Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies ikgadējie Lielie lasīšanas svētki

Sestdien, 7. martā, no plkst. 12 līdz 15 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē norisināsies ikgadējie Lielie lasīšanas svētki – LNB lasīšanas veicināšanas programmas Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2019 noslēguma un apbalvošanas pasākums. Tajā piedalīsies ap 700 bibliotēku sūtņi – bērni, jaunieši un pieaugušie, kuri ieradīsies Rīgā no visiem Latvijas novadiem. Tās būs simboliskas durvis, caur kurām būs iespēja nokļūt aizvadītā gada populārāko grāmatu pasaulē, ieraudzīt un sveikt autorus, ilustratorus, tulkotājus un izdevējus, kuri rūpējas, lai ikvienam būtu iespēja atrast savu grāmatu.

"Šogad Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijai aprit jau 20. gads. Kopš 2001. gada vienotam mērķim – nodrošināt piekļuvi interesantai lasāmvielai it visur, kur ir bērni, un iesaistīt priekpilnā sacensībā jaunos lasītājus, esam piesaistījuši 1 350 600 eiro valsts finansējuma, kam pieskaitāms vietējo pašvaldību divas reizes lielāks atbalsts. Kāpēc mēs nodarbojamies ar labu grāmatu izplatību un lasīšanas veicināšanu? Bibliotēku globālajā vīzijā viens no svarīgākajiem bibliotēku misijas īstenošanas priekšnoteikumiem ir rakstpratības, mācīšanās un lasīšanas veicināšana (IFLA Global Vision). Bibliotēkas aktīvi atbalsta izglītības sistēmu, kas šobrīd Latvijā ir būtisku pārmaiņu procesā. LNB Bērnu literatūras centra speciālisti vienmēr seko līdzi aktuālajiem starptautiskajiem lasītprasmes pētījumiem, lai pilnveidotu lasīšanas veicināšanas programmas. Diemžēl jaunākā PISA pētījuma rezultāti (Programme for International Student Assesement, 2018) attiecībā uz Latviju nav iepriecinoši: 38% skolēnu 15 gadu vecumā nesaprot sarežģītus tekstus; 30% nelasa tekoši; 37% teksts jālasa vairākkārt, lai to saprastu; 22% skolēnu ir grūti atbildēt uz jautājumiem par tekstu; tikai 4,8% no respondentiem ir ļoti labi lasītāji. Vēl vairāk jādomā par kopējām skolu, bibliotēku un sabiedrības iniciatīvām lasītprasmes veicināšanā, atceroties vienkāršo patiesību: lai kļūtu par labu lasītāju, ir daudz jālasa!" stāsta LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Programmas statistika liecina, ka 2019. gadā žūrijā un lasīšanas maratonā ir piedalījušies 17 219 lasītāji 654 bibliotēkās.

Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas aizvadītā gada kolekcijā bija iekļautas 28 grāmatas no septiņām dažādām izdevniecībām (Jāņa Rozes apgāds, Zvaigzne ABC, Liels un mazs, Latvijas mediji, Pētergailis, Dienas grāmata un Droši un koši). Nelielajā kolekcijā pārstāvēti 12 oriģinālliteratūras darbi un 16 tulkojumi. Katrā vecumgrupā ir dzeja, 5+ grupā ir Ievas Samauskas mīklu dzejoļi Vecis iet pa dārzu, pankūkas bārdā un Ineses Paklones dzeja bērniem Es picas brālēnu cepu; 9+ grupā – Ulda Ausekļa gadalaiku dzejoļi bērniem Četras otas ar četru lielisku mākslinieku – Alekseja Naumova, Gundegas Muzikantes, Signes Ērmanes un Ilzes Dambes – ilustrācijām, bet 11+ grupā bērni lasīja Kārļa Vērdiņa poēmu Dilles tante. 15+ grupā jaunieši iepazina klasiku – Ojāra Vācieša dzejas grāmatu Uz putnu lielceļa.

Kāds būs atzītāko grāmatu pjedestāls, vēl ir noslēpums, bet zināms, ka simtos un pat tūkstošos mērāms visaugstākais novērtējums būs gan novatoriskai oriģinālliteratūrai, gan saistošiem tulkojumiem.

2019. gadā vērtējām ģimeņu iesaisti kopīgā lasīšanā, un ļoti aktīvi strādājušas šādas Latvijas bibliotēkas:

Suntažu vidusskolas bibliotēka
Latgales Centrālās bibliotēkas filiāle Bērnu bibliotēka “Zīlīte”
Rēzeknes pilsētas bērnu bibliotēka
Preiļu Galvenā bibliotēka

2019. gada Atzinības rakstus saņem programmas dalībnieki latviešu diasporas centros, kas veiksmīgi izmanto programmu Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija latviešu valodas stiprināšanā un iesaista lielu lasītāju skaitu:

Briseles latviešu skola
Luksemburgas Eiropas skola
Stokholmas Latviešu skola
Toronto latviešu biedrības sestdienas skola

Piecas aktīvākās Vecāku žūrijas dalībnieces, kuras godājam par Lasīšanas vēstnesēm – Jolanta Ģērmane no Kurzemes, Ilze Zajankovska no Zemgales, Diāna Pozdņihova no Vidzemes, Meldra Gailāne no Latgales un Laima Bensone no Rīgas reģiona, saņems īpašu jaunāko grāmatu dāvinājumu no izdevniecībām. Savukārt tēvu iesaistīšanas kampaņas balvu fondā ir Tallink kruīza ceļojuma dāvanu karte maršrutā Rīga-Stokholma-Rīga, bērnu izklaides centra Džungļu parks ģimenes ieejas kartes, Rīgas Motormuzeja biļetes ģimenei, Rīgas Zooloģiskā dārza ģimenes ieejas kartes un Latvijas Leļļu teātra ģimenes biļetes. Visas elektroniskā balsojuma anketas piedalās trīs Tallink ceļojumu dāvanu karšu izlozē. Laimētāji tiks paziņoti 9. martā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja