Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Svētā melanholija un ložu atstāti caurumi

Uz Rīgu atceļojusi četru somu fotogrāfu izstāde.

Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs no 27. oktobra līdz 3. decembrim skatāma ceļojošā somu fotogrāfu darbu ekspozīcija Neatkarība caur lēcām, kas tapusi sadarbībā ar Backlight fotofestivālu, kas šogad svin savu trīsdesmit gadu jubileju un Somijas simt gadu neatkarību, pievēršoties sevis un apkārtējo izzināšanai un parādot, ka Somija nav tikai ezeru, mežu un Santaklausu zeme. "Protams, Somija ir viss iepriekš minētais, bet Somija ir arī daudz kas cits," akcentē izstādes kuratore Tūla Alajoki.

Viens no ekspozīcijā pārstāvētajiem fotogrāfiem ir Juha Suonpē ar savu fotogrāfiju sēriju Svētā melanholija, par kuras galvenajiem varoņiem ir kļuvuši tieši Santaklausi. "Šīs fotogrāfijas ir atsauces uz pazīstamiem somu laikmetīgās fotogrāfijas darbiem," norāda viņa kolēģis Harri Pelviranta, kurš šajās dienās viesojas Rīgā. Fotouzņēmumos var saskatīt gan atsauci uz Aino Kannisto darbu, gan arī uz vācu gleznotāja Kaspara Dāvida Frīdriha daiļradi, kurai raksturīgās iezīmes nereti ir tikušas adaptētas somu fotogrāfijā.

Muzeja pirmā stāva izstāžu zālē ir aplūkojama arī fotogrāfiju sērija 100 hektāri izpratnes. Tās autors ir jaunais somu fotogrāfs Jāko Kahilaniemi, kura ģimene ir laidusi dziļas saknes mežu audzēšanas industrijā un kura projekta uzmanības lokā ir vēlme izprast viņam piederošo īpašumu. Savā darbībā jaunais fotogrāfs pievērsies tā izpētei un pārdomām, ko daba var piedāvāt urbanizētam cilvēkam. "Tas ir bezgalīgs avots," uzsver Tūla Alajoki un atzīst, ka ar interesi gaida, cik tālu tas attīstīties un kas sekos tālāk. Patlaban Jāko Kahilaniemi plāno veidot skulptūras no koka.

"Mežs piedalās šajā procesā, jo tas aug un mainās. Tas ir zemes gabals, kuram ir robežas, bet tas, kas notiek to ietvaros, ir dzīvs," piebilst Harri Pelviranta, kura darbi aplūkojami Latvijas Fotogrāfijas muzeja otrajā stāvā. Savā projektā Ar ieročiem iespējams viss, ko viņš pats nosauc par Mēness (šajā gadījumā – izstādes) tumšo pusi, izvēlētajai ieroču tēmai viņš pieskaras no dažādiem rakursiem: sākot no ložu atstātiem caurumiem un beidzot ar trim attēliem, no kuriem uz ekspozīcijas apmeklētājiem noraugās trīs masu slepkavas, kas veikuši apšaudes skolās: Krečmers no Vācijas, Čo no ASV un Auvinens no Somijas, kurš 2007. gada 7. novembrī nogalināja astoņus cilvēkus.

Izstādē Neatkarība caur lēcām ir eksponēta arī fotogrāfes Rītas Peiveleinenas fotogrāfiju sērija Izdomātās satikšanās, kas operē ar tādiem jēdzieniem kā atmiņa un aizmirstība, klātbūtne un prombūtne.

Vairāk informācijas par izstādi – www.fotomuzejs.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja