Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Dzejas karaļpāra mūžs 64 saulstaru pāros

"No rīta vēl bija norasojusi," Helmuts, viens no Pedvāles vīriem, kas palīdz tēlniekam Ojāram Feldbergam uzvilkt jaunajā vides objektā 800 kilogramu smago sārto rīta sauli, pārlaiž plaukstu pulētajai granīta lodei.

Vides objekts Saules ceļš ir veltījums Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas gadam. Sešdesmit četri taisnstūra cauruļpāri balsta saules ceļu un simbolizē Raiņa un Aspazijas nodzīvotos gadus zem saules un mūža gaitu. "Saule ir viena no manām tēmām, kas atklājas daudzu tautu mitoloģijā un arī cilvēku dzīvē. No rīta mēs to sagaidām, vakarā - pavadām, stāvot pļavā vai pie jūras. Gājputni iet," tēlnieks pārtrauc domu un pamet skatu uz debesīm. "Visas veidotas no viena akmens, turpat no Pedvāles apkaimes," atklāj tēlnieks. Divas citas saules - dienas un vakara - jau iesēdinātas savās vietās: 70 metru garās un piecus metru augstās kompozīcijas pašā viducī un tālajā galā. Centrālā saule iezīmē 32 gadus - Raiņa un Aspazijas kāzas, dzejas karaļpāra piedzimšanas brīdi. Feldberga Saules ceļš stiepjas pāri veselam Pedvāles uzkalnam, kļūstot par neparastu rāmi Kurzemes Šveices gleznainajai panorāmai. Sešdesmit četri stari ainavu sasmalcina mazās kadrētās bildītēs.

Kā ierasts, arī šoreiz jaunais vides objekts ir ierakstīts plašākā O. Feldberga mērķtiecīgi radītajā un īstenotajā mitoloģijā. Vasarā tēlnieks braucis uz Aspazijas dzimtajām mājām Daukšām un Raiņa bērnības mājām Tadenavā. No māju pamatiem paņemtie akmentiņi pēcāk, aprīlī, akcijā Latvijas akmens sēklas Kastanjolai tika iestādīti Brē kalna pakājē. Savukārt Pedvālē zem Saules ceļa dienas saules ir iestādīti akmeņi ar cilvēku vēstījumiem, kas ņemti no Pedvāles sezonas atklāšanas akmeņu stādījumu lauka. Šveice O. Feldbergu iedvesmojusi. Apjautis, kā Šveices ainavas majestātiskums varējis ietekmēt dzejnieku būtību un ideju lielumu. O. Feldbergu iedvesmojušas arī Aspazijas dzejas rindas: "Un maija lietū akmens plauks."

Saules ceļa atklāšana Pedvālē ar performancēm un akcijām notiks 3. oktobrī no plkst. 12 līdz 15. Ieeja no Raiņa ielas Sabilē, kur vietējie iedzīvotāji aicināti runāt Raiņa dzejoļus. Notiks divas performances, kurās aicināti iesaistīties visdažādākā vecuma interesenti: performance Cilvēki - kalni un akcija Rainis zīmē ainavu. Performancē Cilvēki - kalni dalībnieki uz brīdi varēs iejusties kalnu lomā. Savukārt akcija Rainis zīmē ainavu ir iespēja ikvienam baudīt ainavas skaistumu un iemūžināt to zīmējumā vai gleznā, un vēlāk savu darbu redzēt kopīgā izstādē. O. Feldbergs un dziedātāja Iveta Sēruma izies Raiņa un Aspazijas mūža ceļu, atgādinot viņu iekšējās dzīves galvenos notikumus. Būs arī kopīga minestrones zupas ēšana, skanot Tičīno kapelas ierakstiem. "Tā ir tāda pašķidra dārzeņu zupiņa," paskaidro O. Feldbergs. Tādu uz čuguna krāsniņas Kastanjolā gatavojusi Aspazija.

Plašāk: www.pedvale.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja