Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ķīpsalā sākas tradicionālā Latvijas Grāmatu izstāde

Trīs dienas - no 28. februāra līdz 1. martam - Ķīpsalā norisināsies Latvijas Grāmatu izstāde 2020. Kā jau katru gadu grāmatu izstādē norisināsies daudzpusīga kultūras programma dažādām gaumēm un vecumiem: būs tikšanās ar rakstniekiem, grāmatu atvēršanas svētki, koncerti, sarunas un diskusijas un, protams, daudz grāmatu, informēja izstādes rīkotāji.

Romans Lācis, Nora Ikstena, Anatolijs Danilāns, Dzintars Tilaks, Dace Judina,  Arno Jundze, Diāna Zande, Uģis Kuģis, Inga Gorbunova, Guntis Eniņš un citi sabiedrībā zināmi cilvēki no 28. februāra līdz 1. martam būs satiekami Latvijas Grāmatu izstādē 2020 Ķīpsalā. Būs sirsnīgas sarunas, atkalredzēšanās prieks un, protams, lieliskas grāmatas!

28. februārī plkst. 14.00 uz Lielās skatuves notiks tikšanās ar grāmatas Dakteri un šamaņi autoriem – profesoru Anatoliju Danilānu un ceļotāju Pēteri Strubergu. Kā grāmatā, tā tikšanās reizē abi kungi iesaistīsies diskusijā par tradicionālo un netradicionālo medicīnu, zinātniskajām ārstniecības metodēm un tautas dziedniecību.

Piektdienas pašā viducī – plkst. 12 – Rakstnieku viesistabā notiks biedrību Latvijas PEN  un Ukrainas PEN paneļdiskusija Grāmata vs televizors. Informācijas kaujas, kurā piedalīsies un atbildi uz jautājumu – vai nākotne ir tiem, kas lasa? – centīsies rast dzejniece Inga Gaile, publicists Ilmārs Šlāpins, dzejnieks Aivars Eipurs un Rīgā dzimušais ukraiņu dzejnieks Andrejs Ļubka.

Savukārt gan precētos, gan neprecētos uz Zvaigzne ABC ekspozīciju plkst. 14 aicina psihoterapeiti Diāna Zande un Juris Sērmukšs, kuri iepazīstinās ar savu jauno izdevumu Parunāsim par seksu un seksualitāti. Uzreiz pēc tam divu vīru Dzintara Tilaka un Arno Jundzes diskusija un atklāsmes par grāmatām. Būs arī konkursi un balvas!

Vēl pirmajā izstādes dienā plkst. 14 Rakstnieku viesistabā notiks pasākums Ekstra-vērtie kurzemnieki, kurā ar unikāliem literārajiem procesiem Kurzemē iepazīstinās Jana Egle, Guna Roze, Rolanda Bula, Gunta Šnipke, Ligita Paegle, Inta Svaža, Gunita Lagzdiņa, Nella no Krotes u. c.

Uz Lielās skatuves plkst. 15 interesenti varēs tikties ar Latvijas Goda konsuli Hamburgas reģionā senatori h. c. Dr. Sabīni Zommerkampu-Homani, kas dalīsies ar savu redzējumu un  pārdomām par Austrumu lepnumu Fudzi kalnu, ko autore aprakstījusi tankās un iemūžinājusi fotogrāfijās.

Izdevniecība Latvijas mediji 28. februārī plkst. 16 aicina ikvienu uz Rakstnieku viesistabu, kur notiks saruna ar rakstnieci un Latvijas Literatūras gada balvas ieguvēju Janu Egli par viņas jaunāko stāstu krājumu Dzimšanas diena.

29. februārī plkst. 11 uz Lielās skatuves interesenti varēs piedalīties grāmatas Sirds cilvēks autores Lias Guļevskas sarunā ar grāmatas galveno varoni – kardioķirurgu profesoru Romanu Lāci. Savukārt plkst. 14 būs tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu, kura pastāstīs par savu jauno grāmatu Runādamies. Autogrāfu stunda turpināsies Latvijas mediju stendā.

Pētergaiļa ekspozīcijā sestdien no plkst. 11 līdz 13 viesosies un ar bērniem tiksies iemīļotais rakstnieks Juris Zvirgzdiņš (viņš arī Tobiass!). Rakstnieks sniegs autogrāfus un iepazīstinās ar savu jaunāko grāmatu Rasas vasara. Savukārt Jāņa Rozes apgāds plkst. 12 aicina apmeklēt Rakstnieku viesistabu, kur varēs iepazīt Eiropas Savienības Literatūras balvas laureāti – somu rakstnieci Katri Lipsonu.

29. februārī plkst. 12.15 Jautrajā lasītavā notiks izdevniecības Mūzika Baltika jaunāko nošu izdevumu muzikālā prezentācija Lai skan muzikālā mozaīka!, kurā piedalīsies Mārupes mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un viņu pedagogs Adrians Kukuvass, jauniešu koris Mīts, bērnu vokālais ansamblis Šurumburums un dziesmu autore Mareta Beitika, klavieru solo izpildīs Gustavs Grinbergs.

Jāņa Rozes apgāds nesen izdevis latviešu jaunā autora Dāvida Vikmaņa debijas grāmatu Roņpils. Purva stāsts un populārās igauņu rakstnieces Rēli Reinausas grāmatu Marks, maģija un vilkate Vilma, kurās mūsdienu bērni saskaras ar mistiskiem, noslēpumainiem spēkiem un piedzīvo savādus notikumus. Par to, kā rodas šādi stāsti un kāda nozīme tajos ir ilustrācijām, uzzini Renātes Punkas sarunā ar Rēli Reinausu, Dāvidu Vikmani, tulkotāju Maimu Grīnbergu 29. februārī plkst. 15 Rakstnieku viesistabā.

Leģendārā pētnieka un atklājēja Gunta Eniņa stāstam par brīnumainākajām dabas parādībām Latvijā varēs ļauties 29. februārī plkst. 16. Uz Lielās skatuves notiks arī dabas pētnieka grāmatas Latvijas dabas brīnumi prezentācija. Uzreiz pēc tam interesenti ir aicināti uz interaktīvu diskusiju par to, ko nozīmē būt vīrietim, sievietei un viņu savstarpējām attiecībām. Tikšanās ar vēdiskās filozofijas ideju nesēju Uģi Kuģi un viņa pirmo grāmatu Pāris.

Savukārt vēsturiskā bestsellera Totālais skurbums: Narkotikas Trešajā Reihā autoru, vācu rakstnieku Normanu Oleru varēs satikt plkst. 17 Rakstnieku viesistabā.

Latvijas Grāmatu izstādes 2020 trešajā dienā – 1. martā – plkst. 11 uz Lielās skatuves interesenti varēs apmeklēt pasākumu Dvēseļu putenis Aleksandra Grīna romānā un Dzintara Dreiberga filmā. Izstādē varēs satikt arī filmas Dvēseļu putenis radošo komandu!

Tajā pašā laikā apgāda Zvaigzne ABC ekspozīcijā viesosies pazīstamās žurnālistes, romāna Savu komētu nedzird autores Inga Gorbunova un Dana Sinkeviča, kuras diskutēs par sieviešu romāniem: kam, kāpēc un par ko?

Svētdienas pašā viducī – plkst. 12 – Rakstnieku viesistabā uz tikšanos ar Dzejoļu izlase. Selected Poems autoru Juri Kronbergu un atdzejotāju Māru Rozīti ielūdz apgāds Dienas Grāmata, bet plkst. 13 uz sarunu ar lietuviešu rakstniecēm, grāmatas Sibīrijas haika autorēm Jurgu Vili un Linu Itagaki uz Lielās skatuves ielūdz izdevniecība Liels un mazs.

Vēl 1. martā uz Lielās skatuves plkst. 15 notiks Daces Judinas un Artura Nīmaņa romāna Mēmais atvēršana un diskusija par kolektīvo klusēšanu un indivīda atbildību. Sarunā piedalīsies arī literatūrzinātniece Evija Veide, tiesu klīniskā psiholoģe Ilze Veitnere, sociologs Aivis Biķernieks, psihodrāmas speciāliste Gundega Kozlova, vēsturnieks Arvo Karelsons, grāmatu blogere Meldra Gailāne, literāte, pedagoģe Ruta Skrebele un kinorežisore Brigita Eglīte.

Pilna izstādes programma: www.bt1.lv/lbf/visit.php#events

Vienlaikus visu izstādes laiku darbosies piecas notikumu vietas: Lielā skatuve, Jautrā lasītava, Uzvediba.lv darbnīcas,  Grāmatu maiņas punkts un Rakstnieka viesistaba, ko piedāvā Jelgavas tipogrāfija.

Biļetes cena: 3 EUR
Pensionāriem, studentiem, skolēniem, invalīdiem – 1 EUR
Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja izstādē ir bez maksas.

Ar izstādes Skola 2020 biļeti ieeja Latvijas Grāmatu izstādē 2020 bez maksas

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja