Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle aicina iesaistīties rokdarbniekus mākslas darba tapšanā

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) aicina iesaistīties akcijā, lai kopā ar matemātiķi un otrās biennāles dalībnieci Dainu Taimiņu radītu līdz šim lielāko kopdarbu Latvijā, kas veidots no neskaitāmām tamborētām hiperboliskām plaknēm

Līdzšinējos mākslas projektos Daina Taimiņa ir pulcējusi vairāk nekā 200 palīgus un līdz šī gada aprīļa beigām ikviens interesents un rokdarbu entuziasts ir laipni aicināts dot savu pienesumu matemātiskajam brīnumam.

2013. gadā Daina Taimiņa iekļuva Ginesa rekordu grāmatā, izveidojot pasaulē lielāko hiperbolisko plakni, kurai tika izmantota 7 km rozā dzijas. Gatavojoties šī gada RIBOCA2 izstādei viss reizē zied, Dainai ir nepieciešama Latvijas iedzīvotāju atsaucība un čaklums, lai censtos atkārtot līdzīga vēriena un iesaistes mākslas darbu.

Ikviens rokdarbnieks Latvijā ir aicināts atsaukties un pievienoties tamborēšanas kustībai  – sniedzot savu pienesumu kopīgā darba radīšanā. Projekta noslēgumā aprīļa beigās visu dalībnieku iesniegtie plakņu gabaliņi tiks apkopoti vienotā trīsdimensionālā objektā, kas būs skatāms šogad Rīgā līdz pat 11. oktobrim.

Lai iesaistītos projektā un palīdzētu matemātiķei, asociētajai profesorei Kornella Universitātē (ASV) notamborēt hiperboliskās plaknes jeb tā sauktos kruzuļus, būs nepieciešama aizrautība, vienas krāsas dzija vai cits materiāls un tamborējamā adata, tomēr organizatori iespēju robežās var palīdzēt arī ar materiālu nodrošinājumu.

Vienīgais nosacījums – vienai plaknei izmantot vienotu materiālu un krāsu. Var droši izmantot reiz lietotu dziju, kā arī citus materiālus – sagrieztus plastmasas maisiņus, T kreklus vai auduma lentas, auklas, vadus u.tml.

Vienkāršāko plaknes paraugu radīšanai nepieciešams sākumā notamborēt 20–30 ķēdes stabiņus, savienojot tos aplī, tamborējumu turpinot ar vēl vienu kārtu īso stabiņu. Izmantojot šo apli par pamatu, nākamajās kārtās veidot pieaudzējumu, ieturot vienmērīgu ritmu, piemēram, 1 stabiņš ar apmetumu, tad divi stabiņi ar apmetumu, tā turpinot līdz kārtas beigām un atkārtojot to pašu nākamajās kārtās.

Rokdarbnieki ar lielāku pieredzi droši var izmēģināt prasmes un tamborēt sarežģītākus paraugus, pirmo kārtu īso stabiņu tamborējot ap stingra materiāla (koka, metāla, plastmasas) riņķi, bet nākamajā kārtā pieaudzējumu veidot, iztamborējot katrā iepriekšējā stabiņā divus stabiņus, ar vai bez apmetuma. Kad, notamborējot pāris kārtas, paraugs kļuvis kruzuļaināks, iespējams tamborējumā veidot caurumus, pēc principa – viens stabiņš ar apmetumu, divas acis, viens stabiņš ar apmetumu, divas acis utt. Pēc caurumu kārtas, nākamajā nepieciešams tamborēt divus stabiņus ar apmetumu pirmajā caurumā, trīs stabiņus ar apmetumu nākamajā, un tā turpināt. Sekojošā kārta tamborējama stingrāk, lietojot īsos stabiņus un pieaudzējumu ik pēc diviem.

Daina Taimiņa ir latviešu matemātiķe, matemātikas vēsturniece un māksliniece. Dzimusi Rīgā, šobrīd Taimiņa ir asociētā profesore Kornella Universitātē ASV. Pirmo hiperbolisko plakni Daina Taimiņa notamborēja 1997. gadā, lai izmantotu to neeiklīda ģeometrijas nodarbībās. Māksliniece iekļuvusi 2013. gada Ginesa rekordu grāmatā – viņai izdevies izveidot pasaulē lielāko hiperbolisko plakni. Šim mērķim tikuši izmantoti septiņi kilometri rozā dzijas, un darbs tapis vairāku gadu garumā.

 

 

 


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja