Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Treknajiem runčiem bail! (advokātu kopsapulces priekšvakarā)

Mēs advokāti laikam esam bailīgi. Bailīguma dēļ mēs esam ierobežojuši savas tiesības runāt atklātu valodu un parādīt savas atšķirības, izmantojot mūsdienīgas mārketinga metodes. Mēs esam uzbūvējuši sienu starp sevi un sabiedrību. Atklātas valodas trūkums rada mītus, baumas, mistiku, ir laba augsne korupcijai un, iespējams, kalpo atsevišķu advokātu negodprātīgai attieksmei pret klientiem. Ar negodprātīgu attieksmi es domāju strādāšanu uz procesu, nevis rezultātu, un līdzekļu izspiešanu, mākslīgi sarežģījot vienkāršus vai paildzinot bezcerīgus procesus.

Biju nolēmis pārkāpt senilo tabu un uzrunāt Latvijas sabiedrību ar mazliet atklātāku pieeju – nosūtīju personificētas vēstules lielākajām Latvijas kompānijām. Es nebūtu pievērsis savam individuālajam gadījumam vispārēju lasītāju uzmanību, ja vien tas nebūtu principiāli svarīgi visai sabiedrībai un es par to nebūtu saņēmis Latvijas Zvērinātu advokātu padomes Ētikas komisijas lēmumu par disciplinārlietas nepieciešamību. Sūdzību par mani, sagrozot faktus, citastarp, uzrakstīja kolēģe… Par ko tad sods? Par to, ka nosūtīju vēstules, pasakot, ka esmu citādāks advokāts, nekā tie, ar kuriem adresāts ir sastapies. Pieminēju, ka neaizraujos ar stundu skaitīšanu, paslavēju juridiskās palīdzības sniedzējus un izteicu pārdrošu apgalvojumu, ka varētu šo darbu darīt pat septiņas reizes labāk kā tie, kuri nav advokāti. Un beigās – uzaicināju uz sarunu. Ētikas komisijai šāda rīcība šķita nepieņemama, jo advokāts nedrīkstot būt uzmācīgs, piedāvājot pakalpojumus. Bet es nepiedāvāju pakalpojumus – es aicināju uz sarunu, vienkāršu, cilvēcisku sarunu. Vēl esot jāatturas no savu kolēģu darbības negatīva vai noniecinoša vērtējuma. Bet arī es to nemaz nedarīju. Domājot, ka zvērināti advokāti ir augstas raudzes profesionāļi, teicu, ka, būdams viens no viņiem, varu strādāt labāk nekā juridisko pakalpojumu sniedzēji - neadvokāti. Savukārt apgalvojums, ka esmu citāds advokāts izriet no tā, ka mēs neviens neesam vienādi ne kā advokāti, ne cilvēki. Tā ir vispār zināma patiesība.

Īsi pēc mana gadījuma LZAP apstiprināja Latvijas Zvērinātu advokātu reklāmas pamatprincipus. Manuprāt, tukšvārdības vidū izceļas princips par juridiskās palīdzības uzspiešanu personām, kas nav vērsušās pie advokāta pēc juridiskās palīdzības. Brrr…. Kurš konkrēti mērīs, kurā brīdī sākas uzspiešana? Vai tad aicinājums uz sarunu ir uzspiešana? Tas ir ceļš uz absurdu – izdevīgs dažiem cilvēkiem, bet ir pretrunā ar sabiedrības tiesībām uzzināt!

Tāpēc es domāju, ka problēma ir citur! Nekas nav stiprāks par pašsaglabāšanās instinktu. Diemžēl dažkārt tas neveicina individuālo pilnveidošanos, bet veicina administratīvu šķēršļu radīšanu potenciālajiem sāncenšiem. Es uzskatu, ka Ētikas komisijas lēmums, nekritiski izvērtējot tostarp kolēģes paviršo iesniegumu mani disciplināri sodīt, ir mēģinājums iedzīt pagrīdē jauno advokātu paaudzi. Un nekāda tur doma par Latvijas valsts likumiem vai sabiedrības patiesajām interesēm. Tas ir trekno runču domāšanas veids. Jā – ir daudzi labi un cienījami kolēģi, bet pagātnē vērsti centieni apkarot mūsdienīgu komunikāciju drīzāk kalpo tiem, kas labi iesēdušies savās vietās.

Turpinot izskaust atklātu valodu, sabiedrībai tiek nodarīts pietiekami liels ļaunums –  tā neuzzina par šī brīža labākajiem speciālistiem dažādās jomās. Cilvēki spiesti maldīties trijās priedēs, līdz nonāk pie padoma. Viņu tēmas tiek mākslīgi sarežģītas Tiek traucēta advokatūras atjaunošanās – jaunākiem kolēģiem ir grūtāk darīt par sevi zināmu. Mēs turpinām liet ūdeni uz no procesa, nevis rezultāta, pelnošo juridisko pakalpojumu sniedzēju dzirnavām. Manuprāt, atklātāki un sabiedrībai pieejamāki komunikācijas noteikumi palīdzētu advokatūrai attīrīties no pagātnes sārņiem. Es ticu, ka godprātīgie advokāti manu viedokli atbalstīs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja