Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: Vidzemes tirgū sācies laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit 14

Ceturtdien, 7. septembrī, atklāts laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit 14, ko organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA). Festivāls līdz pat 8. oktobrim notiks vēsturiskajā Vidzemes tirgus Piena paviljonā, un šogad tā ietvaros norisinās divas izstādes – festivāla centrālā izstāde Attāluma draudzības un Mākslinieks ir klātesošs.

Preses konferencē, kurā piedalījās LCCA direktore un festivāla izveidotāja Solvita Krese, izstādes Attāluma draudzības kuratores Inga Lāce un Alīsija Noka (Alicia Knock), projekta un izstādes Mākslinieks ir klātesošs vadītāja un kuratore Māra Žeikare, kā arī festivāla publiskās programmas Vistālākās draudzības ir tepat kuratore Sofija Kozlova, festivāla organizatori pastāstīja par idejām, kas iedvesmojušas šī gada festivālu.

Abas festivāla izstādes notiek Vidzemes tirgū – Attāluma draudzības notiek vecajā Piena paviljonā, bet izstāde Mākslinieks ir klātesošs skatāma kioskos paviljona galā (no Brīvības ielas puses). Festivāla dibinātāja Solvita Krese norāda: "Tirgus vienmēr ir bijusi ne vien tirdzniecības, bet arī satikšanās, pieredzes un ideju apmaiņas vieta un telpa, un abas izstādes un arī festivāla publiskā programma savā ziņā tiešām ir saistītas ar satikšanos – starp cilvēkiem, kopienām, paaudzēm." Satikšanās festivālā notiek arī starp Rīgu un Kauņu, kur 14. Kauņas biennāles ietvaros arī notiek izstāde Attāluma draudzības, ko kūrē Lāce un Noka.

Vaicātas, kā kuratoru duets nonācis pie draudzību tēmas, abas uzsver, ka viņu kuratoriālajā praksē to nevar saukt par "tēmu". Lāce un Noka raugās uz to kā daļu no dzīves un darba procesa. "Mākslinieki, kuri šodien ir šeit, zina, ka mūsu darba metodes ir sarunas, satikšanās un dinamiska izpēte, kas balstīta starptautiskos starppaudžu tīklojumos, tādēļ draudzība vienmēr ir bijusi klātesoša," paskaidro kuratores. Aplūkojot savstarpējās attiecības un to mikrovēstures, kuratores kopā ar māksliniekiem iedziļinājušās arī vēsturiskajos kontekstos, pētot individuālu pagātnes pieredzi un pārvērtējot to no šodienas skatpunkta.

Tikmēr ambiciozā projekta Mākslinieks ir klātesošs izstādes pamatā ir LCCA jau vairākus gadus lolotā izglītības programma, kuras mērķis ir stiprināt attiecības ar jaunāko paaudzi un parādīt bērniem un jauniešiem mākslinieku darbu tuvplānā. "Vairākus mēnešus sešās Latvijas skolās strādāja septiņi mākslinieki, un, ja godīgi - mēs nezinājām, kāds būs rezultāts. Tagad rezultātu, un to, kāda ķīmija radās starp jauniešiem un māksliniekiem darba procesā, ikviens var pārliecināties izstādē."

Sofija Kozlova, festivāla publiskās programmas Vistālākās draudzības ir tepat kuratore, pastāstīja, ka tās ietvaros notiekošās diskusijas lielākoties būs Latvijā dzīvojošo afrolatviešu, baltkrievu, ukraiņu un krievu kopienu pārstāvju līdzveidotas. "Mēs strādājam arī ar šo kopienu jauniešiem, taču tas nav vienkārši, jo arī mēs paši jūtam distanci, jo nekad neesam centušies sasniegt šos cilvēkus. Un tas nav ne robežu, ne fiziskas distances dēļ, bet vien tāpēc, ka mūsu pasaules tik daudzus gadus ir eksistējušas paralēli," norāda kuratore.

Izstādes Vidzemes tirgū aplūkojamas līdz 8. oktobrim. Plaša pasākumu programma festivālā gaidāma arī mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts laikā, kad Vidzemes tirgū Survival Kit ietvaros notiks Nakts konference.

Plašāka informācija - https://lcca.lv/lv/survival-kit-14/programma/

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja