Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kairiša topošās spēlfilmas Melānijas hronika uzņemšana finiša taisnē

Mums ir palikušas 13 filmēšanas dienas - vakar notikušajā preses konferencē savus 2015. gada plānus atklāja topošās pilnmetrāžas spēlfilmas Melānijas hronika veidotāji.

Režisora Viestura Kairiša kinolentes pirmie kadri tika uzņemti 2013. gada februārī Pasienes pagastā Zilupes novadā, kurā pēc galvenās varones - žurnālistes, rakstnieces, kultūrvēsturnieces un juristes Melānijas Vanagas - personīgā arhīva fotogrāfijām tika uzbūvēts Sibīrijas ciemats (filmas māksliniece ir Ieva Jurjāne).

Šī gada februārī filmēšanas grupa atgriezīsies Krievijas pierobežā, kur tā strādās desmit dienas. Galvenais, lai ir sniegs! "Mēs jau nevaram savākt simt cilvēku kā uz slēpošanu, kad katru rītu paskatās pa logu - ja ir, tad brauc," akcentē studijas Mistrus Media pārstāvis Gints Grūbe, kurš cer uz labvēlīgiem laikapstākļiem un novērtē ļoti lielo vietējo iedzīvotāju izpalīdzību. Vēl trīs filmēšanas dienas ir ieplānotas Karēlijā, kur nevajadzētu rasties īpašām problēmām ar sniega daudzumu.

Augusta tveice

Šogad ir bijuši divi filmēšanas posmi - aprīlī un augustā. "Vagonos bija 37 grādi," atmiņās dalās Viesturs Kairišs, kura kinolente Melānijas hronika tiek uzņemta pēc Melānijas Vanagas autobiogrāfijas Veļupes krastā motīviem. Šī būs pirmā Latvijas pilnmetrāžas spēlfilma, kas vēsta par staļinisma represijām un Baltijas tautu deportācijām (šogad uz ekrāniem bija skatāms lietuviešu režisora Audrus Juzēna darbs Ekskursante - I. A.). "Šim stāstam ir daudz dažādu vēsturisko uzslāņojumu," akcentē Gints Grūbe, kurš uzskata, ka šis stāsts varētu uzrunāt cilvēkus ne tikai nacionālā līmenī.

Starptautiskās auditorijas piesaistīšanu varētu veicināt galvenās varones atveidotāja talantīgā šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo. Viņa ir spēlējusi itāļu režisores Alises Rorvaheres kinolentē Brīnumi (2014), kas šogad izpelnījās Kannu kinofestivāla Grand Prix. Filmā Melānijas hronika piedalās arī daudzi pazīstami latviešu aktieri: Maija Doveika, Guna Zariņa, Astrīda Kairiša, Lilita Ozoliņa, Baiba Broka, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš un citi.

Cīņa par finansējumu

Filma Melānijas hronika būs melnbalta (arī racionālu apsvērumu dēļ). "Pēc tam kad Eiropas Kinoakadēmijas balvu ieguva Ida, mēs varam teikt, ka tas ir pareizs risinājums," uz poļu režisora Pāvela Pavlikovska darbu atsaucas Gints Grūbe. Taču ar starptautisko sadarbības partneru meklēšanu viņiem neesot klājies viegli, jo viens no argumentiem ir bijis tāds, ka melnbaltai filmai ir ļoti grūti atrast auditoriju. Pirms vairākiem gadiem Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā viņi ir satikuši somu producentu Klausu Heidemani no Inland Film Company, kurš savulaik ir producējis režisora Aki Kaurismeki melnbalto filmu Bohēmas dzīve/La Vie de Bohème (1992).

Uzfilmētais materiāls tiks montēts Somijā. "Radošās pozīcijas tiek sadalītas starp vairākām valstīm," kopražojumu noteikumus atklāj producente Inese Broka-Grūbe. Grima māksliniece ir somiete Mari Vālasranta, kura ir strādājusi režisora Larsa von Trīra darbos Dogvila un Manderleja. Ja viss ritēs pēc plāna, Melānijas hronika uz lielā ekrāna nonāks 2015. gada 18. novembrī. Kopējais filmas budžets ir viens miljons eiro, no kuriem aptuveni puse ir valsts dotācija. Vairāk informācijas par filmu var lasīt interneta vietnē www.melanijashronika.lv.

Plānots, ka nākamajā gadā tiks pabeigtas vēl četras spēlfilmas: Lailas Pakalniņas Ausma, Renāra Vimbas Es esmu šeit, Dāvja Sīmaņa Pelnu sanatorija un Māra Martinsona Romeo n' Džuljeta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja