Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Jēgpilns komentārs par Strazdumuižu

Latvijas Fotogrāfijas muzejā skatāma Guntas Podiņas izstāde.

"Es dzīvoju netālu no šī ciemata un zinu šos cilvēkus jau kopš bērnības," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj bijusī Juglas iemītniece Gunta Podiņa, kura savā personālizstādē Mēs neesam neredzami ir dokumentējusi Strazdumuižā notikušās pārmaiņas, pievēršot sabiedrības uzmanību vietējās neredzīgo un vājredzīgo kopienas problēmām. 

Padomju laikā Juglā darbojās plastmasas un koka priekšmetu rūpnīcas, kurās strādāja liels skaits redzes invalīdu. Strazdumuižā tika uzbūvēts divpadsmit dzīvojamo ēku komplekss ar īpašu aprīkojumu un atbilstošu vidi. "Mani interesēja, kas tur notiek tagad," atceras fotogrāfe, kura šo fotoprojektu sākusi pirms pieciem sešiem gadiem.

"Pa šo laiku ir likvidētas pēdējās darbavietas," uzsver Gunta Podiņa, kura ir iemūžinājusi vietējo iedzīvotāju dzīves apstākļus un pierakstījusi viņu stāstus. Ar tiem var iepazīties fotogrāfes jaunākajā izstādē, kuru Latvijas Fotogrāfijas muzejā (ieeja no Alksnāja ielas) var aplūkot līdz 7. maijam.

Gunta Podiņa ir dokumentālās fotogrāfijas pārstāve no Latvijas, kura ir ieguvusi maģistra grādu fotožurnālistikā un dokumentālajā fotogrāfijā Londonas Mākslas universitātē (University of the Arts). Jau kopš 2005. gada viņa piedalās starptautiskās fotoizstādēs, ir saņēmusi daudzas starptautiska līmeņa balvas un atzinību. Patlaban Gunta Podiņa dzīvo un strādā Zviedrijā, kur fotografē Nīšēpingas komūnai un turpina radīt pati savus projektus. Patlaban viņa veido fotogrāfiju sēriju, kuras uzmanības centrā ir zviedru bezdarbnieki un bezpajumtnieki un kura maijā tiks eksponēta starptautiskajā fotogrāfijas festivālā Fujifilm FIF Viseu Portugālē. 

"Ja tu izkrīti no sistēmas, ir ļoti grūti iekļūt tajā atpakaļ," par aktuālo projektu stāsta Gunta Podiņa, kura savā daiļradē liek akcentu uz dažādām cilvēku grupām. Par katru tēmu fotogrāfe veic padziļinātu pētījumu un savas fotogrāfijas papildina ar īsiem koncentrētiem aprakstiem par ieraudzītajām problēmām.

"[Guntas Podiņas] dokumentālo projektu mērķis ir parādīt cilvēka un vides savstarpējo iedarbību, vienlaikus veidojot jēgpilnus komentārus par pašreizējiem sociālajiem un kultūras jautājumiem," par Zviedrijā mītošās latviešu fotogrāfes īstenotajiem darbiem raksta interneta vietne www.rpbiennial.com

Jāatzīmē, ka Guntas Podiņas personālizstāde Mēs neesam neredzami ir viens no Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2017 starpgada pasākumiem. To vidū ir arī Amālijas Smitas videoinstalācija, Vikas Ekstas interaktīvā tiešsaistes izstāde, diskusija Ilgas pēc robežas, kritiķa, kuratora un mākslas žurnāla Szum redaktora Adama Mazura lekcija u. c. Vairāk var uzzināt www.rpbiennial.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja