Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Caur deju, mūziku un mākslu – uz orhideju zemi

Kad apvieno taizemiešu tradicionālo mūziku, deju un tērpus, tas ir ļoti krāšņi, - apgalvo Mākslas muzeja Rīgas birža izglītības projektu kuratore Dace Krīgere, iepazīstinot laikrakstu Diena ar Taizemes kultūras dienu programmu, kas sākas šodien un turpināsies līdz 18. augustam.

Caur dažādām mākslas formām un klasiskās dejas tērpu kā programmas esenci Rīgas birža vietējai publikai atklās Brīvības un orhideju zemes tūkstošiem gadu senās mākslas un kultūras tradīcijas.

Eksotiskās Taizemes kultūras dienas notiek, pateicoties Taizemes Karalistes vēstnieka Latvijā V. E. Tērakuna Hijoma sadarbībai ar Taizemes Kultūras ministrijas Tēlotājmākslas departamenta Skatuves mākslas nodaļu. D. Krīgere skaidro, ka minētā Taizemes kultūras institūcija ikdienā ļoti rūpējas par savas kultūras vērtību saglabāšanu, piemēram, klasiskās dejas tērpus veido dizaineri, un tagad šīs vērtības tiek demonstrētas arī Latvijā.

No 13. līdz 18. augustam muzeja Boses zālē skatāma Taizemes klasiskās dejas tērpu un eposa Ramajana galveno varoņu masku ekspozīcija. To veido tērpi no četriem Taizemes reģioniem, kas atšķiras gan ar krāsu toņiem, gan izmantotajiem rotājumiem. Eksponātu vidū ir mītiskā tēla Kinarī tērps. Kinarī apakšējā daļa ir līdzīga putnam, un spārni ļauj lidot starp cilvēku un mītisko pasauli. Kopumā aplūkojamas četras maskas, savukārt divpadsmit Taizemes klasiskās dejas tērpu kopumā ietilpst arī dejotājiem vīriešiem radītie tērpi - kareivīgā mērkaķa Hanumana un desmit seju dēmona Tosakuna kostīmi un maskas.

Nākamais pasākums būs 14. augustā plkst. 16.30, kurā mākslas vēsturniece un pieredzējusī ceļotāja Vita Ozoliņa aicinās uz sarunu Smaidu zeme Taizeme. Paralēli stāstījumam par kultūras mantojumu vīsies arī Vitas Ozoliņas personīgā pieredze, iepazīstot taizemiešus kā cilvēkus un aprakstot, kā eiropieties jūtas, nonācis šajā zemē, - stāsta D. Krīgere. Šī pasākuma mērķauditorija ir pieaugušie un studenti.

Iepazīties ar izstādē redzamajiem mītiskajiem tēliem un pēc tam, izvēloties kādu no tiem, izveidot masku gan bērni, gan viņu vecāki varēs 15. un 17. augustā plkst. 12. Tas notiks muzejpedagoga uzraudzībā, un radošākie masku autori iegūst Taizemes Karalistes vēstniecības sagatavotās balvas.

Programmas noslēgumā - 18. augustā plkst. 12 un plkst. 16 - ikviens aicināts uz Taizemes klasiskās dejas darbnīcu, kuru vadīs profesionāli dejotāji no Taizemes Kultūras ministrijas Tēlotājmākslas departamenta Skatuves mākslas nodaļas. Piedalīties var cilvēki ikvienā vecumā. Pirms katra kultūras dienu programmas pasākuma kopā ar kuratori D. Krīgeri ir iespējams apskatīt izstādi un ieklausīties viņas stāstījumā par eksotiskiem eksponātiem.

Par katra pasākuma ieejas maksu jāinteresējas Rīgas biržā, turklāt jāņem vērā, ka vietu skaits ir ierobežots, tādēļ ir obligāta iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 67226467 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. "Ar kultūras dienu programmu veidošanu darbojamies jau kādu laiku, un interese par austrumu zemēm vienmēr ir ļoti liela - nekad nevaram sūdzēties par to, ka izstādēs būtu mazs apmeklējums," saka projekta koordinatore. "Ja tas nāk tieši no šīs kultūras nesēja - cilvēka, kurš ir dzimis un audzis taizemietis, Latvijā dzīvojošajiem tas ir ļoti skaistoši un interesanti." Viņasprāt, tiem, kas ieradīsies kaut uz vienu Taizemes kultūras dienu pasākumu muzejā, neradīsies šaubas par šīm senajām vērtībām, kas apbrīnojamā kārtā ir saglabājušās tādas, kādas tās bijušas pirms neskaitāmiem gadsimtiem.

Atgriežoties pie tradicionālā izstāžu plāna, pirmā ievērojamā latviešu ainavu gleznotāja Jūlija Federa darbu retrospektīvu Rīgas biržā varēs baudīt no 24. augusta.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja