Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Latviešu mākslinieces piedalās Eiropas jaunās mākslas biennālē SVEART 2012

Senvinsentas pilsētā Itālijā šogad norit pirmā Eiropas jaunās mākslas biennāle SVEART 2012, kurā piedalās četrdesmit četri mākslinieki no divdesmit vienas Eiropas valsts. Latviju Itālijā pārstāv divas Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares absolventes – Neonilla Medvedeva un Ieva Pētersone.

SVEART 2012 izstāde, kas iekārtota Senvinsentas Kongresu centrā un piedāvā iespēju aplūkot 88 mākslas darbus, ir skatāma no 29. novembra un turpināsies līdz 2013. gada 31. janvārim.

SVEART (Saint Vincent European Art 2012) ir jauna mākslas iniciatīva Itālijas kultūras dzīves ainavā. Biennāli, kurā piedalās Eiropas Savienības valstu mākslinieki, kas jaunāki par 40 gadiem, Senvinsentas pilsētā Itālijas ziemeļu reģionā Aostas ielejā rīko divi kuratori – mākslas kritiķis, žurnālists un esejists Paulo Levi (Paolo Levi) un akadēmiķis, kurators Federiko Faloppa (Federico Faloppa). Jaunā mākslas notikuma galvenā iecere ir Aostas ielejā vienkopus pulcēt uzlecošās zvaigznes Eiropas mākslā. Kā vēsta biennāles rīkotāji, tā ir kā kontinenta radošā potenciāla kartēšana, kas ar starptautiskas mākslas skates starpniecību ļauj fiksēt mākslas šībrīža stāvokli un vienlaikus kalpo kā atspēriena punkts jaunajiem Eiropas māksliniekiem turpmākai karjeras attīstībai.

Līdzās biennāles statusam SVEART kalpos arī kā starptautiska mākslas prēmija. Izstādes dalībnieku sniegumu vērtēs žūrija, kuras priekšsēdētājs šogad ir Londonas Karaliskās mākslas koledžas pasniedzējs Kits Hamonds (Kit Hammonds). Trīs mākslinieki, kurus žūrija atzīs par labākajiem esam, izstādes noslēgumā saņems naudas balvu: pirmās vietas ieguvējs 3000 EUR, otrās vietas – 2000 EUR un trešās vietas – 1000 EUR.

Neonilla Medvedeva (1987) maģistrantūras studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozarē absolvēja 2011. gadā. Studiju laikā 2008. gadā jaunā māksliniece saņēma SEB stipendiju – apbalvojumu par izcilu sniegumu glezniecībā, ko reizi gadā konkursa kārtībā saņem kāds no Latvijas Mākslas akadēmijā studējošajiem. Nenoillas Medvedevas personālizstādes līdz šim bijušas skatāmas Latvijā un Zviedrijā, savukārt dalība grupu izstādēs kopš 2006. gada ļāvusi gūt pieredzi gan Baltijas valstīs, gan Zviedrijā, Vācijā, Itālijā, Francijā un Grieķijā. Arī Ieva Pētersone (1984), kas maģistrantūras studijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozarē noslēdza 2010. gadā, jau guvusi ievērojamu pieredzi, regulāri piedaloties starptautiska līmeņa izstādēs un konkursos. Ievas Pētersones darbi personālizstādēs un grupu izstādēs bijuši skatāmi Latvijā, Portugālē un Vācijā. Īpašu vietu izstāžu un radošajā pieredzē ieņem Itālija, kas šobrīd ir mākslinieces mītnes zeme.

Dalība augsta līmeņa starptautiskās mākslas norisēs ir viena no prioritātēm Latvijas Mākslas akadēmijas darbā. Būtiska ir gan studentu, gan absolventu iesaiste mākslas procesos un pieredzes apmaiņas projektos Latvijā un ārvalstīs. Absolventiem, kas jau noslēguši studiju gaitas, tā ir iespēja jaunā kontekstā nostiprināt sadarbību ar Akadēmiju un kopīgi īstenotajos projektos atsperties turpmākiem sasniegumiem mākslā. Šobrīd Mākslas akadēmijas absolventu darbi ir skatāmi ne vien SVEART 2012, bet arī divās citās izstādēs Eiropā – diplomandu un pasniedzēju darbu izstādē Migrācija Briselē (Latvijas Republikas Pastāvīgās pārstāvniecības Eiropas Savienībā telpās) un absolventu izstādē Graduation Londonā (Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Lielbritānijā).

SVEART 2012 izstādes darba laiki: pirmdiena – piektdiena: plkst.15 – 20; sestdiena, svētdiena, svētku dienas: plkst.15 – 22.
Otrdiena: slēgts

Ieeja - bez maksas.

SVEART 2012
Saint-Vincent
Centro Congressi del Comune di Saint-Vincent
Via Martiri della Liberta, 6
www.sveart.it

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja