Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mākslas festivāls Survival Kit uzcēlis utopisku pilsētu

"Mūsu utopija ir pilsēta, kurā kultūra tiek novērtēta kā spēcīgs instruments, lai uzlabotu vidi, tā ir pilsēta ar savu muzeju un koncertzāli," teic starptautiskā laikmetīgās mākslas festivāla Survival Kit 6 kuratore Solvita Krese, kura šīgada pasākumam ir izvēlējusies tēmu Utopiskā pilsēta. Festivāls norisināsies no 4. līdz 27. septembrim.

Survival Kit aizsākās 2009. gadā kā atbilde ekonomiskajai krīzei: "Mēs aicinājām māksliniekus apdzīvot tukšas telpas un piepildīt tās ar jaunu saturu." Katru reizi festivāls ir noticis citur - šogad tas izmitinājies Vāgnera zālē un bijušajā tekstilfabrikā Boļševička, kas šobrīd tiek apspriesta kā viena no iespējamām vietām Laikmetīgās mākslas muzeja ierīkošanai. "Mēs vienmēr lūkojamies pēc ēkām, kurām ir potenciāls pārtapt par kaut ko citu," piebilst kuratore.

Centrālais festivāla notikums ir izstāde, kurā piedalās vairāk nekā 50 mākslinieku no 25 valstīm. Tajā eksponētajos darbos autori apskata pilsētu attīstības problemātiku, kā arī izmanto pilsētu kā metaforu, lai risinātu vispārcilvēciskus, eksistenciāla rakstura jautājumus. Mākslinieku vidū ir arī dānis Jespers Justs - savā videoinstalācijā Lano viņš pievēršas spoku pilsētai Lano del Rio, kuru 1913. gadā dibināja sociālists Džobs Herimens. "Dīvains utopijas un distopijas savienojums, kuru piepilda gan neveiksme, gan iedvesmojoši ideāli," stāsta darba autors. Savukārt kurdu mākslinieks un mūziķis Hiva K no Irākas Boļševičkas pagalmā ir uzbūvējis instalāciju Vienistabas dzīvoklis.

Latviešu mākslinieki Katrīna Neiburga un Andris Eglītis sadarbībā ar Andri Indānu ir radījuši vērienīga izmēra skaņas un video instalāciju bez nosaukuma. "Šo vasaru es pavadīju, braukājot un iepazīstoties ar dažādiem vīriem, kuri māk uztaisīt nezin kā nezin ko - visiem ir zelta rokas un ir ko pateikt," atklāj māksliniece, kura video iemūžinājusi viņu stāstus par dzīvi, sievietēm un izgudrojumiem. Viens no vīriem ieminējies, ka viņam ir bijusi ideja uzbūvēt māju no ledusskapjiem. "Kā? Vecie ledusskapji tak neko nemaksā, bet ir ideāli siltuma izolatori. Nu, un tad tik ņem pa ledusskapim un līmē tik kopā, nu, kaut vai ar makrofleksu," paskaidrojis vīrs. Viņš pats vēl nav saņēmies šai celtniecībai, taču mākslinieki ir radījuši būvi kā bruņurupuci ar elpojošu grīdu un ledusskapju durvju bruņām, kurai kompāniju sastāda vēl divas neparastas konstrukcijas. "Vīriešu muzejs - lunaparks," šo instalāciju raksturo Katrīna Neiburga.

Festivāla Survival Kit 6 laikā notiks arī dažādas lekcijas, performances, radošās darbnīcas, filmu programmas un citi pasākumi. Ar programmu var iepazīties www.survivalkit.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja