Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Vīrišķības konvulsijas

Kinoteātrī Splendid Palace notiks negantā rokmūzikas klasiķa Moriseja koncertfilmas pirmizrāde 

Filmā Morrissey 25: Live iemūžināts Moriseja koncerts, kas notika šāgada 2. martā Holivudas vidusskolas (Hollywood High School) aktu zālē, kuras intīmā gaisotne Latvijas skatītājiem atsauks atmiņā mūziķa vēsturisko, neatkārtojamo šovu 2009. gada 5. jūlijā Sapņu fabrikā. Ļoti reti Morisejs ir bijis tik tuvu saviem pielūdzējiem kā Rīgā un Holivudā. Jaunā koncertfilma ir veltīta viņa solokarjeras 25 gadu jubilejai, un ceturtdien, 29. augustā, notiks tās pirmizrāde kinoteātros visā pasaulē, arī Latvijā. Vēlāk tiks izdots DVD.

Koncertu Holivudas vidusskolā apmeklēja 1800 cilvēku, visas biļetes tika pārdotas 12 sekundēs. Moriseja šovu Rīgā var uzskatīt par vēl ekskluzīvāku, jo tajā bija nedaudz vairāk par 1500 apmeklētājiem. Losandželosā ierakstītā koncerta programmā ir solohiti un grupas The Smiths klasika. Moriseja un 1982.–1987. gadā eksistējušās apvienības The Smiths ietekme tikai pieaug; The Smiths mūziķi (galvenie no tiem ir dziesmu autori Morisejs un Džonijs Mārs), būdami Mančestras roka karognesēji, attīstīja un transformēja pankroka idejas gan mākslinieciskā, gan sociālā virzienā. Viņi rīkojās radikāli un izaicinoši – neslēpa antipātijas pret Mārgaretu Tečeri viņas valdības gados, aizstāvēja dzīvnieku tiesības industriālajā pilsētā, kurā hipijiem tolaik negāja viegli. The Smiths mūzika bija kā neatliekamā palīdzība visai Lielbritānijas jaunatnei – asa, taču manierīgi poētiska, brīnumainā kārtā tā nenoveco un joprojām skan spraigi. Grupas skaņuplašu vākus rotāja nevis pašu mūziķu portreti, bet gan Mančestras proletāriešu estēta Moriseja rūpīgi atlasītās Žana Marē, Alēna Delona, Elvisa Preslija, Ričarda Bredforda, Trūmena Kapotes un citu elitāru personāžu fotogrāfijas.

Fani sapņo par The Smiths atkalapvienošanos, taču Morisejs un Džonijs Mārs, kurš šogad izdevis savu pirmo soloalbumu The Messenger un apceļo pasauli ar koncertiem, vairākkārt ir teikuši, ka tas nav iespējams. Grupas jau sen vairs nav, taču tās klausītāji joprojām veido vienu no saliedētākajām un saviem elkiem uzticamākajām komūnām rokmūzikas vēsturē. Šā fanātisma lēkmes visspilgtāk izpaužas Moriseja koncertos: galvenais rituāls ir mēģināt uzlēkt uz skatuves un cieši apskaut elku – to redzēsiet koncertfilmas finālā, kad Morisejs izpilda The Smiths kompozīciju The Boy with the Thorn in His Side. Dziedātājs kā toreadors vicina mikrofona vadu (Morisejs neizmanto bezvadu ierīces), ar katru žestu uzkurina un pavedina publiku, noved to līdz bezsamaņai. Balādes Let Me Kiss You kulminācijā viņš kā vienmēr atpogā kreklu, iemet to zālē un pazūd no skatuves. Tikmēr zālē notiek veselībai bīstams kautiņš – fani līdz asinīm plēšas par katru Moriseja krekla centimetru. 2008. gada vasarā Londonas Haidparkā notikušajā koncertā es vēroju, ko viskaismīgākie fani dara ar mūziķa krekla fragmentiem – vispirms viņi ar erotisku baudu aposta auduma gabalu un pēc tam to norij. Tā elks ienāk tevī.

Kalpot Moriseja kultam un pielūgt viņu var arī neklātienē – mākslinieka prombūtnē. To var izdarīt viņa muzikālajā dzimtenē Mančestrā. Blakus dzelzceļa stacijai Piccadilly darbojas krogs un klubs The Star and Garter – tajā kopš 1994. gada katra mēneša pirmajā piektdienā notiek Morisejam un The Smiths veltīta disenīte, uz kuru brauc cilvēki ne tikai no visas Apvienotās Karalistes, bet arī no visas pasaules. Ieejas maksa – tikai piecas mārciņas; iekšā – neiedomājami karsti un sviedraini Moriseja svētki, viss ir lipīgs, koka grīda melodiski čīkst. Nams ir XIX gadsimta arhitektūras piemineklis, un eiroremonts tajā nav atļauts. No skaļās mūzikas un dejām šaurā leģendas uzsūkusī māja ir pašķiebusies.

Visi apmeklētāji ir priecīgi un iereibuši, visi dejo, laistoties ar alu. Šajā diskotēkā jūlija sākumā satiku gados jaunu cietuma darbinieku no Liverpūles – Deivids ieslodzītajiem māca matemātiku un angļu valodu, katru mēnesi viņš ar lielu kompāniju dodas uz Moriseja diskotēku – šoreiz viņam līdzi ir vairākas draudzenes, čomi, kā arī tēvs un tēvocis. Viņi visi aizrautīgi griežas dejā, skanot The Smiths dziesmām.

Kā jau daudzi pusmūža vīrieši – Morisejam ir 54 gadi –, viņš ir īgns, nīgrs un kašķīgs. Dziedātājs ir agresīvs mizantrops un veģetārietis, pašpasludināts celibāta karalis, cilvēks, kurš patoloģiski neuzticas citiem, ilgus gadus Moriseja finanšu un juridiskās lietas kārtoja viņa māte. Viņš ir apvainojies uz visu pasauli – par to arī dzied. Pie viņa kājām katrā koncertā ir vairāki tūkstoši klausītāju, taču Morisejs vaid, ka mūžīgi jūtas atraidīts un vientuļš. Mākslinieks komunicē ar pasauli caur paziņojumiem, kurus var baudīt fanu mājaslapā true-to-you.net, – tas ir unikāls literatūras žanrs, epistolāras drāmas, vīrišķības konvulsijas. Var lasīt, priecāties un atkārtoti atzīties mīlestībā šim negantajam, bet dvēselē baltajam un pūkainajam ģēnijam.

Koncertfilma

Morisejs. Morrissey 25: Live

Kinoteātrī Splendid Palace 29.VIII plkst. 20

Biļetes Ls 5


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasniegtas Teātra dienas izcilības balvas

Pirmdien, 3. jūnijā, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Eduarda Smiļģa Teātra muzejā tika sumināti Teātra dienas izcilības balvu saņēmēji. Pasākumu organizē Latvijas Teātra darbinieku savien...

Kalnciema kvartālā sākas vasaras koncertsezona

Kalnciema kvartāls šīs vasaras pirmajā ceturtdienā gaidīs ciemiņus ierastajā vietā zem lampiņu virtenēm. Pasākumu cikla Vasara ārā. Vasara kopā otrajā koncertā 6. jūnijā apmeklētājus ieprie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja