Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Izstāžu zālē Arsenāls notiks Kristiana Brektes personālizstāde

No 2016. gada 2. decembra līdz 2017. gada 12. februārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls būs skatāma mākslinieka un scenogrāfa Kristiana Brektes personālizstāde Arsenāls, informēja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Arsenāls kļuvis par notikuma galveno atslēgas vārdu, gan tiecoties veidot sasaisti ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles Arsenāls ēkas funkciju gadsimtu gaitā, gan arī vēršot uzmanību uz bruņošanās vēsturi un tās aktualitāti mūsdienās.

Izstādes ietvaros telpa, kas kādreiz kalpojusi kā armijas noliktava, asociatīvā un tiešā veidā tiek izmantota kā ietvars eksponātiem, kas tapuši izzinot kultūrvēstures epizodes. Kristiana Brektes darbi Arsenāla zāli pārvērš laikmetīgā stāstījumā par cilvēka dabu īsta vai iedomāta apdraudējuma apstākļos. Atrastas fotogrāfijas, vernakulāri priekšmeti, sietspiedes, skulpturāli objekti, eļļas gleznojumi, noise mūzika iemieso autora izpratni par arsenāla būtību un tā nozīmi šodien.

Kristiana Brektes līdz šim vērienīgākā personālizstāde sastāv no jaunradītiem darbiem – lielformāta gleznojumiem, redīmeida objektiem un multimediālām instalācijām –, kas veltīti militārajai tēmai.

Brektes vizuālajā valodā atrodamas atsauces uz gotikas žanru, blekmetāla (Black Metal) subkultūru, strītārtu (Street Art), reliģiju, mākslas vēsturi un popkultūru. Mākslinieku aizrauj sabiedrības tumšā puse, savos darbos viņš apspriež nāves, ciešanu, seksualitātes, ticības un amoralitātes jēdzienus. 

Kristians Brekte (1981) ieguvis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) scenogrāfijas apakšnozarē. Kopš 2003. gada sarīkojis vairākas personālizstādes, regulāri piedalījies grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Par darbu sēriju Rīgas madonnas (2010) Kristians Brekte nominēts Purvīša balvai un ieguvis titulu Labākais ārzemju mākslinieks vecumā līdz trīsdesmit pieciem gadiem starptautiskajā laikmetīgās mākslas mesē Art Vilnius’ 12.

Autora darbi no izstādes Gastronoms (2007) iekļauti britu izdevniecības Phaidon katalogā Younger Than Jesus”(2009), kurā apkopoti spilgtākie jaunie mākslinieki no visas pasaules vecumā līdz 33 gadiem. 2014. gadā izdevniecībā Neputns tika izdots mākslinieka radošajai darbībai veltīts katalogs Brekte.

Kristians Brekte ir arī praktizējošs scenogrāfs, LMA Audiovizuālās mediju mākslas nodaļas asociētais profesors un Dizaina nodaļas Vides mākslas apakšnozares vadītājs.

Izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Elīna Sproģe.

Izstādes ietvaros, 4. decembrī plkst. 15 notiks tikšanās ar mākslinieku Kristianu Brekti un izstādes kuratori Elīnu Sproģi, sarunu vadīs mākslas zinātniece Arta Vārpa.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja