Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Māksla, emocijas, dokumentalitāte. LNMM atvērta jauna pastāvīgā fotogrāfiju ekspozīcija

Pēc rekonstrukcijas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) fotogrāfija godā celta trešo reizi. Šī nu ir lielākā jaunā pastāvīgā fotogrāfiju ekspozīcija, ko apliecina nosaukums – 12 fotogrāfi / 125 fotogrāfijas / 10 sērijas.

"Ekspozīcijas muzeji veido no savām kolekcijām. Resursi iegādāties jebkuru mākslas darbu ir ļoti ierobežoti, un faktiski viens gads – viena fotogrāfa darbi tiek apskatīti un izvērtēti, ko no viņa zelta fonda vajadzētu iegādāties muzejam," atlases principu skaidro ekspozīcijas kuratore Elita Ansone, LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja. "Vecākā fotogrāfija šajā izstādē ir no 1963. gada. Starp citu, izvēlētais periods ir saskaņots ar gleznu ekspozīciju muzeja otrajā stāvā, kur apskatāmi XX gs. otrās puses mākslinieku darbi," viņa saka. Ekspozīcijā gan neesot aptverti pat ne 10% no tā, kas pagājušā gadsimta beigās notika fotogrāfijas attīstībā un ko gribējies izstāstīt. Atgādinājumam – XX gs. 60. gadi Latvijas fotogrāfijas dzīvē bija entuziasma un pacēluma piesātināti. Veidojās plašs fotoklubu tīkls, kurus organizēja un vadīja fotogrāfi, kas vēlējās attīstīt foto kā autonomu mākslas formu. Fotogrāfiem bija iespēja pašiem sūtīt darbus uz starptautiskām žūrētām foto skatēm, veidot kontaktus ar citu zemju kolēģiem, apmainīties ar fotogrāfijām. Starptautisko izstāžu katalogos, čehu, poļu, austrumvācu, ungāru foto žurnālos tika iepazīti pasaules slavenāko fotogrāfu darbi. Latvijas fotogrāfija 60. gados sāka iekļauties starptautiskajā ideju, tēlu un stilistikas tendenču apritē.

Foto ekspozīcijā, kas tagad skatāma muzejā, ir ļoti dažādu žanru darbi. Autoru vārdi komentārus neprasa – Gunārs Binde, Māra Brašmane, Zenta Dzividzinska, Andrejs Grants, Gunārs Janaitis, Gvido Kajons, Valts Kleins, Sarmīte Kviesīte, Inta Ruka, Egons Spuris. Prieks, ka viņu starpā arī Uldis Briedis un Aivars Liepiņš, kuru vārdi saistīti ar laikrakstu Diena. Melnbaltās fotogrāfijas skatāmas četrās telpās, harmoniskā estētikā. "Visi fotogrāfi ir atšķirīgas personības, un viņu skatījums ir atšķirīgs, taču ne tik radikāli. Grūtāk būtu sakombinēt to laiku ar XXI gadsimtu. Tāpēc skaidri sastrukturējām – viena autora darbiem ir veltīta viena siena," stāsta E. Ansone. 60. gadu sociālā rakstura reportāžas vai gluži ikdienišķie skati kļuvuši par vērtīgu laikmeta liecību. Piemēram, Uldis Briedis fiksējis kadrus laukos, kad Latvijas Kurzemes krasts bija PSRS rietumu robeža un ikvienā pilsētā bija Ļeņina piemineklis. Aivara Liepiņa sērija Teiču purvs. Siksala izseko vecticībnieku kopienas dzīvei, bet sērija Bērnu pansionāts Nr.2. Baldone pievērš uzmanību bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem.

Fotogrāfija eksponēšanā ir ļoti jutīga pret gaismu, tādēļ pēc gada šie foto tiks likti atkal glabātavā, lai dienasgaismā celtu citus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja