubilejas garīgo dāvanu - grāmatas un izstādes - "attīšanai".

"Centos būt ļoti cītīga skolniece," atverot izdevniecībā Jumava iznākošo grāmatu Jānis Stradiņš. Ceļš cauri laikiem, teica tās autore žurnāliste Līga Blaua. Šis nav pirmais gadījums, kad viņas interviju sērijas žurnālā Ieva ir pāraugušas portretgrāmatās. Līdz šim jaunākā bija pagājušā gada maijā izdotā kultūras personībām veltītā grāmata Dzīves līkloči. "Man zvanīja Džemma Skulme un teica, ka grāmata ir sakomponēta meistarīgi," pastāstīja Jānis Stradiņš. Par Džemmu Skulmi 2009. gadā iznāca Līgas Blauas grāmata Džemma Skulme. Nospiedumi.

"Zinātne ir sfēra, kas parasti izpaliek no publikas uzmanības," vairāk raksta par māksliniekiem, aktieriem, kultūras darbiniekiem. Akadēmiķim, iznākot grāmatai, vislielākais prieks ir par to, ka tiks popularizēta zinātne. Sākot darbu pie grāmatas, J. Stradiņam bijuši vairāki nosacījumi - lai centrā nav tikai viņa personība, bet lai tas ir visas dzimtas stāsts. Otrām kārtām - lai liela daļa uzmanības būtu veltīta zinātnes attīstībai Latvijā un būtiskām personībām.

J. Stradiņš autorei lūdzis studēt ne vien viņa mūža 80 gadus, bet arī Latvijas Organiskās sintēzes institūta vēsturisko attīstību un ar to saistītās būtiskās personības. Līgas Blauas žurnālistiskais talants un spēja smagnēji akadēmisko informāciju "sadalīt pa gabaliņiem", Stradiņaprāt, ir veiksmīgi spējis popularizēt grūti atdzīvināmo zinātnes jomu. "Grāmata ir sieviešu auditorijai," atzina akadēmiķis, izsaucot draudzīgus smieklus pasākuma "sieviešu auditorijā". "Esmu novilkusi akadēmiķi līdz savam līmenim," Līga Blaua ir pieticīga, "bet es domāju, ka mans līmenis ir tautas vidējais līmenis, kas šo grāmatu lasīs."

Savukārt Paula Stradiņa vēstures muzeja darbinieces Ritas Grāvītes veidotajā izstādē (līdz 17. maijam) J. Stradiņš atklājas trīs darbības sfērās - mantinieks, zinātnieks un pilsonis. Tās tapšanā atsaucīgi piedalījies arī pats akadēmiķis, veltot ekspozīcijai lielu daļu no apbalvojumiem, goda zīmēm un grāmatām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja