Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Festivāls Tête-à-Tête - kaislība un piedzīvojums

"Teterevu fonds ir izcils privātā mecenātisma paraugs," 16.aprīlī otrā Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivāla Tête-à-Tête atklāšanā atzina Kultūras ministre Dace Melbārde.

Melbārde uzsvēra, ka viņu iedvesmo ne tikai kaislība ar kādu Teterevi atbalsta kultūras norises, bet arī vēlme paust pašiem savu redzējumu par tām. "Pateicoties fondam kultūrā ienākušas daudzas labas aktualitātes," secināja Melbārde, nosaucot dažas no tām – Rundāles pils rekonstrukciju, LTV raidījumu ciklu Teātris.zip un, protams, jauno tradīciju – festivālu Tête-à-Tête.

"Prieks, ka mēs varam daudz ko iesākt paši," par festivālu teic Ināra Tetereva. Viņai piebiedrojas arī Boriss Teterevs, piebilstot, ka ar sadarbības partneriem jau tiekot kalti lieli plāni nākamajam gadam.

Šī gada festivāla programma aizsākās jau 12.martā ar Latvijas mākslinieku laikmetīgās mākslas izstādi Sveika, galva! Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Programmas ietvaros jau notikušas divu filmu – Oki – okeāna vidū un Teritorija. Vija Celmiņš pirmizrādes. Tête-à-Tête noslēgsies 25.maijā ar Londonas Simfoniskā orķestra koncertu Latvijas Nacionālajā opera. Operas direktors Zigmars Liepiņš atzīmē, ka orķestra viesošanās Rīgā ir īpaši nozīmīgs pasākums: "Tie ir pasaules klases mūziķi, kuri paši par sevi jau ir notikums."

26.aprīlī Rīgas Domā paredzēts arī Zigmara Liepiņa Transcendentālās oratorijas pasaules pirmatskaņojums. "Tās atskaņošanā piedalīsies absolūta Latvijas zvaigžņu komanda," atklāj pats skaņdarba autors. Koncertā uzstāsies soprāns Inga Šļubovska, tenors Aleksandrs Antoņenko, Valsts Akadēmiskais koris Latvija un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, bet pie diriģenta pults stāsies Jānis Liepiņš.

Audiāli baudāmo festivāla programmu papildinās arī laikmetīgās mākslas darbi. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce atzinīgi atzīmē Teterevu kā mākslas mecenātu iesaistīšanos "tādā avantūrā kā laikmetīgā māksla". Mākslas muzejā Rīgas Birža atgriezīsies ēkas ātrijā redzamās Gondolas veidotājs Dmitrijs Gutovs ar jaunu mākslas darbu – audio instalāciju Fūga. Augša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem.

Savukārt no 15.maija pilsētvidē būs redzami trīs mākslas objekti ar "klasisku formu, bet laikmetīgu domu" no Helēnas Demakovas aizvadītajā gadā kūrētā projekta Rīga smaida. Viens no tiem pašlaik tiekot izliets Ķīnā. "Objekti tiek taisīti mūžībai," smej kuratore. No 15. līdz 25. maijam Latvijas Mākslas akadēmijā notiks arī otrā laikmetīgās mākslas darbu skate Rīga smaida atkal.

Maija beigās noslēgsies arī kāds apjomīgs, 50 gadus lolots projekts - apmeklētājiem tik atvērta pilnībā restaurētā Rundāles pils. "1964.gada 20.aprīlī es, vēl kā students, pirmo reizi iegāju Rundāles pilī un sākot ar to dienu nodarbojos ar sapņošanu par to, kā viss izskatīsies pēc rekonstrukcijas," atmiņās kavējas tās direktors Imants Lancmanis, atklājot, ka pašlaik grūti noticēt, ka darbs pie pils patiešām ir pabeigts. "Pils ir ideālstāvoklī – restaurēta kā mākslas darbs. Tas ir nozīmīgs notikums piļu kultūrā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā." Viņam pievienojas Boriss Teterevs, piebilstot: "Es visiem saku, ka mūsējā ir skaistāka par Versaļu!"

Saņemot Teterevu fonda atbalstu Tête-à-Tête programmā šogad iekļāvušies arī citi projekti. Festivāla laikā atklāšanu piedzīvos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas jaunās ērģeles, pirmo reizi tiks pasniegts apbalvojums Laiks Ziedonim. Arī šī gada programmā liels uzsvars likts uz sarunām ar māksliniekiem. Šajā pavasarī mākslas cienītājiem būs iespēja tikties ar režisoru Alvi Hermani, mākslinieku Dmitriju Gutovu, amerikāņu rakstnieku Eliotu Veinbergeru, fotogrāfiem J.H. Engstrēmu un Antuānu D’Agatu. Programmā paredzētas sarunas ne tikai ar dažādu mākslu pārstāvjiem – filozofs Arnis Rītups uz tête-à-tête tikšanos aicinājis vienu no pasaulē spēcīgākajiem jaunajiem zinātniekiem Vjačeslavu Kaščejevu. Turklāt visi festivāla notikumi padarīti pēc iespējas pieejamāki, aicinot interesentus ierasties gan klātienē, gan pieredzēt pasākumus ar televīzijas, interneta un radio tiešraižu starpniecību. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja