Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mēness parkā un dzejnieks tramvajā

9. septembra vakarā Rīgā iestāsies mākslas pilna Baltā nakts

Nakts mēdz būt balta ne vien vasaras saulgriežu kulminācijā, bet arī rudenī – kad dažādās pasaules pilsētās, ieskaitot Rīgu, norisinās forums Baltā nakts, kas bez maksas piedāvā plašu laikmetīgās mākslas un kultūras pasākumu programmu. Šogad aprit 15 gadu kopš pirmās Baltās nakts jeb Nuit Blanche Parīzē, kur radīta šī foruma ideja, tāpēc Rīgā nakts no 9. uz 10. septembri šoreiz būs īpaši bagāta gan ar Latvijas, gan ārzemju mākslinieku projektiem. 

Foruma mugurkauls būs 34 pamatprogrammas projekti – koncerti, instalācijas un performances pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, virtuālās realitātes demonstrējumi, dzejas lasījumi un filmu programmas. Pamatprogrammu papildinās vairāk nekā 25 iniciatīvas projekti, kuru organizēšanā iesaistījušās mākslas galerijas, kafejnīcas, mākslas un kultūras studijas, kā arī citi aktīvi rīdzinieki un domubiedri. Baltās nakts norises koncentrēsies Vecrīgā, Rīgas centrā, Miera ielas apkaimē, Spīķeros un tuvējā Pārdaugavā, taču, piemēram, arī mobilajās kultūrtelpās Strops Mežaparkā un Ķengaragā norisināsies sarunas dzejā projektā Siev.Dz., bet Ziemeļblāzmas pilī notiks dejas teātra kompānijas Stars’ Well izrāde Ēnas un grupas Triānas Parks koncerts. Rīgas centru un Mežaparku savienos divi mākslas tramvaji – viens būs veltīts E. Veidenbauma dzejai un elektroniskajai mūzikai, savukārt otrā jaunie mākslas un dizaina talanti radīs pasaules iekšējo atainojumu ar animāciju un gaismām.

Viens no spilgtākajiem notikumiem Baltajā naktī Rīgā būs Īva Kleina (1928–1962) – franču gleznotāja un performanču meistara, jaunā reālisma un performanču mākslas aizsācēja Eiropā un zilās krāsas ģēnija – skaņdarba Monotonā klusuma simfonija pirmatskaņojums Latvijā. Mākslinieka daiļradi varēs iepazīt arī viņa filmu vakarā Cafe Film Noir, kur notiks lekcija un saruna ar slavenu Kleina performanču modeli Elenu Palumbo. Bastejkalnā elpai liks aizrauties starptautiski novērtēts vides objekts – Lielbritānijas mākslinieka Luka Džeroma un vairāku sadarbības partneru veidota ceļojoša instalācija Mēness muzejs. Tas ir milzīgs ar gaisu pildīts Mēness modelis, kas precīzi ataino tā virsmu. Esplanādē Francijas radošās apvienības Ateliers du Bout de la Cale projekts Ūdens pasaule būs īpaši Rīgas Baltajai naktij 2017 radīts grafisks un muzikāls rondo, kas skatītājus aizvedīs tintes un zīmuļa uzburtā ceļojumā izsapņotu zemju, debesu un jūru kartēs. Tāpat Baltajā naktī ar performancēm viesosies Spānijas ielu teātra grupa Kamchàtka, ar humora un enerģijas pilnu izrādi Mosh Split uzstāsies cirka mākslas trupa Sisus Sirkus no Somijas, bet Igaunijas zinātnes centrs AHHAA Rīgā aicinās piedalīties Izgudrojumu naktī. 

Pilna Baltās nakts programma – www.baltanakts.lv.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja