Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Venēcijas festivāla Zelta lauvu pirmo reizi iegūst dokumentāla filma

Sestdienas vakarā, 7. septembrī, tika paziņoti 70. Starptautiskā kinofestivāla laureāti. Festivāla žūrija, ko šogad vadīja Itālijas kinorežijas klasiķis Bernardo Bertoluči, bija parūpējusies par sensāciju. Pirmo reizi pasaules vecākā kinofestivāla vēsturē tā galveno balvu – Zelta lauvu – saņēma dokumentālā filma.

Šāda fakta iespējamību, protams, sagatavoja festivāla programmas veidotāji, kuri 20 konkursa filmu vidū bija iekļāvuši arī divas dokumentālas pilnmetrāžas filmas  – viena no tām – režisora Džanfranko Rosi filma Sacro Gra tad arī kļuva par festivāla uzvarētāju. (Otra filma, kas arī bija spēcīgs kandidāts uz kādu no balvām, bija slavenā amerikāņu dokumentālista Erola Morrisa darbs Nezināmais zināmais/The Unknown Known).

Sacro Gra tapis vairāku gadu garumā, režisoram filmējot un intervējot dažādus cilvēkus, kas dzīvo ap vienu no intensīvākajām Itālijas maģistrālēm – Romas apvedceļu (Sacro Gra). Rezultāts –  daudzveidīgs, vietumis traģikomisks mūsdienu Itālijas portretējums – sava veida latviešu Šķērsielas līdzinieks.

Balvu par labāko režiju pārsteidzošā kārtā saņēma grieķu režisors Aleksandross Avranass, kas veidojis filmu Miss Vardarbība/Mis Violence. Tā stāsta par mūsdienu grieķu pilsētnieku ģimeni, aiz kuras "normālības" virskārtas slēpjas baigi noslēpums – pedofilija un incests. Žūriju šī filma satraukusi tik ļoti, ka filmas aktierim – varmākas lomas tēlotājam Temisam Panovam ticis arī Volpi kauss kā labākajam aktierim.

Par spīti visaptverošai (kritiķu un žurnālistu) sajūsmai par britu filmu Filomena/Philomena un prognozēm, ka britu granddāma Džudija Denča tiks pie Volpi kausa par labāko aktrises darbu, prognozes neapstiprinājās. Filma gan ieguva balvu par labāko scenāriju, taču Volpi kauss kā labākai aktrisei tika itālietei Elenai Kotai (filma Via Castellana Bandiera).

Ar lielo žūrijas balvu tika atzīmēta arī ķīniešu art-house meistara Cai Min Ļjana estetizētā urbānās vientulības drāma Salmu suņi, kas fascinē ar izsmalcināti vizualitāti un pārspīlē ar izteikti lēno, nesteidzīgu ritmu un statiku. Savukārt īpašā žūrijas balva tika mazpazīstama, bet ļoti oriģināla vācu režisora Filipa Gēringa filmai Policista sieva.

Savs prieks arī Kanādas jaunā talanta Ksavjēra Dolana cienītājiem – filma Toms fermā/Tom at the Farm, kurā Dolans ir gan režisors, gan aktieris, gan mākslinieks, gan scenārists, un kuras tēma ir represēta homoseksualitāte un brutāla vardarbība kā tās tiešās sekas, ieguvusi Starptautiskās kritiķu asociācijas (FIPRESCI) balvu.

70. Starptautiskā Venēcijas kinofestivāla uzvarētāji:

Zelta lauvaSacro Gra (Itālija, rež. Džanfranko Rosi)

Sudraba lauva par labāku režiju – Miss Vardarbība/Mis Violence (rež. Aleksandross Avranass, Grieķija)

Žūrijas lielā balva – Salmu suņi/Straw Dogs (rež. Cai Min Ļjans, Ķīna, Francija)

Volpi kauss par labāko aktierdarbu – Temiss Panovs (Miss Vardarbība, Grieķija)

Volpi kauss par labāko aktrises darbu – Elena Kota (Via Castellana Bandiera , Itālija)

Labākais scenārijs –  Stīvs Kogans un Džefss Poups (Filomena/ Philomena, Lielbritānija) 

Īpašā žūrijas balva – Policista sieva (Die Frau des polizisten, Vācija)

Kritiķu (FIPRESCI) balva – Toms fermā (Tom at the Farm, Kanāda)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja