Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Purvīša balvas ceturtā ceturkšņa nominanti - Kursiša, Ģelzis, Mitrēvics

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa ir izvērtējusi šā gada ceturtā ceturkšņa notikumus Latvijas vizuālajā mākslā un nominējusi balvas fināla atlasei vēl trīs māksliniekus.

Viņu vidū ir Kristīne Kursiša par personālizstādi Ārpus kontroles galerijā Alma, Kristaps Ģelzis par personālizstādi Varbūt (Maybe) galerijā Māksla XO un darbu Trīs dienas gaismas izstādē Vielmaiņa Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē, kā arī Miks Mitrēvics par ekspozīciju Trauslā daba Venēcijas biennāles 53.starptautiskajā mākslas izstādē.

Komentējot K.Kursišas virzīšanu, eksperti norāda, ka māksliniece trāpīgi un tieši izteikusi to, "kas kulturālā sabiedrībā visbiežāk tiek noklusēts, bet mazāk kulturālā - izkliegts rupjībās vai izpausts destruktīvos aktos". "Miers un saskaņa ir tieši tik trausls, tik nestabils un principā neiespējams stāvoklis, kāds tas redzams Kursišas darbos."

K.Ģelzis, pēc ekspertu domām, izstādē Varbūt vēlreiz apliecina sevi kā talantīgu, dziļu un meistarīgu gleznotāju ar labu humora un ironijas izjūtu. "Darbu idejiskais, konceptuālais pamatīgums un spēks veido intriģējošu saspēli ar akvareļa tehnikas trauslumu." Viņa darbi galerijā Māksla XO un izstādē Vielmaiņa tiek vērtēti kā asprātīgu intelekta rotaļu un virtuozas amatprasmes apvienojums mākslas notikumā.

Savukārt M.Mitrēvica Trauslā daba ekspertu vērtējumā savā izteiksmes veidā "patiešām arī ir trauslo, mazo, vienkāršo un cilvēcīgo lietu izcēlums". "Bez patosa, tehnoloģiskiem pārsteigumiem un monumentāliem risinājumiem, tieši otrādi - viss ir samazināts, piezemēts un poētisks. To var nosaukt arī pavisam vienkārši - cilvēks un daba. Šo attiecību intimitātē rodas atklāsmes par Visumu un cilvēka - skudriņas vietu tajā. Par pilsētnieka apskaidrības meklējumiem dabā. Par meditatīviem vientulības stāvokļiem, kuros rodas kaut kas, kas ir lielāks par mums pašiem."

Kopumā šogad Purvīša balvai izvirzīti 19 nominanti, bet ekspertu diskusijās kā iespējamie nominanti apspriesti 28 mākslinieki un viņu radītie darbi. Balvas pasniegšana notiks nākamā gada beigās.

Purvīša balvas septiņu ekspertu darba grupas sastāvā 2009. un 2010.gada periodā strādā mākslas zinātniece, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 20.gs 2.puses - 21.gs kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja Elita Ansone, mākslas zinātniece, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava, mākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas docents, Jauno mediju kultūras centra RIXC dibinātājs Raitis Šmits, mākslas kritiķe, žurnāla Foto Kvartāls galvenā redaktore Alise Tīfentāle, laikraksta Diena kultūras žurnālists Jegors Jerohomovičs, mākslas zinātniece un kuratore Ieva Kulakova, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens.

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa tiekas un izvirza nominantus balvai reizi ceturksnī.

Purvīša balva tika iedibināta 2008.gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām. Balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kas dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Pirmo Purvīša balvu 2009.gada 11.februārī saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu Solitude.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja