Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ņujorkas ielās, Floridas smiltīs

Ciemos pie fotogrāfes Ninas Korhonenas Amerikas vecmāmiņas

"Mēs jau sen bijām kārojuši šo izstādi parādīt mūsu apmeklētājiem," par Somijā dzimušās zviedru fotogrāfes Ninas Korhonenas pieprasīto un sirsnīgo ekspozīciju Anna – Amerikas vecmāmiņa saka Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāja Maira Dudareva, kas pati šo izstādi pirmo reizi klātienē redzējusi pirms diviem gadiem Tamperes starptautiskajā fotofestivālā Backlight. Rīgā tā būs skatāma līdz 24. februārim. 

Šī ekspozīcija ir fotogrāfes veltījums mīļotajai vecmāmiņai, kas 1959. gada pavasarī viena pati ar pāris simtiem dolāru kabatā un nelielām angļu valodas zināšanām kāpusi lidmašīnā un devusies pāri okeānam uz Ņujorku, jo Somijā saskārusies ar grūtībām atrast darbu. "Tajos laikos tas bija neierasts gadījums, jo parasti tie bija vīri, kuri devās uz ārvalstīm, lai tur pelnītu naudu," atgādina Nina Korhonena, kuras vecmāmiņa dzīvoja Bruklinā un strādāja par pavāru bagātā ģimenē Manhetenā. 

Ceļojums uz ASV bijis Annas lielais sapnis kopš astoņu gadu vecuma, kuru viņai ir izdevies piepildīt ar vīra Kalles atbalstu. Katru vasaru Anna lidojusi pie viņa uz Tamperi, savukārt katru ziemu Kalle lidojis pie viņas uz Ņujorku. Amerikā Anna nodzīvoja vairāk nekā četrdesmit gadu līdz pat mūža beigām. 

Par regulāru ciemiņu viņas mājās kļuva arī mazmeita, kas klausījās vecmāmiņas stāstos. "Gribēju uzzināt, kāda viņa ir, ko viņa domā," piebilst Nina Korhonena. Kad 1985. gadā nomira Kalle, Anna mazmeitai uzdāvināja viņa fotoaparātu, ar kuru arī ir sākusies Ninas Korhonenas fotogrāfes karjera (fotogrāfiju viņa apguvusi astoņdesmito gadu beigās Nordens fotoskolā Zviedrijā). 

Pēc dažiem gadiem Nina atradusi vecas krāsainas fotogrāfijas no vecvecāku ceļojumiem un nolēmusi turpināt fotografēt Annu, bet jau savā stilā. "Sekoju vecmāmiņai viņas ikdienas dzīvē un viņas iemīļotajās vietās," sarunā ar laikrakstu Diena atminas Nina Korhonena, kas savu fotogrāfiju sēriju radījusi no 1993. līdz 1999. gadam – tajā Anna redzama gan Ņujorkas ielās, gan Floridas smiltīs. "Tas ir intīms pieskāriens vecmāmiņas dzīvei, kurā atklājas mana dziļā apbrīna pret viņu," akcentē fotogrāfe. 

Jāatzīmē, ka šī izstāde Latvijas Fotogrāfijas muzejā ir Ninas Korhonenas atgriešanās Rīgā – pirms astoņiem gadiem šeit bija skatāma fotogrāfes ekspozīcija Rewind, kurā viņa izvērtēja savu dzīvi un kas kopā ar fotosērijām Anna – Amerikas vecmāmiņa un Minne. Muisto. Memory veido sava veida triloģiju par viņu un viņas ģimeni. 

Vairāk informācijas var lasīt www.fotomuzejs.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja