Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Tautu draudzības ķurķī

Kannu festivāla Grand Prix ieguvēju filmu Pravietis demonstrē 19.IX 20.15 (Kongresu nams Lielā zāle) un 20.IX 21.10 (Kongresu nams Lielā zāle)

"Varbūt arī cilvēki mēdz mainīties. Tomēr es ieteiktu nelolot liekas ilūzijas," tā intervijā britu laikrakstam The Guardian teica franču režisors Žaks Odiārs, kurš tikko par šķietami vienkāršo, lēnīgo filmu Pareģis/Un prophete bija saņēmis Grand Prix — pēc nozīmīguma otro balvu Kannu kinofestivālā (Palme d"Or Izabellas Ipēras diriģētā žūrija piešķīra citam Baltijas pērles ciemiņam — austrieša Mihaela Hanekes filmai Baltā lente/Die Weisse Band). Šīs nu tiešām ir tās filmas, kuras BP jāredz noteiktā kārtā, un neba tāpēc, ka citas iespējas nebūs (mūsu kinoiznomā neviens izplatītājs šos izcilos darbus "zemā komercpotenciāla" dēļ nedemonstrēs).

Sižets elementārs kā šņabja pudeles korķis: 18 gadu vecais arābu čalis Maliks sava stulbuma un neveiksmīga gadījuma dēļ uz sešiem gadiem nokļūst cietumā, tur iemācās lasīt/rakstīt, sadraudzējas ar franču autoritātēm, iztur nežēlīgu spiedienu/teroru no franču ķurķī sirojošās korsikāņu mafijas "urlām" un, nokļūstot brīvībā, par spīti saviem jaunajiem gadiem, pats ieņem mafijas — šoreiz jau arābu — līdera vietu. Taču primitīvais stāsts par jauki cinisku razbainieku, kam vēl mātes piens aiz lūpām, tikai šķiet vienkāršs.

Divas stundas vērot smalkās izmaiņas Malika vai nu tiešām dīvaini eņģeliskajā un apgarotajā, vai tikpat labi debilajā, attīstībā bremzētajā sejā — tieši tas ir slavenais, dzejnieku apdziedātais, bet šoreiz ar kinokameru "dokumentētais" cilvēka garīgās pārtapšanas process, kurā redzamas sīkākās fizioloģiskās detaļas, kas izraisa reālu zosādu, — tā cietuma žurkulēns, pakalpiņš, "arābu mēsls" ar pašpersonīgās gribas aktu pārtop brutālā, spēcīgā mafijas barvedī, kas, nešaubieties ne mirkli, bez sirdsapziņas grēmām "izdrāzīs" ne tikai korsikāņus, bet frančus ka nemetas.

Tomēr "tulkot" Odiāra filmu kā politisku līdzību par vecās, nespējīgās Eiropas un Tuvo Austrumu imigrantu attiecībām būtu banālākais verdikts māksliniekam, kas allaž interesējies par to "bezcerīgi dievišķo pārvērtību" cilvēkos (pietiek atcerēties Odiāra ar Cēzara balvām apbalvoto šedevru par kurlu un "bremzētu" sekretāri, kas, zeka šarmēta, kļūst par izsmalcinātu noziedznieci — Lasi no lūpām/Sur mes levres, — filmu, kas Francijā 2001.gadā popularitātes ziņā izkonkurēja M.Hanekes Klavierskolotāju).

Odiārs pēta noslēgtās sabiedrības (cietums) fenomenu un parāda, ka tur dzīve rit vēl "uzskatāmākā" daiļrunībā un, par laimi, ar pulka godīgākiem, kaut kropliem, "internacionālās kopdzīves" noteikumiem/spēles likumiem nekā ārpus zonas — realitātē. Maliks kļūst par jauno pareģi tāpēc, ka spēj iedibināt tos kriminālos likumus dzīvē, jo viņš tiem notic —, jo ikviena reliģija taču prasa bezierunu paklausību.

Odiārs kā laikmeta dokumentālists ir ģeniāls: kad Maliku iesēdina, viņš provē aizņemties cietuma dzīvei 50 franku, bet iznākot Francijā jau valda eiro. Pirms soļošanas jaunajā dzīvē Maliks (kas cietumā "iesitis" pamatīgu kapitālu) aplūko pirmsieslodzījuma laiku banknoti: no franka smaida Sent-Ekziperī. Maliks nospļaujas un izmet to miskastē. Pareģi musulmanismā ir goda cilvēki, kas runā tikai patiesību, dara taisnus darbus — un viņi ir Dieva vietnieki uz Zemes. Maliks — tas ir Eiropas jaunais dievs. Odiārs rāda, kas mūs sagaida. Latvija nebūs izņēmums.

***

Kinofestivāls

Baltijas pērle, 10.—20.IX

Filma Pravietis

Kongresu namā 19.IX plkst.20.15

Biļešu iepriekšpārdošana Kongresu nama kasē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja