Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Izvēlies savu gleznu un nospied "patīk"

Dailes teātra mākslas telpā – 72 mākslinieku jaunākie darbi

Līdz 21. janvārim Dailes teātra mākslas telpā Brīvības 75 ir aplūkojama ikgadējā konkursa Gada glezna izstāde, ko tradicionāli organizē Agijas Sūnas galerija sadarbībā ar Swedbank Private Banking, ļaujot tās apmeklētājiem iepazīties gan ar uzvarētāja, gan arī citu pretendentu pagājušā gada laikā tapušajiem darbiem. Jāatzīmē, ka 2017. gada konkursam kopumā tika pieteikts vairāk nekā simts gleznu, kas ir ievērojams pieaugums salīdzinājumā ar 2016. gadu, kad tajā piedalījās vairāk nekā 80 darbu, līdz ar to pirmo reizi ir bijusi nepieciešamība veikt sarežģīto (un sāpīgo) gleznu atlases procesu, jo visus pieteiktos darbus nav bijusi iespēja eksponēt. "Šoreiz konkursā pieteicās vairāki mākslinieki no Latgales – no Rēzeknes un Daugavpils," uzsver Agija Sūna, Agijas Sūnas galerijas dibinātāja un vadītāja, kura šo atsaucību skaidro ar Latgales vēstniecības Gors un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra parādīšanos šī Latvijas reģiona kartē. Tas aktivizējis Latgales mākslas dzīvi un vietējo sabiedrību kopumā.

Kā jau ziņots, par konkursa Gada glezna 2017 galvenās balvas ieguvēju kļuvis pieredzējušā mākslinieka, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas pasniedzēja Igora Bernāta darbs Barselona, kļūstot par divdesmit piekto (!) uzvarētāju. Pirmo reizi šī konkursa ceturtdaļgadsimtu ilgajā vēsturē uzvarētāju noteica pagājušā gada laureāts, par kuru 2016. gada izskaņā tika izraudzīta Talsu mākslinieku dibinātās Krūmu grupas dalībniece Guna Millersone ar savu gleznu Aiz loga. Māksliniecei šādi ir bijusi unikāla iespēja uz šo konkursu paraudzīties no diviem skatpunktiem – no saņēmēja un lēmēja puses. Agija Sūna pieļauj iespēju, ka šāda prakse varētu kļūt par tradīciju, taču nākotne rādīs...

Iepriekšējos gados uzvaras laurus šajā konkursā ir plūkuši tādi mākslinieki kā Zigurds Poļikovs (2015), Māra Vaičunas (2014), Ritums Ivanovs (2013), Kristīna Keire (2012), Edvards Grūbe (2011), Ieva Kalēja (2010) un citi. Būtiski, ka Gada glezna ne reizi vien plašākai publikai ir ļāvusi iepazīt mazāk zināmus vai nezināmus vārdus. "Tas mani iepriecina, jo mēs visu laiku ceļam uz pjedestāla vienus un tos pašus māksliniekus, bet mums ir ļoti daudz gleznotāju, kuri ir profesionāļi, ir beiguši Latvijas Mākslas akadēmiju un turpina radoši un aktīvi darboties," atzīst Agija Sūna, kura pauž īpašu gandarījumu par jaunu mākslinieku iekļūšanu konkursa redzeslokā. Viņa aicina apmeklēt izstādi un izvēlēties savu favorītu – ikviens interesents par savu Gada gleznu var nobalsot Agijas Sūnas galerijas Facebook lapā, nospiežot "patīk". Ikgadējais skatītāju simpātiju balvas ieguvējs tiks paziņots izstādes noslēgumā 20. janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja