Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Festivāls Tête-à-Tête piedāvās spilgtu kultūras notikumu programmu

Ar laikmetīgās mākslas izstādi Sveika, galva! Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā 12. martā tiks atklāts otrais Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivāls Tête-à-Tête, kurš - kā skaidri un gaiši pasaka priekšā ievadpasākuma nosaukums - arī šogad aicinās vairāk domāt.

Izstādē tiks pārstāvēta glezniecība, grafika, tēlniecība, fotogrāfija, instalācija, video, mūzika, kino un citi mediji. "Šajā mākslinieciskajā daudzbalsībā netrūkst nedz personisku motīvu, nedz atsauču uz plašākām sociālām parādībām," stāsta Sveika, galva! kuratore mākslas zinātniece Helēna Demakova.

Audio sprādziena gaidās

Viens no Borisa un Ināras Teterevu fonda ilgtermiņa mērķiem ir padarīt Rīgu par vienu no Eiropas kultūras metropolēm. "Bez publiskajā telpā brīvi pieejamas mākslas tas būtu ļoti grūti realizējams plāns," uzskata Elīna Vikmane, kuras vadītais festivāls  Tête-à-Tête šogad piedāvās spilgtus kultūras notikumus ne tikai klātienē, bet arī televīzijas, interneta un radio tiešraidēs. Viens no tā centrālajiem pasākumiem būs pazīstamā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova atgriešanās Rīgas biržā - 2012. gadā viņš radīja šī mākslas muzeja simbolu Gondolu. "Šoreiz tas solās būt nevis vizuāls, bet audio sprādziens," emocionālu satricinājumu gaida festivāla vadītāja, kura cer, ka šis mākslas darbs ļoti labi harmonēs ar Vijas Celmiņas Dubulto realitāti, kas tajā pašā laikā būs skatāma mākslas muzejā Rīgas birža.

Latviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieces personālizstāde tiks papildināta arī ar Jura Podnieka studijas dokumentālo filmu Vija. Celmins/Interpretācija. Šis salikums sasaucas ar Tête-à-Tête ideju, ka mākslinieks skaidro un skatītāji var daudz labāk izprast, kāpēc viņa darbi ir tieši tādi un kā viņš līdz tiem ir nonācis. "It īpaši svarīgi tas ir laikmetīgajā mākslā, jo tā ir vairāk filozofija nekā vizuāls materiāls," saka Elīna Vikmane. Arī šajā gadījumā darbojas izsenais likums - jo vairāk tu zini, jo labāk tu saproti. Viņas vadītā festivāla uzdevums ir dot tiem, kuri vēlas zināt, jo "tā mainās attieksme pret laikmetīgo mākslu un vairs nav tādu sarunu, kā - es arī varu uzgleznot melno kvadrātu! - stilā."

Ziemas baltajā gaismā

Savukārt ārpus Rīgas ar nepacietību tiek gaidīta pilnībā restaurētās Rundāles pils atklāšana, kura tiks rādīta arī Latvijas Televīzijā. Mākslas zinātnieks un tās direktors Imants Lancmanis palīdzēs ieraudzīt un pastāstīs par visām sīkajām detaļām, kas apmeklētāja acij var palikt nepamanītas, piemēram, tapetes, ar ko iztapsēta Hercoga bibliotēka, īpaši pasūtītas un veidotas pēc oriģināla. "Es nesen viesojos Rundāles pilī, kur notika restaurācija Lielajā galerijā," stāsta festivāla vadītāja Elīna Vikmane, "skanēja klasiskā mūzika, un desmit cilvēki - citi pie griestiem, citi pie sienām - ar mazām mazītiņām otiņām klusējot darīja savu darbu, bet caur lielajiem logiem iekšā spīdēja balta ziemas gaisma, kas radīja pilnīgi nereālu sajūtu".

Aprīļa sākumā Borisa un Ināras Teterevu fonda organizētais festivāls atklās sarunu programmu ar māksliniekiem gan no Latvijas, gan ārvalstīm tête-à-tête formātā jeb divatā. Aci pret aci ar viņiem satiksies moderatori, kuri pārzina konkrētā mākslinieka daiļradi un ir vienkārši labi sarunbiedri. "Šīs intervijas tiks ierakstītas un ievietotas arhīvā, lai pēc tam tās kā mācību palīglīdzekli varētu izmantot studenti vai citi cilvēki, kuri interesējas par mākslu un mūziku," teic Elīna Vikmane, kura tieši sarunā saskata lielākas iespējas nekā viena cilvēka monologā, kādi tika piedāvāti pagājušajā gadā, "mēs esam jauni un audzējam muskuļus - skatāmies, kas ir labi un ko var izdarīt vēl labāk."

Laiks ziedonim mākslā

Šogad festivāls Tête-à-Tête norisināsies vairāk nekā divus mēnešus. "Esam apzināti festivālu pastiepuši garumā, lai cilvēkiem nebūtu jāizdara izvēle starp pasākumiem un būtu iespēja apmeklēt tos visus," atklāj Elīna Vikmane. Viņas vadītais festivāls ir iesaistījies vēl vienā pasākumā: Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, 3. maijā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā jeb Gaismas pilī pirmo reizi notiks apbalvojuma Laiks ziedonim saņēmēja cildināšana, kas norisināsies dzejnieka vārdā nosauktajā koncertzālē. Borisa un Ināras Teterevu fonds rūpējas par balvu fondu. Ceremoniju varēs vērot arī televīzijas translācijā.

Festivāls noslēgsies 25. maijā ar Londonas Simfoniskā orķestra koncertu Latvijas Nacionālajā operā - pie diriģenta pults stāsies Daniels Hārdings. Vairāk informācijas par Tête-à-Tête ir pieejama šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja