Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

"Ķirši", "arbūzi", sievietes identitāte

Laikmetīgās mākslas izstāde par krūtīm Glandula mammae.

Līdz 2. septembrim skatāmās izstādes nosaukums Glandula mammae ir krūts dziedzera latīniskais nosaukums, kas visnotaļ piestāv P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzejam. Bet izstāde nav tik viennozīmīga. Idejas autore Jana Kukaine ir neatkarīga kuratore, mākslas kritiķe, feminisma teoriju pētniece, publiciste, sieviešu tiesību aktīviste. Un neviennozīmīga ir arī attieksme pret vārdu "feminisms", kas kopš padomju laikiem daudziem atšķiras no pasaules vēsmām. J. Kukaine nenoliedz, ka izstāde kādam šķitīs provocējoša, bet viens no viņas mērķiem ir lauzt stereotipus.

"Izstādē būs septiņu mākslinieču – Ievas Balodes, Evitas Gozes, Rasas Jansones, Viviannas Marias Stanislavskas, Ingrīdas Pičukānes, Mētras Saberovas un Evas Vēveres – darbi, un katrs no tiem akcentēs kādu no krūts nozīmēm. Seno dieviešu krūtis nodrošināja kopienas izdzīvošanu, tas bija dzīvības simbols. Pirmais priekšstats – krūts kā piena ražošanas orgāns zīdaiņa barošanai. Krūts ir arī erotiska ķermeņa daļa. Vīriešu viedoklis – krūtīm jābūt lielām, tvirtām –, tajā pašā laikā erotiskā funkcija jau nav atkarīga no krūts izmēra, bet no krūts gala nerviem," skaidro J. Kukaine un uzreiz piebilst, ka krūšu erotika sieviešu izpratnē ir cita nekā vīriešiem. Tāpat dažādi tiek interpretēts jautājums par sievietes ķermeņa seksualitāti. "Krūtis apvij mīti un aizliegumi. Tās tiek objektivizētas, seksualizētas un klasificētas (no "ķiršiem" līdz "arbūziem"), slēptas, izceltas vai atkailinātas – saskaņā ar laikmeta skaistuma ideāliem, ķermeņa politiku un priekšstatiem par sievišķību. Krūtis ir arī katras sievietes identitātes daļa. Tās tiek pieņemtas, uzlabotas, atstātas novārtā, aizmirstas vai zaudētas," J. Kukaine šo tēmu izpētījusi daudzpusīgi. 

Viņa aizrautīgi stāsta par katras mākslinieces pozīciju un skatījumu. Krūšu tēma izstādē tiks apskatīta dažādu žanru darbos – instalācijās, komiksos, fotogrāfijās. Piemēram, fotogrāfe Evita Goze uzdrošinājusies savos darbos runāt par krūts vēzi. "Tā nav māksliniekam pateicīga tēma," saka kuratore. Vienlaikus, viņasprāt, krūtis var kļūt par pretestības, robežu pārkāpšanas un jaunu kultūras formu iedzīvināšanas platformu, kuras balstās empātijā, dzimumu līdztiesībā un pozitīvā attieksmē pret savu ķermeni. Vivianna Maria Stanislavska komiksos parāda, kā sieviete ikdienā sadzīvo ar savām krūtīm – situācijas ir smieklīgas un dīvainas. "Ir arī politisks piesitiens," intriģē J. Kukaine un atgādina ASV prezidenta Trampa sievietēm adresētos izteikumus. 

Izstādes laikā par krūtīm tiks runāts arī diskusijās, darbnīcās u. tml. "Priekšvēlēšanu gaisotnē diskutēsim par nepopulārām tēmām kā vardarbība, prostitūcija, seksuālā ekspluatācija. Runāsim par to, kā šīs parādības atspoguļo un konstruē mūsdienu mediji, "ezotēriskas mācības", psiholoģija a la Rudzītis un tādi izdevumi kā Playboy," informē kuratore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja