Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Paziņoti Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pirmie laureāti un nominanti

Zināms, ka Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā starptautiskā laureāte šogad ir vācu rakstniece Anete Mīrsva (Annette Mierswa), bet balvu par viņas grāmatas Samsona ceļojums (Jāņa Rozes apgāds) tulkojumu latviešu valodā saņems Inga Karlsberga, informēja balvas organizatore Alise Nīgale.

Anetei Mīrsvai balva piešķirta par garstāstu Samsona ceļojums, kurā, tēlojot zēna un viņa suņa pēdējo kopīgo ceļojumu un mācīšanos pieņemt nāves realitāti, emocionāli spēcīgi un dzīvi apliecinošā noskaņā izskan atziņa par dzīves rituma dabiskumu un noslēguma nenovēršamību, kā arī patieso vērtību – draudzības, sirdsgudrības, empātijas un drosmes – apliecinājums.

“Inga Karlsberga augstā profesionālā līmenī veikusi grāmatas tulkojumu, kurā smalki izjustais valodas plūduma atveidojums ļauj precīzi uztvert ikdienišķās detaļas un sekot notikumu nesasteigtajam ritmam”, saka žūrijas priekšsēdētāja Ilze Stikāne.

Anete Mīrsva piedalīsies Starptautiskajos bērnu literatūras lasījumos Vai taureņi taurē un mīdijas mīdās? 24. jūlijā Gaismas pils korē plkst. 11.30.

Savukārt Baltvilka balvas ieguvēji oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā, noskaidrosies balvas pasniegšanas ceremonijā 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 73. dzimšanas dienā.

Balvai izvirzīti 10 nominanti:

Rakstnieks Juris Zvrigzdiņš par stāstu Tobiass, Čārlijs un neredzamais spoks, Māris Rungulis par grāmatu Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti, Uldis Auseklis par dzejas krājumu Kaķēns margrietiņās, mākslinieki Elīna Brasliņa par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa grāmatai Tobiass, Čārlijs un neredzamais spoks un Luīzes Pastores grāmatām Operācija maska un Pēdējais ķēniņš, Māra Viška par ilustrācijām Ulda Daugaviņa grāmatai Baltais lācis. Pasaku pavārgrāmata bērniem, Anita Kreituse par ilustrācijām grāmatai Puika, kas zīmēja kaķus, Kristians Brekte par ilustrācijām Māra Runguļa grāmatai Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti un par ilustrācijām sērijas BIKIBUKS grāmatai Nr. 85 - Fricis Brāda Vakars.

Kristians Brekte nominēts arī VAS Latvijas valsts meži (LVM) balvai par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā Jaunaudze, savukārt autore Rūta Briede par savu debijas grāmatu Kaiju karalienes noslēpums balvai nominēta gan rakstniecības, gan mākslas kategorijā, kā arī pretendē uz LVM balvu par debiju Jaunaudze. Arī Sanita Reinsone par grāmatu Kus mul patarei! Kā Igaunijas leļļi bēga uz Latviju, Toms Kalninskis par grāmatu Zaķa Garauša laimes zeme un Dārta Stafecka par ilustrācijām sērijas BIKIBUKS grāmatai Nr. 90 - Ilmārs Šlāpins Es tiešām gribu sunīti nominēti LVM balvai par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā Jaunaudze.

Šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, LMA docente Aiga Dzalbe, kultūras žurnāliste Santa Remere, aktieris un režisors Jānis Znotiņš, Iespējamās misijas direktors Kārlis Andersons.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

 

 

                 

            

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja