Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kairiša spēlfilma Melānijas hronika saņēmusi Eiropas padomes fonda Eurimages atbalstu

Eiropas Padomes kino nozares atbalsta fonds Eurimages projektu konkursā piešķīris 110 000 eiro atbalstu režisora un scenārista Viestura Kairiša spēlfilmas Melānijas hronika ražošanai.

Filma ir divu valstu – Latvijas un Somijas – kopražojums. Filmas producents no Latvijas puses ir filmu studija Mistrus Media. Fonda eksperti, vērtējot Latvijas projektu, atzīmējuši filmas scenārija kvalitāti un dramatisko struktūru, kā arī filmas tēmas aktualitāti un starptautisko izplatīšanas potenciālu. 2014.gada pirmajā Eurimages sesijā, kas norisinājās Budapeštā, Ungārijā, tika atbalstīti 17 spēlfilmu, dokumentālo un animācijas filmu projekti, starp kuriem arī tādu pasaulē zināmu un atzītu režisoru kā Paolo Sorentīno, Aleksa van Varmerdama, Paolo un Vittorio Taviani topošo filmu projekti.

2011.gadā filmu studija Mistrus Media uzsāka darbu pie Viestura Kairiša spēlfilmas Melānijas hronika pēc rakstnieces Melānijas Vanagas darba Veļupes krastā. Žurnālistes, rakstnieces, kultūrvēsturnieces un juristes Melānijas Vanagas (1905-1997) autobiogrāfija Veļupes krastā: 1941-1957 ir spilgtākais staļinisma deportāciju laika notikumu apraksts latviešu literatūrā.

Filmas Melānijas hronika tapšanu spēlfilmu konkursā ir atbalstījis Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Eco Baltia, Arkogints. Sadarbība izveidota arī ar Rīgas starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas (RISEBA) Audiovizuālās mediju mākslas studiju programmu un tās studentiem.

Filmas komanda ir režisors un scenārists Viesturs Kairišs, operators Gints Bērziņš, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, somu grima māksliniece Mari Vālasranta, dekorāciju mākslinieks Jānis Bijubens, filmas direktore Elīna Zazerska, filmas izpildproducente Elīna Gediņa-Ducena, filmas producenti Inese Boka-Grūbe un Klaus Heidemans (Somija). Galvenajai lomai izvēlēta viena no mūsdienu labākajām savas paaudzes aktrisēm šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo. Filmā lomas atveido arī latviešu aktrises Maija Doveika un Guna Zariņa.

Filmas kopējais budžets ir 1 000 000 eiro. Filmas uzņemšana turpināsies 2014.gada aprīlī un augustā. Filmu plānots pabeigt 2015.gada nogalē, kas šobrīd jau atkarīgs no tā, kāds būs kino nozares iespējamais atbalsts Latvijā un sponsoru ieinteresētības.

Fonds Eurimages apvieno 36 Eiropas valstis un finansiāli atbalsta dalībvalstu kopražojumu uzņemšanu un izplatīšanu. Latvija šajā fondā iestājās 2002.gadā. Četras reizes gadā fonds izsludina projektu konkursu, kurā projektus vērtē dalībvalstu eksperti – Latviju fondā pārstāv Nacionālā kino centra vadītāja vietnieks Uldis Dimiševskis. Projekta vērtēšanas process nozīmē nopietnu kvalitātes kontroli iesniegtajiem projektiem.

Līdz šim fonds ir atbalstījis vairākus nozīmīgus Latvijas studiju veidotos kopražojumus, kā pēdējie atbalstu 2013.gadā saņēma Krievijas, Latvijas, Francijas un Lielbritānijas spēlfilma Divas sievietes un 2012.gadā mūsu režisora Jura Kursieša spēlfilma Modris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja