Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Festivālā Survival Kit pieejams mediācijas gids cilvēkiem ar speciālām vajadzībām

Lai laikmetīgo mākslu padarītu pieejamāku cilvēkiem ar dažāda veida invaliditāti, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs izstrādājis īpašu informatīvo materiālu - mediācijas gidu laikmetīgās mākslas pieejamībai festivālā Survival Kit, kurā apkopota svarīgākā informācija par visu deviņu festivāla norises vietu vides pieejamību un tajā skatāmajiem mākslas darbiem.

Gidā ir ievietoti apraksti, kas raksturo reālo vides pieejamības situāciju, lai apmeklētāji paši var izvēlēties savām vajadzībām piemērotākās izstādes norises vietas.

Mediācijas gids pieejams bezmaksas gan Latvijas Laikmetīgās mākslas centra mājaslapā, gan visās festivāla norises vietās un no 1. oktobra tiks izplatīts pilsētvidē.

Gidā apkopoti mākslas mediatoru sagatavoti rosinoši jautājumi par festivālā skatāmo mākslas darbu tēmām dažādu paaudžu cilvēkiem - aicinām gidus izmantot gan individuāli apmeklējot izstādi, gan kopā ar mākslas mediatoriem, kas sastopami visās festivāla norises vietās pēcpusdienās.

Visu festivāla laiku līdz pat 31. oktobrim tā rīkotāji aicina izmantot iespēju pieteikties mediatoru vadītām ekskursijām festivālā arī personām ar dažāda veida invaliditāti, sazinoties ar festivāla pieejamības projekta vadītāju Lību Bērziņu tālr. 28649014 vai Māru Žeikari tālr. 29586893, vai rakstot uz [email protected]. Mākslas darbu aprakstus vieglajā valodā iespējams saņemt, rakstot uz e-pasta adresi [email protected]

Pārmaiņu aģenti. Mākslas mediācija iekļaujošai sabiedrībai un laikmetīgās mākslas pieejamībai ir pilotprojekts, ko īsteno Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs savās izstādēs un laikmetīgās mākslas norisēs visa 2021. gada garumā. Tas ir unikāls projekts Latvijas laikmetīgās kultūras vidē, jo pirmoreiz LLMC izstādēs mērķtiecīgi tiek veidoti pieejami un izglītojoši materiāli laikmetīgās mākslas iepazīšanai cilvēkiem ar speciālām vajadzībām. Ar šo projektu LLMC paplašina laikmetīgās mākslas satura pieejamību sabiedrībai, visa gada garumā aicinot uz izstādēm un pasākumiem ikvienu, īpaši tos cilvēkus, kuri šo gadu pavadījuši izolācijā, un ir ar dzirdes, redzes, kustību vai garīga rakstura traucējumiem. 

Starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit, ik gadu piesaistot vairāk nekā 10 000 apmeklētāju, ir viens no vērienīgākajiem ikgadējiem laikmetīgās mākslas notikumiem Baltijā kopš 2009. gada. Tas radās kā reakcija uz ekonomiskās krīzes skarto Latviju ar mērķi rosināt sabiedrību reaģēt uz pārmaiņām mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. Katru gadu festivālam tiek izvēlēta sabiedrībā aktuāla un nozīmīga tēma. Šogad tas norisinās no 3. septembra līdz 31. oktobrim vēl nebijušā formātā – tukšo ēku vietā apmeklētāji tiek aicināti doties uz Rīgas memoriālajiem muzejiem. Festivāls norisinās Jāņa Akuratera muzejā, Krišjāņa Barona muzejā, Raiņa un Aspazijas mājā, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā, Andreja Upīša memoriālajā muzejā, Ojāra Vācieša muzejā, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, Eduarda Smiļģa teātra muzejā un viesnīcā Neiburgs. Festivāla vietu izvēle palīdz atsegt arī tā tēmu, aicinot pievērst uzmanību individuāliem stāstiem kolektīvās atmiņas kontekstā un sabiedrības novecošanās jautājumiem. 


 

Detalizētu festivāla norises vietu pieejamības aprakstus cilvēkiem ar dažāda veida traucējumiem lūdzam skatīt šeit: https://lcca.lv/lv/survival-kit/pieejamiba-sk12/

Angļu valodā: Accessibility | Latvian Centre for Contemporary Art (lcca.lv)

Aicinām apmeklētājus iepazīties ar reālās vides pieejamības situācijas raksturojumu visās 9 festivāla norises vietās un izvēlēties savām vajadzībām piemērotākās izstādes norises vietas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja