Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Saulriets stikla vāzē

Izstāde Roundabout Baltic ir stāstījums caur dizaina priekšmetiem. Tā ir sadalīta sešās tematiskajās līnijās, kas sasaucas ar joslām, ko mēs šķērsojam, virzoties no iekšzemes uz jūru.

Uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju (DMDM) ir atceļojusi starptautiskā izstāde Roundabout Baltic, kura piedāvā iepazīties ar mūsdienu dizainu no astoņām Baltijas jūras reģiona valstīm – Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas. Mūsu valsti tajā pārstāv Māra Skujeniece, Liene Jākobsone (Sampling), Artūrs Analts un Rūdolfs Strēlis (Variant Studio), Jasmīna Grase un Nilss Čudi (Chudy & Grase).

"Ceļojot biju ievērojusi, ka ir tādas vietas, kur es jūtos kā mājās. Vietas, kas man nav jāapgūst, jo tās ir saprotamas, kaut arī iepriekš nekad neesmu tur bijusi. Zināmas ainavas, pazīstami formu un krāsu salikumi. Ar laiku aptvēru, ka šī sajūta rodas vietās, kas saistītas ar jūru. Ar Baltijas jūru," ekspozīcijas iedvesmas avotu atklāj izstādes kuratore Agņeška Jakobsone-Celecka, kura pie tās pavadījusi bērnību.

Katra Baltijas jūras reģiona valsts ir pārsteidzoši atšķirīga, tomēr vienlaikus tajās var saskatīt zināmas paralēles. Mūs vieno krasta līnija. "Mūs vieno ārkārtīgi lielā sasaiste ar dabu," uzsver šīs ekspozīcijas koordinatore Latvijā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja speciāliste Ieva Zvejniece. Šīs līdzības tiek atklātas caur atzītu meistaru un jauno talantu, mākslinieku un amatnieku darbiem, kuri iepriekš ir bijuši skatāmi Tallinā un Malmē.

 

Zivis lampā

Pirmā ekspozīcijas josla ir veltīta mežiem, pļavām, laukiem un ciematiem. Viena no lauku sētām tiek parādīta caur vācieša un latvietes radošā dueta Chudy & Grase galdiņu no mēbeļu kolekcijas Meet the Wicker, kurā apvienoti klūgu pinumi un metāla konstrukcijas. Lai izstāstītu šo stāstu, uz lielā ekrāna DMDM tiek demonstrēti izstādē eksponēto objektu attēli un to atsauces uz dažādām ainaviskām situācijām.

Šajā pašā ekspozīcijas zonā ir aplūkojams arhitektes un dizaineres Lienes Jākobsones priekšmets, kas atgādina aitiņu, no lina auklas un bērza darinātās sēdmēbeļu kolekcijas Farming. 15. februārī plkst. 17 DMDM Liene Jākobsone vadīs Dizaina darbnīcu pieaugušajiem, kas notiek izglītības pasākumu ciklā Vārds dizainam un piedāvā neformālā atmosfērā tikties ar Latvijas dizaineriem un iepazīties ar viņu radošās darbības virtuvi.

Roundabout Baltic otra tematiskā līnija vijas pa kāpām un klinšainiem krastiem ar skrajiem, bet sīkstiem piejūras augiem. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ir "izaudzis" pulkstenis, drēbju pakaramais un citi objekti. Cauri tiem var nokļūt līdz pludmalei ar cilvēku darinātiem priekšmetiem – groziem, kuros mēs nesam mantas, vai tīkliem, kuros mēs ķeram zivis. To motīvs ieskanas izstādē redzamajās lampās, krēslos un vēl vairākos eksponātos.

 

Putas un maldi

Ceturtā josla ir vieta, kur jūra satiekas ar krastu, izskalojot gliemežvākus, krāsainus stikliņus, dzintarus un citus niekus. "Mana mamma bija dārgumu karaliene," savās atmiņās dalās Agņeška Jakobsone-Celecka. Viņa ir varējusi stundām ilgi klejot pa liedagu un nenogurstoši meklēt neparastas lietas. To vidū ir bijuši sudrabaini koka gabaliņi, kurus ūdens bija izveidojis par skulptūrveidīgām, Henrija Mūra cienīgām formām.

Pēc tam var "iebrist" iekšā pašā Baltijas jūrā. Šajā tematiskajā līnijā izstādes kuratore ir apvienojusi tādus dizaina objektus, kuru aprises ir deformētas gluži tāpat kā akmeņiem, kad uz tiem lūkojas caur ūdeni un ir grūti noteikt to patieso izskatu. Vārdu sakot, putas un maldi – gluži kā Friča Bārdas dzejolī, kurš varētu būt šīs ekspozīcijas piektās joslas vadmotīvs un līgani aizvest pie izstādes pēdējās tēmas.

Ceļojums pa Baltijas jūras piekrasti noslēdzas ar horizontu, kas ļauj izbaudīt "dienas un nakts mijas mistēriju, kas piesātināta ar tādu krāsu bagātību un intensitāti, ko nav iespējams iztēloties ikdienas mainīgajā, bet klusinātajā paletē", apraksta Agņeška Jakobsone-Celecka. Mūžam atšķirīgās un ātri zūdošās saullēkta un saulrieta krāsas šajā ekspozīcijā ir noķertas vāzēs, bļodās un citos priekšmetos.

Izstāde

Roundabout Baltic

DMDM līdz 26. februārim

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja