Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rakstnieku balsis pāri barjerām. Sākas festivāls Prozas lasījumi

Tiešraides video veido tikai nelielu daļu no kopējās festivāla programmas – galvenais uzsvars šogad ir uz Rakstnieces un Rakstnieka balsīm – gan filozofiskākā nozīmē, gan arī tāpēc, ka tās būs dzirdamas audio podkāstos, un ikvienam būs unikāla iespēja dzirdēt autoru jaunākos tekstus viņu pašu izpildījumā, turklāt jebkurā sev ērtā laikā un vietā – domāju, ka tas precīzi ietver rakstnieces un rakstnieka balss neatkarību – no vietas, laika, apstākļiem un izaicinājumiem, ko dažādie laikmeti mums liek priekšā.

Rakstnieces un rakstnieka balsis visos laikos ir spējušas skanēt pāri barjerām un robežām. Šogad īpaši novērtējam šo balsu brīvību un kopā ar tām svinam festivāla 25 gadu jubileju! – jubilejas Prozas lasījumus piesaka tā rīkotāja rakstniece Inga Žolude.

Prozas lasījumi 2020 notiks neklātienē: no 1. līdz 6. decembrim, to būs iespēja vērot video tiešraidēs www. prozaslasijumi.lv un festivāla sadarbības partneru Delfi un interneta žurnāla Satori lapā www.satori.lv, daļa lasījumu būs dzirdami audio ierakstu veidā sadarbībā ar Latvijas Radio, kā arī festivāla oficiālajā Spotify kontā, Baltijas autoru teksti tiks publicēti mājaslapā www.prozaslasijumi.lv, kā arī sadarbības partnera konTEKSTS decembra un janvāra numuros, bet dažādās interaktīvās aktivitātēs festivāla Facebook un Instagram kontos tiks aicināti piedalīties arī skatītāji/lasītāji/klausītāji.

 

Tik jauni un dzīvi

Festivāla programma piedāvā daudzveidīgu pasākumu programmu. 1. decembrī festivāls tiks atklāts ar Ināras Kolmanes īsfilmu Prozas lasījumiem 25. Skatieties, ja esat gatavi tik stipram nostalģijas koncentrātam. Visi tik jauni un... dzīvi! Regīna Ezera pie eglītes lasa savu stāstu, Normunds Naumanis kopā ar Gunti Bereli dūmu mutuļos ietin kārtējo lasītāju – Noru Ikstenu, nāras gariem matiem. Pauls Bankovskis – vēlākais Prozas lasījumu dvēsele, smaidot savu sfinksas smaidu, dzer tēju no 90. gadu jaunuma – "franču stikla" krūzītes. Stop, apturiet kadru! Vai tiešām kādreiz drīkstēja sēdēt saspiedušies tik tuvu kopā?! Ģirts Krūmiņš un Maija Apine izspēlē naivas mīmu ainiņas. Berelis lasa stāstus, kurus "inspirējušas Andra Šķēles uzrunas televīzijā". 

Ināras Kolmanes īsfilma nav retrospektīvs pārskats par visiem Prozas lasījumu 25 gadiem, tas ir detaļu un tuvplānu blīvs PL "atmiņu serpentīns" no paša sākuma. Filmā izmantoti kadri no kinorežisores personīgā arhīva.

Festivāls 25 gadu laikā no neliela lasījumu vakara Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei (iemūžināts arī Kolmanes īsfilmā) ir pārtapis vairāku dienu prozas festivālā, kura laikā dažādos pasākumos ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki un viesautori.

 

Neērtās tēmas

2. decembrī norisināsies diskusija Vārda brīvība – mīti un realitāte, ko vadīs Lolita Tomsone, piedalīsies Rihards Bargais, Inga Gaile, Haralds Matulis un Ieva Kolmane. 3. decembrī video tiešraidē būs iespēja klausīties konkursa Neērtās tēmas uzvarētāju lasījumus. Par vienu no pieciem godalgotajiem darbiem – Lindas Curikas stāstu Kurzemes radio, žūrijas pārstāvis Arno Jundze saka: "Tāds, kuru gribas izlasīt līdz galam, nevis rediģēt un mainīt vārdu kārtību. (..) Viegla smeldze, klātesamības sajūta un kaislības uz provinciālas mazpilsētas fona – šis ir teksts, ko droši var ieteikt publicēšanai." Savukārt Ilzes Strazdas stāstu Tanks mātes virtuvē Ilmārs Šlāpins raksturo šādi: "Ilzes Strazdas darbs skar pieauguša dēla un mātes attiecības, nespēju sarunāties un saprasties, ar ko ikdienā saskaras daudzi – aprautās dialoga frāzēs brīžiem ieskanas kas tāds, kam mēs gribētu piekrist vai iebilst, taču turpināt sarunu un izrunāt to līdz galam nevaram un nevēlamies." Godalgots arī Augusta Branta darbs Līdz asinīm, Ivetas Pavziniukas stāsts Zem mežābeles šosejas malā un Mārtiņa Pommera Džango.

4. decembrī būs Baltijas stāstu vakars, kurā piedalīsies autori no visām Baltijas valstīm, tas norisināsies angļu valodā. 5. decembrī plkst. 14 savus darbus lasīs topošie rakstnieki, kas piedalījušies literārajā nometnē Aicinājums. Plkst. 18 savus darbus lasīs topošie rakstnieki no profesionālās izglītības programmas Literārā akadēmija. Vakarā plkst. 22 lasījumu Vēlā vakara viesības ar rakstniekiem organizē interneta žurnāls Satori. Savus darbus lasīs Andris Kuprišs, Anete Konste, Andris Kalnozols, Alise Redviņa.

 

Ar granātu rokā

6. decembrī, festivāla noslēdzošajā dienā, būs Prozas brokastis – tradicionālie svētdienas rīta lasījumi. Pie brokastu galda savus darbus lasīs Inga Gaile, Viesturs Ķerus, Rudīte Kalpiņa, Arno Jundze, Andra Manfelde. Pasākumu vadīs Toms Treibergs. Tam sekos tiešsaistes saruna ar ukraiņu rakstnieci Tamāru Horihu Zerņu, romāna Meitiņa (Dienas grāmata, 2020) autori.

Romāna darbība norisinās 2014. gada pavasarī un vasarā Doņeckā. Tieši tur varone zaudē ģimeni, mājas, darbu, ilūzijas, un tieši tur viņa no jauna savāc kopā dzīves lauskas, atrod jaunu jēgu un jaunu pamatu zem kājām. Divu gadu laikā rakstniece simtiem reižu braukusi uz frontes līniju, vedot Ukrainas karavīriem visnepieciešamāko. Arī viņa kabatā turējusi rokasgranātu, zinot, ka tad, ja apturēs separātisti, šādi būs visvienkāršāk aiziet no dzīves un nenokļūt gūstā. Rakstīt grāmatu viņu pamudināja spīts un stāsti, kurus nebija iespējams nepastāstīt. Tamāras Horihas Zerņas debijas romāns tiek dēvēts par šobrīd labāko grāmatu par Ukrainas un Krievijas karu Donbasā. Tas saņēmis nozīmīgāko Ukrainas literāro balvu – BBC Ukrainas redakcijas prēmiju Gada grāmata.

Festivāla noslēguma pasākumā un balvas pasniegšanā savus darbus lasa Inga Ābele, Rvīns Varde, Gundega Repše, Arvis Viguls.

Festivāls aicina apmeklēt Miķeļa Mūrnieka un Henrika Eliasa Zēgnera veidoto piemiņas soliņu rakstniekiem Andrai Neiburgai un Paulam Bankovskim, nofotografēt vai nofilmēt sevi, lasot Neiburgas, Bankovska vai cita latviešu autora grāmatu un publicēt sociālajos tīklos, liekot mirkļabirku #prozarunā #ProzasLasijumi. Labākā foto autoram – pārsteigums! Soliņš LLMC projekta Kopā ietvaros ir novietots pie Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas no Bruņinieku ielas puses.

Jauno autoru biedrība Karantīna piedāvās ikvienam 1.–6. decembrī kļūt par teksta autoru, rakstot stāstu uz īpašiem plakātiem, kas izvietoti brīvi pieejamās vietās bibliotēkās, grāmatnīcās, pie Tallinas ielas kvartāla u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja