Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Rīgas Mākslas telpā apskatāmas Uno Daņiļevska gleznas

Līdz 28. aprīlim Rīgas Mākslas telpā apskatāma Uno Daņiļevska (1945–2007) gleznu izstāde, informēja izstādes kuratore Sarmīte Sīle.

Gleznas – tik vienkāršu un tajā pašā laikā daudznozīmīgu nosaukumu savām izstādēm devis pats mākslinieks. Mākslas telpā apskatāmajai izstādei izvēlētie darbi ļauj iepazīt Daņiļevska daiļrades būtiskākos pieturas punktus. Šie un citi mākslinieka darbi atrodami vairāku Latvijas muzeju krājumos, kā arī privātajās kolekcijās Latvijā, Vācijā, Šveicē, Krievijā, ASV un citviet pasaulē, kur kolekcionārus apbūrusi Daņiļevska izsmalcinātā saruna ar krāsām.

Uno Daņiļevskis ir gleznotājs, filozofs un skolotājs. Viņa gleznas runā par attiecībām starp cilvēku un dabu, par materiālo un garīgo. Mākslinieks skatītājam atklājas atturīgi. Viņa mākslas valodu raksturo divi vienlīdz būtiski glezniecības izteiksmes līdzekļi – valdzinoša krāsu spēle un faktūra. Daņiļevska darbi tapa lēni un pārdomāti, īpašu nozīmi piešķirot toņu kombinācijām, krāsu biezumam un klāšanas veidam. Tikmēr ar tēmu, katrā no gleznām, viņš rīkojas gluži kā dzejnieks – stilizē formu, rotaļājas ar faktūru un izvēlas pirmajā mirklī šķietami ne tās raksturīgākās krāsas, kā pats reiz teicis – tās, kuras citi gleznotāji uzskata par neglītām. 

Mākslinieka darbu kolekcijā var atrast teju vai visus glezniecības žanrus – figurālās kompozīcijas, portretus, aktus un klusās dabas, bet viņa pēdējo daiļrades posmu raksturo "nosacītās ainavas", kurās viņš ļauj teju vai sataustīt savu uzticamāko no mūzām – Latvijas dabu.

Daņiļevskis mācījies Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, tad studējis Latvijas Mākslas akadēmijā, profesora Kalniņa meistarklasē. Vēlāk strādājis par pedagogu tajā pašā Rozentāla Mākslas vidusskolā, bet no 1979. gada – jau Latvijas Mākslas akadēmijā. No 1991. līdz 1993. gadam Daņiļevskis bija LMA dekāns, bet pēc tam, būdams akadēmijas profesors, vadījis gan meistardarbnīcu, gan arī uzraudzījis augstskolas Vizuāli plastisko mākslu studiju virzienu.

Mākslinieka pirmā plašākas publikas vērtējumam nodotā glezna ir viņa diplomdarbs Atpūta, kuru 1969. gadā izstādīja 7. jauno mākslinieku darbu skatē. Turpmākos gados Daņiļevska darbi skatītāju uzrunājuši 15 personālizstādēs un vairāk kā 100 dažādās grupu izstādēs Latvijā, Krievijā, virknē Eiropas valstu, kā arī ASV. Viņš bija starptautiskās Mākslas Asociācijas B-13 biedrs, kā arī saņēmis augstāko, māksliniekiem piešķiramo apbalvojumu – Latvijas PSR nopelniem bagātais mākslas darbinieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja