Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē skatāma Ievas Epneres izstāde Cirks zem kupola

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Kupola zālē no 4. jūnija līdz 1. augustam būs skatāma Ievas Epneres izstāde Cirks zem kupola, informēja muzeja pārstāvji.

Ieva Epnere ir Purvīša balvas 2019 laureāte. Viņas izstādes Cirks zem kupola pamatu veido Rīgas cirka fotogrāfijas, kas tapušas no 2004. līdz 2008. gadam. Leģendām apvītais Rīgas cirks 2016. gadā tika slēgts, Ievas Epneres fotogrāfiju cikli pēkšņi ieguva noslēgumu.

2019.–2020. gadā māksliniecei bija iespēja dzīvot un strādāt Berlīnē. Berlīnes mākslinieku programmas DAAD (Berliner Künstlerprogramm des DAAD*) rezidences laikā tika izveidota un izdota Ievas Epneres grāmata Rīgas cirks.

Izstādē Cirks zem kupola Ieva Epnere dokumentalitātei piešķir metaforisku starojumu. Personīgā pieredze mākslinieci ir mudinājusi pētīt kultūras vēsturi un lasīt cirkam veltītu literatūru, atklājot žanra pēctecību un pārmantojamību. Gadsimtiem ilgi cilvēki ir apbrīnojuši virves staigātājus, žonglierus, jokdarus, gaisa vingrotājus, viņu radīšanas spēka intensitāti un noturību, pilnīgu veltīšanos savam darbam. Daļa no cirka fenomena ir komedianti.

Savā jaunajā videodarbā kopā ar aktrisi Gunu Zariņu un mākslinieku Kirilu Ēci Ieva Epnere domā par radošas personības brīvības un eksistences telpu. Jau vēsturiski daudzi mākslinieki ir identificējuši sevi ar cirka māksliniekiem — cilvēkiem, kas dzīvo uz robežas. Aiz ārējā spožuma un krāšņās izrādes var slēpties melanholija un atsvešinātība. Videodarbs tapa laikā, kad visas kultūrvietas tika aizvērtas. Ķiršu dārzs tika upurēts. Atcerēsimies, ka franču gleznotājs Anrī Matiss, būdams ierobežots fiziski, izgrieza krāšņas kolāžas ar akrobātiem, kas simbolizē kustību.

Izstādē eksponētas sērijas Rīgas cirks fotogrāfijas, sietspiedes un videodarbs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja