Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vēja nolauzts liepas zars. Skaņas klātesamība mākslinieka Reiņa Bērziņa darbā un dzīvē

BDO jauno mākslinieku balvas 2021 ieguvējs Reinis Bērziņš savā daiļradē reflektē par skaņas klātesamību

Pagājušajā nedēļā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) eksperimentālajā mākslas telpā Pilot notika BDO jauno mākslinieku balvas 2021 finālistu izstādes atklāšana un konkursa uzvarētāja paziņošana. Balvu ieguva LMA Glezniecības nodaļas absolvents Reinis Bērziņš ar savu maģistra darbu ///(((! – eļļas gleznu un telpisku objektu "orķestri", kas no dažādām perspektīvām reflektē par skaņu kā parādību un idejisku konstruktu.

Darbu orķestris

"Šī darba aizsākumi ir meklējami pirms diviem gadiem, kad veidoju scenogrāfiju mākslinieces Kates Krolles un režisora Valtera Sīļa izrādei Izskatās, ka tu mirsi," sarunā ar KDi stāsta Reinis Bērziņš. Šajā Dirty Deal Teatro tapušajā iestudējumā viens no galvenajiem elementiem bija kinētiska skaņas skulptūra, ko izrādes autori un galveno lomu atveidotāji rekonstruēja izrādes laikā.

Savā maģistra darbā Reinis Bērziņš ir turpinājis iesākto virzienu, bet atkāpies no visa liekā. "Mans uzdevums bija panākt skaņas klātesamību caur fiziski neskanošiem objektiem un to skulpturālajām īpašībām," skaidro mākslinieks. Viņa gleznās un telpiskajos objektos ir redzamas paralēles ar mūzikas instrumentiem, skaņas aparatūru un kādas nezināmas, paralēlas dzīvības formas apjausmām.

Arī darba nosaukumā nav izmantoti burti, bet radīta paša izdomāta rakstības sistēmas "skulptūra", kurā var saskatīt vienu no izstādē eksponētajiem telpiskajiem objektiem, – norāda Reinis Bērziņš un piesauc amerikāņu avangarda mūzikas autoru Džonu Keidžu (1912–1992), kura darbs 4’33’’ ir bijusi viena no pārdomu tēmām viņa maģistra darba veidošanas procesā. Džons Keidžs savu kompozīciju piefiksēšanā ir izmantojis nevis notis, bet īpašu skaņas virzības pieraksta veidu.

Skaņas klātesamība ir vērojama ne tikai Reiņa Bērziņa darbā ///(((!, bet arī dzīvē – jaunais mākslinieks ir spēlējis ģitāru, basu un bungas dažādās pagrīdes pankroka grupās. Do it yourself – moto, kas radies šajā rokmūzikas žanrā un kustībā, ir bijis arī viņa mūzikas zināšanu apgūšanas pamatā. Mūzika joprojām ir Reiņa dzīvē, bet ieguvusi plūstošāku formu – no kinētiski elektroakustiski veidotas līdz tradicionālai, instrumentu spēlē balstītai.

Reinis Bērziņš dzīvo starp Rīgu un Dzērbeni, kur samēra nesen ar ģimeni iegādājies īpašumu. Tajā pusē viņš ir pavadījis lielāko daļu no Covid-19 pandēmijas laika, jo pēdējais gads Latvijas Mākslas akadēmijā ir aizvadīts attālināti. "Tā ir cita, no pilsētas atšķirīga pasaule ar savu laika ritējumu un dabas tuvumu, kas parādās arī maģistra darba risinājumos. Es izmantoju vēja nolauztu liepas zaru, kas atgādināja kliedzienu, – tā saplēstā šķiedra glabāja sevī skaņas klātesamību," saka mākslinieks. No šī zara viņš ir izveidojis vienu telpisku objektu un iegleznojis to arī gleznās.

Tagad Reinis Bērziņš ir atgriezies Rīgā un veido scenogrāfiju reklāmai, kas kopā ar kino ir viena no viņa darbības jomām līdzās mākslas radīšanai. "Man ir doma turpināt studijas ārvalstīs, lai gūtu jaunus kontaktus, pieredzi un sajūtas. Es skatos Beļģijas un Nīderlandes virzienā. Studijās varētu ieguldīt BDO jauno mākslinieku balvā saņemto finansiālo atbalstu," savus plānus atklāj mākslinieks.

Pārejas posms

BDO jauno mākslinieku balvu rīko kompānija BDO Latvia sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, Laikmetīgās mākslas centru Kim? un eksperimentālo mākslas telpu Pilot. Iniciatīvas mērķis ir atbalstīt jaunos māksliniekus pēc maģistra studiju beigšanas, sniedzot atzinību un finansiālu novērtējumu 2000 eiro. "Kamēr vēl studē, tu esi drošā vietā, bet pēc absolvēšanas jūties, it kā būtu izmests no laivas, jo trūkst iniciatīvu, kas atbalstītu tevi šajā pārejas posmā un teiktu – turpini," par šāda konkursa nepieciešamību stāsta eksperimentālās mākslas telpas Pilot vadītāja māksliniece Sabīne Vernere.

Kopumā konkursā šoreiz pieteicās divdesmit viens LMA 2021. gada maģistrantūras absolvents, un no tiem tika izraudzīti septiņi finālisti – līdzās Reinim Bērziņam tika izvēlēta Amanda Krūmiņa, Brenda Jansone, Kristīne Daukšte, Liāna Mihailova, Madara Kvēpa un Uģis Albiņš. Daudzi no viņiem jau ir paspējuši sevi pieteikt ar personālizstādēm arī ārpus LMA sienām. Viņu darbus vienotā sistēmā balvas finālistu izstādē ir sakārtojis ekspozīcijas scenogrāfs Rūdolfs Štamers.

Arī LMA eksperimentālā mākslas telpa Pilot (Riharda Vāgnera ielā 3, Rīgā) darbojas kā "koridors starp studentu vai absolventu un reālo dzīvi": "Tā ir vieta, kurā jaunie mākslinieki piedalās izstāžu veidošanā, mākslas darbu izstādīšanā, darbā ar kuratoriem un galeristiem. Šeit studenti un absolventi satiek nozares profesionāļus, iepazīstas ar to, kā strādā institūcijas, un gūst praktisku pieredzi savā profesijā," atzīmē Sabīne Vernere.

BDO jauno mākslinieku balvas finālistu izstāde mākslas telpā Pilot būs skatāma līdz 28. februārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja