Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Latvijas kino Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā

Ar leģendārā kinorežisora Herca Franka un viņa kolēģes Marijas Kravčenko dokumentālo filmu Baiļu robeža 2. decembrī, plkst. 19 kino Splendid Palace tiks atklāts Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF) un Nacionālais filmu festivāls Lielais Kristaps 2014.

"Vai vajadzēja ar kameru jaukties šajā sarežģītajā dzīvē? Atteikties nozīmē pateikt, ka es vairs nedzīvoju," par šī darba tapšanu savulaik izteicies Hercs Franks, kurš nepiedzīvoja tā pabeigšanu. Šajā kinolentē ir atspoguļota viņa nāve: epizodes no pēdējās filmēšanas, slimnīcas un bērēm. Ar Baiļu robežu nākamnedēļ tiks atvērts arī dokumentālo filmu festivāls Artdocfest Krievijā, kura organizatori ir sagatavojuši īpašu programmu Riga IFF (viņi piedāvās pagājušā gada spilgtākās filmas un ieskatu aktuālajā programmā).

Latvijas pirmizrādi šajās dienās piedzīvos vēl vairākas Latvijas filmas - Didža Eglīša Vēsā mierā, Stanislava Tokalova Mazliet ilgāk, Ivara Zviedra Homo Ludens, Jurģa Krāsona Seja, Vladislava Ščepina Svina migla vai Man grūti atzīties mīlestībā un Lizetes Murovskas Vakars uz ezera. 10. decembrī Latvijas pirmizrāde notiks krievu režisores Veras Glagoļevas filmai Divas sievietes, kas veidota pēc Ivana Turgeņeva darba Mēnesis uz laukiem motīviem. Ratikina lomu tajā atveido pazīstamais britu aktieris Ralfs Fainss. Šī kinolente pretendē uz Lielā Kristapa balvu jaunveidotajā kategorijā Labākā minorā kopprodukcijas filma (tajā tiek nominēti un vērtēti darbi, kuros strādājuši Latvijas profesionāļi un Latvijas producents "mazā" kopproducenta statusā).

"Filmas ir ienākušās kā āboli rudenī," uz bagātīgo Latvijas kinoražu norāda Nacionālā filmu festivāla direktore Ieva Romanova. Desmit dienās skatītājiem tiks izrādītas ne tikai balvas pretendentes, bet arī konkursā neiekļuvušie pēdējos divarpus gados tapušie darbi, lai "kaut kā kompensētu veidotāju sāpi" (vairāk par filmām lasiet www.lielaiskristaps.org). Festivāla īpašais seanss būs veltīts Lielā Kristapa balvas Par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā laureātiem Ivaram un Maijai Seleckiem ar filmu Nāc lejā, bālais mēnes!, kurai šogad aprit 20 gadu. Riga IFF varēs noskatīties arī šīgada gaviļnieka Arvīda Krieva darbu Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili un Ilonas Brūveres Vācijas perioda filmu retrospekciju radošā darba jubilejā.

Savukārt festivāls 2Annas ir sagatavojis programmu Latvijas robežpārkāpēji, no pagātnes dzīlēm izceļot kino dārgumus, kuru autori savulaik satricinājuši laikabiedru apziņu ar revolucionāriem meklējumiem formā vai saturā, ideoloģijas vai morāles jautājumos. Tajā tiks demonstrētas režisora un operatora Andra Slapiņa filmas, kā arī Igora Lingas un Aigara Graubas Drosme nogalināt un Herca Franka Flashback. "Viņš pagrieza kameru pret sevi un [atklāja] savas dvēseles šķērsgriezumu," piebilst 2Annas pārstāve Anna Veilande-Kustikova.

Nākamajā ceturtdienā, 11. decembrī, Dailes teātrī notiks Lielā Kristapa balvas pasniegšanas ceremonija, kura būs vērojama Latvijas Televīzijas 1. kanālā. Ar visu Rīgas Starptautiskā kinofestivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.rigaiff.lv. Biļetes nopērkamas Biļešu servisa tīklā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja