Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Sākas performances mākslas festivāls Starptelpa

No 23. maija līdz 2. jūnijam norisinās starptautiskais performanču festivāls Starptelpa, kas šogad notiek Rīgas cirkā, Zuzeum, galerijā ISSP un citos Rīgas kultūrpunktos. Festivāls piedāvā vairāk nekā 30 mākslinieciski augstvērtīgas performances, kā arī bagātīgu publisko un zinātnisko programmu: pētnieciskos simpozijus, meistarklases un darbnīcas

Protests, robežu pārbaude un pārkāpšana, nepakļaušanās standartiem ir tas, kas raksturo dumpiniekus. Tas ir šī gada vadmotīvs reģiona lielākajam performances mākslas notikumam - jau sestajam festivālam Starptelpa.

Šogad festivāls sniegs skatītājiem iespēju piedzīvot hipotētiskus nākotnes scenārijus – gan utopiskus, gan distopiskus. Mākslas valodā pārskatot un saceļoties pret politisku sistēmu hierarhijām un dekonstruējot ierastu attiecības modeļus, vietējie un starptautiskie mākslinieki reflektēs par cilvēka un mašīnas attiecībām, tehnoloģiju, mākslīgā intelekta un robotu klātbūtni ikdienā. Tāpat festivāls piedāvās darbus arī par aktuālajām sociāli politiskajām problēmām, piemēram, dzimumu līdztiesību, ilgtspējību, izturību krīzes apstākļos utt. Performanti-dumpinieki piešķils uguni ideju revolūcijai, kas varētu sākties jau rītdien.

Šogad festivāls Starptelpa paplašinājis savu programmu ar vērienīgu pētniecisko programmu. Tāpat performances pavada dažādas meistarklases un darbnīcas. 

23. maijā Zuzeum, reaģējot uz pieaugošo interesi par raganu tēmu Latvijas kultūrtelpā, Latvijas Performances mākslas centrs un LU LFMI Mākslas zinātņu nodaļa organizē starptautisku simpoziju Vēlreiz par raganām: citādība no femīno arhetipu analīzes skatpunkta. Šajā starpdisciplinārajā projektā piedalīsies mākslas zinātnieki, performatīvo mākslu pārstāvji un folkloras pētnieki, lai spriestu par pretrunu plosītajiem raganu arhetipiem un to reprezentācijas problemātiku. Plašākā kontekstā tas rezonē ar kultūru stereotipiem un bailēm no sievietes rīcībspējas, vēlmes to kontrolēt un pakļaut. Plašāka programma te https://ej.uz/7jte.

29. maijā atbilstoši festivāla tematikai risināsies otrs simpozijs Performances māksla - Transgresīvā māksla, kas aktualizēs jautājumus par ķermeņa reprezentāciju mākslā, jo sevišķi pievēršoties radikālajai estētikai. Tajā piedalīsies starptautiski pieredzējuši lektori ar mākslas zinātņu doktora grādu: Laura Luise Schultz (Dānija), Adriana Disman (Kanāda/Vācija), Lauren Barri Holstein (ASV/Lielbritānija), Pablo Alvez Artinprocess (Lielbritānija/Beļģija). Tas notiks ISSP galerijā, un vairāk par notikumu te: https://ej.uz/s7xw.

30. maijā Zuzeum noritēs starptautiskā kuratoru asambleja, kurā pulcēsies performances mākslas festivālu kuratori no Kanādas, Dānijas, Somijas, Lielbritānijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, lai dalītos pieredzē, labākajos piemēros un diskutētu par izaicinājumiem, kas saistīti ar gaistošu mākslas procesu organizēšanu. Pēc simpozija paredzēta tēmai atbilstoša vakara performanču programma.

Festivāla kulminācija būs Rīgas cirkā 31. maijā un 1. jūnijā, kur risināsies vairāk nekā 30 performances. Skatītāji kļūs par lieciniekiem gan vērienīgiem notikumiem unikālajā arēnā, gan personīgai klātbūtnei ar mākslinieku viens pret viens performancēs. Tāpat performanti veidos saspēli ar unikālo cirka nama vēsturi un tā simbolisko nozīmi, kā arī darbosies pilsētvidē. Festivālā piedalīsies tādi atzīti starptautiski mākslinieki kā Jennifer Dubreuil Houthemann un Marion Faure (Francija), Mads Floor Andersen (Dānija), Heather Sincavage (ASV), Stvn Girard (Kanāda), kā arī daudzas citas šī mākslas veida autoritātes.

Starptelpas noslēgumā 2. jūnijā Rīgas Centra sporta kvartālā īpašu, dalībniekus un skatītājus iekļaujošu mākslas notikumu radīs konceptuālā māksliniece Laura Prikule, bet pirms tam visu vecumu festivāla viesi būs aicināti piedalīties performatīvā darbnīcā Visa pasaules vara.

Starptelpa turpina veiksmīgo sadarbību ar VV Fondu. Šoreiz VV fonds sniedz atbalstu trīs Latvijas jauno mākslinieku – Mailo Mēness, Normal Babby un Ivo Krieviņa & Annas Beļānes – performanču sagatavošanai. Šos darbus vērtēs starptautiska žūrija, lai labākajam festivāla noslēgumā piešķirtu radošo stipendiju un iespēju attīstīt savas idejas VV Fonda Pair rezidencē Pāvilostā.

Festivāla Starptelpa apmeklējums visa tā laikā ir bez maksas.

Plašāka festivāla programma www.rigaperformancefestival.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja