Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pacieties: atklās Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna darbu izstādi

No 9. februāra līdz 18. martam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls būs skatāma mākslinieku Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna darbu izstāde Pacieties.

VIDEO: Šodien Arsenālā atklāj Māliņas un Kalna izstādi Pacieties



Izstāde sniedz skatītājiem iespēju vērienīgā formātā iepazīt vienu no Latvijas laikmetīgās mākslas šībrīža zīmīgākajām parādībām - mākslinieces S. Māliņas un fotogrāfa K. Kalna radošo sadarbību, vienlaikus reprezentējot vizuālās mākslas procesa pēdējās dekādes būtisku sastāvdaļu, portālam Kulturasdiena.lv stāsta izstādes kuratore, mākslas kritiķe Daiga Rudzāte.

Abi mākslinieki šo ekspozīciju raksturo kā ceļu uz zināmā atzīšanu: „Pārlaicīgā un ikdienišķā nepārtraukti satraucošas un nomierinošas mijiedarbības un līdzāspastāvēšanas apzināšanās. Tieksme pēc absolūtā miera un ideālās dzīves. Gremdēšanās pieredzē, kur zīmīga loma ne tikai pieaugušā pasaule reliktiem, bet arī bērnības košajai ikonogrāfijai. Tās galvenie tēli var būt jasmīnu krūma smarža, kaķēna ņaudēšana un uzticamā rotaļlieta. Ceļš uz mājām un koks tā līkumā kā zīme, norāde par drīzu mērķa sasniegšanu. Šie fragmenti, „dzīvās bildes” ir kaleidoskopa detaļas, kuru kopums rada atmiņu un zināšanu krāsaino pilnību. Katra individuālo Balto grāmatu.”

Gluži kā visi mākslinieku dueta radītie darbi, arī izstādi Pacieties caurvij jutekliski trausls stāsts, kura sižetiskā vadlīnija saprotama un nolasāma ikvienam pasaules iedzīvotājam. Jo, kā ne reizi vien teikuši viņi paši, „vispersonīgākie stāsti patiesībā ir universāli”.

S. Māliņa un K. Kalns ir viena no profesionāli un emocionāli spēcīgākajām autoru grupām, kas Latvijas mākslas ainā aktīvi darbojas pēdējā desmitgadē. Viņu radītajiem objektiem un instalācijām raksturīgs vērienīgums, idejiskā un sensitīvā daudzietilpība, izteiktas alkas pēc formālās perfekcijas. Abos autoros dziļi iesēdies pētnieka gēns, kas rosina izzināt ne tikai savu, bet arī skatītāju emociju un zināšanu pasauli, liekot pēdējiem sastapties ar hrestomātiskiem tēliem un parādībām neordinārās situācijās. Mākslu iespējams atrast visur, un gabaliņš ierāmētas īstenības kļūst par mākslu.

Mākslinieku radītie objekti un vides instalācijas saņēmuši ekspertu atzinību, tai skaitā 2008. gadā abu kopdarbs Mīlestība nekad nebeidzas saņēmis laikraksta Diena Gada balvu kultūrā un izvirzīts nozīmīgākajai mākslas balvai Latvijā - Purvīša balvai.

S. Māliņa absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu (1986), piedalījusies daudzās nozīmīgās laikmetīgās mākslas izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs. Mākslinieces darbi atrodami topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja krājumā, kā arī privātkolekcijās. Darbības jomas: objekti, instalācijas, ilustrācija, grafiskais dizains, zīmējums, akvarelis, performance.

K. Kalns ir praktizējošs fotogrāfs, kurš, mācoties 34. arodvidusskolā, sācis strādāt laikrakstā Diena, kas ir K. Kalna darba vieta arī pašlaik. Jau pirmajā profesionālās darbības gadā saņēmis Latvijas Žurnālistu savienības apbalvojumu Žurnālistikas cerība 2001. Mākslinieks veidojis vairāk nekā 80 laikraksta Diena pielikuma Kultūras Diena vākus. K. Kalns vairākkārt pievērsies arī grāmatu ilustrēšanai, no kurām vērienīgākais ir fotoalbums Kundziņsala un fotogrāfiju sērija grāmatai Hermanis Naumanis. Latviešu stāsti. Mākslinieks ir piedalījies vairāku mūzikas videoklipu uzņemšanā un trijās fotoakcijās Objekts Rīga, kā arī grupu izstādēs.

Izstādi Pacieties atbalsta SIA Alfor, ABLV Charitable Foundation un Rīgas Amatniecibas vidusskola.

Izstāde Pacieties būs skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls Vecrīgā, Torņa ielā 1, un tās atklāšana notiks 9. februārī plkst. 18. Izstāde apmeklētājiem būs atvērta no 10. februāra. Izstādes laikā, 26. februārī plkst. 15 ciklā Sarunas muzejā būs iespēja tikties ar māksliniekiem S. Māliņu, K. Kalnu un izstādes kuratori D. Rudzāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja