Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgas biržā skatāma Antonio Frančesko Brinas glezna Dievmāte ar bērnu

Mākslas muzeja Rīgas birža 4. stāvā (Doma laukumā 6) starp pastāvīgas ekspozīcijas darbiem Eiropas mākslas galerijā būs apskatāma 16. gadsimta itāļu mākslinieka Antonio Frančesko Brinas glezna Dievmāte ar bērnu, kas atceļojusi uz Rīgu no Džordžo Barati privātkolekcijas Milānā, informēja muzeja pārstāvji.

Gleznotājs Antonio Frančesko Brina (Antonio Francesco Brina / Del Brina / Brini, 1540–1586) ir renesanses un manierisma laika meistars, kurš dzīvojis un strādājis Florencē, savu talantu attīstot Mikēles Tozīni (Michele Tosini, 1503–1577) paspārnē. Viņa darbi ir sastopami Florences un Vinči dievnamos (Santa Feličitas baznīca Florencē, Santakročes baznīca Vinči u.c.), dažādu valstu muzejos (Prado, Ufici u.c.) un privātkolekcijās (Dž.Barati u.c.).

Frančesko Brina, veidojot vidēja formāta gleznas, galvenokārt attēlo Dievmāti ar bērnu vai Svēto ģimeni. Florencē Brina tiek dēvēts arī par madonnero. Ar šo terminu, kas radies Venēcijā, 15.–18. gadsimtā apzīmēja gleznotājus, kuri specializējās Jaunavas Marijas attēlojumos. Konkrētā glezna ir izcils itāļu vēlīnās renesanses paraugs, kas saglabā augstās renesanses vai t.s. "zelta laikmeta" kompozīcijas veidošanas principus, vienlaicīgi uzrādot atpazīstamas manierisma iezīmes.

Frančesko Brinas darba izstāde turpina Mākslas muzeja Rīgas birža 2014. gadā aizsākto tradīciju Adventes un Ziemassvētku laikā no Itālijas bagātajām kolekcijām deponēt vienu īpašu renesanses laikmeta mākslas pērli. 2014. gadā šajā izstāžu ciklā tika parādīta Džentiles da Fabriāno (Gentile da Fabriano, ap 1370–1427) glezna Pazemības Dievmāte no San Matteo Nacionālā muzeja Pizā, 2018. gadā – Rafaēla Sancio da Urbīno (Raffaello Sanzio da Urbino, 1483–1520) Svētā Katrīna no Aleksandrijas (1500–1503) no Markes Nacionālās galerijas.

Frančesko Brinas darba eksponēšana ir pirmā iepazīšanās ar Džordžo Barati (Giorgio Baratti) privātkolekciju Rīgā. Jāatzīmē, ka 2020. gadā Dižkunigaišu pilī Viļņā notikusi izstāde Tra Sacro e Profano. La colleztione Giorgio Baratti – Milano, kas piedāvāja plašāku ieskatu Džordžo Barati antikvariāta krājumā. Kolekcijas pamatkodolu veido 15.–17. gadsimta itāļu māksla, īpaši akcentējot Mediči laiku Florencē un Milānas skolas tendences.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja