Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Juris Kursietis: Modris bija intensīvs darbs trīs gadu garumā, stūrgalvīgi ejot cauri sienām

Nevar nejust līdzi jaunajam varonim, pat ja viņš dodas aizvien tālāk pa nepareizo ceļu, - latviešu režisora Jura Kursieša debijas pilnmetrāžas darbu Modris piesaka prestižais Toronto filmu festivāls, kas šajās dienās norisinās Kanādā.

"Slikti gēni vai ne, bet viņš nav slikts puisis: viņam, tāpat kā mums visiem, ir nepieciešama atelpa," raksta tiff.net. Filma ir iekļauta programmā Mūsdienu pasaules kino (Contemporary World Cinema) un sacenšas par festivāla skatītāju simpātiju balvu. Tā tiks izrādīta 9., 11. un 14. septembrī. Eiropas pirmizrāde plānota mēneša beigās Sansebastjanas festivālā Spānijā. Latvijā filma Modris būs skatāma no 24. oktobra.

Ar grieķu akcentu

"Es esmu atnācis no Pļavniekiem," joko Juris Kursietis, atbildot uz jautājumu, no kurienes viņš iekļuvis pilnajā metrā. Beidzis kinorežijas maģistrantūru Lielbritānijā, veidojis reklāmas, uzņēmis divas īsfilmas The Bicycle Story un Rīt būs, kā arī bijis divu latviešu spēlfilmu Kolka Cool (2011) un Amatieris (2008) otrais režisors. "Tas bija intensīvs darbs trīs gadu garumā, stūrgalvīgi ejot cauri sienām," par ceļu līdz Modrim saka Juris Kursietis, taču pats svarīgākais ir stāsts, kurš spējis uzrunāt producentus arī citās valstīs un kuru viņiem ir kļuvis svarīgi parādīt. Filma ir tapusi kā Latvijas, Vācijas un Grieķijas kopražojums.

Šī darba veidošanā iesaistījās starptautiska radošā komanda. "Es zināju, ka viņš ir ātrs un ka uz viņu var paļauties, mēs sapratāmies no pusvārda," režisors teic par Amerikas Kinoakadēmijas balvai Oskars nominēto poļu operatoru Bogumilu Godfrejovu, kura kontā ir trīspadsmit spēlfilmu. "Dārgie draugi, esam sākuši filmas montāžu!" sociālajos tīklos pagājušā gada maijā ziņoja Modra komanda, kurā strādāja arī grieķis Jorgs Mavropsaridis. Viņš montē arī sava tautieša un vārdabrāļa Jorga Lantima darbu The Lobster (2015), kurā piedalās tādas zvaigznes kā Reičela Veisa, Kolins Farels un Lea Seidū.

Filmas stāsts ir balstīts uz patiesiem notikumiem, ko režisoram izstāstījis kāds paziņa. "2011. gada februārī es uzrakstīju pirmo teikumu sižeta izklāstam par Modri," atceras Juris Kursietis. Tas uzrāda sašķeltību starp vecākiem un jauniešiem, indivīdu un varu un tiek definēts kā coming-of-age drāma. "Mums visiem ir laiks pieaugt," piebilst filmas pārstāve Zane Peneze. Katram ir jāsper viens solītis pretī otram, lai mainītu likteņa līnijas. Modris vēsta par izšķirošu posmu kāda septiņpadsmit gadu veca puiša dzīvē - konflikts ar māti iziet no rāmjiem, un par sīku zādzību viņa dēlu nodod policijas rokās.

Smagā pēcsajūta

"Manuprāt, viņa ir normāla māte, kas saskaras ar pusaudža problēmu," uzskata Rēzija Kalniņa, kuras varone nespēj atrast kopēju valodu ar Modri. Aktrise domā, ka skolā nevajadzētu tik daudz mācīt mājturību - kā adīt zeķīti vai sašūt svārciņu -, bet gan mācīt komunicēt un uzņemties atbildību. Viņas spēlētā māte nav ne laba, ne slikta. "Viņa ir viena no daudzajām, kura viena pati audzina bērnu," akcentē aktrise. Viņa strādā lielveikalā par kasieri un kaut kā velk galus kopā, turklāt nešķiet, ka šai sievietei varētu izveidoties pilnvērtīga personiskā dzīve. "Smaga izelpa," filmas pēcsajūtu vārdos formulē Rēzija Kalniņa.

Par savu ekrāna partneri Kristeru Pikšu aktrise bilst, ka viņam esot silts un mīļš iekšējais starojums un ka viņi abi ir "smējīgie", kas dažreiz traucējis pacelt problēmu režisoram nepieciešamajā nopietnībā. Juris Kursietis uzsver, ka neviens no aktieriem nebija lasījis scenāriju un konkrēto ainu uzzinājuši pāris stundu pirms pirmā dubla. "Man patika, ka Juris pasauca mūs pa vienam pie sevis un iečukstēja, ko mums darīt it kā jau gatavā ainā, lai citam citu pārsteigtu," stāsta Rēzija Kalniņa. Viņai patikusi arī neveiklības sajūta starp māti un dēlu, kuri atrodas vienā telpā, bet starp kuriem ir tūkstoš kilometru.

Galvenā varoņa Modra atveidotāju meklējuši vairāk nekā pusgadu. "Man jau iestājās panika," godīgi atzīst Juris Kursietis, kurš Kristeru Pikšu saticis Rīgas Pārtikas ražotāju vidusskolā. "Lai nebūtu jāsēž stundā," par jaunieša atnākšanu uz provēm atklāj režisors, kurš kopumā izvērtējis ap 1200 pretendentu. "Čau, Modri, ko tu nebiji pīpēt?" - vienā no lomām būs redzama arī Liepājas teātra aktrise Laura Jeruma. "Ar milzīgu talantu un baigi labo kino seju," viņu raksturo Juris Kursietis. Pārējos tēlos iejutušies Lāsma Kugrēna, Dace Bonāte, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Inese Pudža, Kaspars Zvīgulis un citi aktieri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja